Pierzga – właściwości, zastosowanie
Zawartość podstrony
Często w sklepach pszczelarskich jak kupujemy, miody, pyłki pszczele, czy kit pszczeli, zwracamy uwagę, że właśnie tam dostępny jest również produkt o nazwie pierzga pszczela. To najbardziej wartościowy naturalny produkt, którego przyjmowanie może znacznie poprawić komfort życia, poprawić odporność, zwiększyć siły witalne i odporność na stres.
Co to jest pierzga?
Pierzga jest to pokarm młodych pszczół, larw i matki, który po zebraniu pyłku roślin przez pszczoły robotnice podlega fermentacji. Odbywa się to w ten sposób, robotnice formują obnóża na ostatniej parze odnóży i po przeniesieniu go do ula umieszczają je w komórkach plastra, natomiast pszczoły ulowe ubijają je ciasno w tej komórce. Proces fermentacji mlekowej zgromadzonego pyłku przebiega w temperaturze panującej w ulu i w atmosferze beztlenowej. Pierzga jest to naturalnie przetworzony pyłek kwiatowy, który jest dodatkowo wzbogacony wydzielinami organizmów pszczół. To wzmacnia wartości lecznicze pierzgi dla organizmu. Bardzo istotna informacja jest taka, że pierzga jest bardzo łatwo przyswajalna przez organizm na poziomie 80%, a np. pyłek pszczeli na poziomie tylko 15-20%.
Skład pierzgi:
– witaminy A, B, C, D, E, H, K, PP.,
– tłuszcze zarówno nasycone, jak i nienasycone
– białko
– węglowodany głównie fruktoza i glukoza
– kwasy omega 3 i 6
– makroelementy takie jak: sód, magnez, potas, wapń
– mikroelementy: cynk, chrom, miedź, kobalt, krzem, selen, żelazo, mangan
– wiele przeciwutleniaczy i enzymów
– kwas mlekowy
– polifenole
– związki triterpenowe zapobiegające tworzeniu raka.
Pierzga – właściwości
– działanie antybiotyczne na większość drobnoustrojów chorobotwórczych, ma działanie podnoszące odporność oraz ma działanie immunostymulujące. Szczególnie grzybobójcze właściwości pierzgi są godne podkreślenia i jej działanie lepsze od antybiotyków.
– duża zawartość mikroelementów i witamin daje ogromną szansę ich uzupełniania w przypadku ich niedoborów, nietolerancji pokarmowych, niedożywienia i wycieńczenia organizmu.
– powoduje wzrost liczby czerwonych krwinek, poziom hemoglobiny, poziom witaminy C w grasicy i nadnerczach.
– wzrost poziomu magnezu w mięśniach ud i mięśnia sercowego.
Pierzga – zastosowanie
– Stabilizuje się poziom OB we krwi.
– Przy leczeniu przewlekłych sanów zapaleń wątroby, potwierdzono bardzo dużą skuteczność stosowania pierzgi.
– W chorobach hematologicznych np. niedokrwistość związana z niedoborem żelaza, podawanie przez około 30 dni pierzgi przyniosło wyraźną poprawę wyników zarówno u dzieci, jak i dorosłych, przynajmniej u połowy leczonych. Następowała wyraźna poprawa zdrowia, a nawet całkowite wyleczenie.
– Badania nad działaniem prozdrowotnym pierzgi potwierdziły jej działanie jako odtrutka przy zatruciach metalami ciężkimi, pyłami, czy gazami przemysłowymi. Pierzga oczyszcza więc organizm z toksyn, zanieczyszczeń i szkodliwych produktów, które na co dzień dostarczamy z pożywieniem, wodą, oraz ze wdychanym powietrzem.
– Pierzga jest bardzo skuteczna przy leczeniu odtruwającym po zatruciach lekami, które są stosowane w leczeniu reumatyzmu, przeciwzapalnymi oraz antybiotykami czy lekami sterydowymi.
– W uzupełniającym leczeniu choroby niedokrwiennej serca zapaleniu mięśnia sercowego, nadciśnienia tętniczego.
– Efektem stosowania pierzgi może być poprawa stanu zdrowia u osób z atakami dusznicy bolesnej (zmniejszenie ilości ataków), którzy w takich przypadkach skazani są na stosowanie nitrogliceryny.
– Następuje regulacja ciśnienia krwi, jest ono bardziej ustabilizowane i u pacjentów zmniejsza się niebezpieczeństwo nagłych wzrostów ciśnienia krwi.
– Zaobserwowano spadek protrombiny i cholesterolu we krwi. Zwiększa się odporność i wytrzymałość na wysiłek fizyczny. U osób z zapaleniem mięśnia sercowego, już po kilkunastu dniach leczenia, poprawia się samopoczucie, ustępują objawy duszności, kołatania serca, wracają siły witalne.
– Pierzga również ważna jest dla rekonwalescentów po przebytych różnych chorobach, poprawia pamięć i koncentrację oraz pomaga w walce ze stresem i bezsennością.
Pierzga pszczela – gdzie kupić
Pierzgę można kupić w sklepach pszczelarskich oraz sklepach ze zdrową żywnością w postaci granulek, gotowych do ssania, chociaż nie każdy może dobrze tolerować lekko kwaśny smak. Można też granuli rozpuścić w ciepłej, przegotowanej wodzie, można jeszcze dla poprawy smaku dodać trochę miodu i wypić. Można od razu wymieszać granulki pierzgi z miodem i tak spożywać. Oferowana jest także w postaci kapsułek, wygodnych do przyjmowania. Najlepiej przestrzegać sposobu przyjmowania i ilości zalecanych przez producenta.
Ważne jest, aby wiedzieć, z jakiego regionu Polski pochodzi pierzga, bardzo ważne jest, z jakich pyłków roślinnych powstała. Szczególnie pierzga na bazie topoli i brzozy posiadające w swoim składzie flawonoidy mają działanie przeciwnowotworowe. Ważne też, aby pierzga, jak i pozostałe produkty pszczele pozbawione były zanieczyszczeń, szczególnie, aby były wolne od toksycznych substancji.