Niebezpiecznie niski poziom żelaza we krwi
Zawartość podstrony
Żelazo we krwi
Żelazo to pierwiastek niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu, chociaż jego zawartość w ciele człowieka to ok. 4-5g. Niebezpiecznie niski poziom żelaza we krwi jest groźny dla organizmu. Żelazo przetworzone z pokarmów jest wchłaniane w dwunastnicy oraz w jelicie cienkim i magazynowane w szpiku kostnym, wątrobie i w śledzionie. Poziom żelaza bada się poprzez sprawdzenie jego zawartoście we krwi. Żelazo za niskie grozi wieloma konsekwencjami i konieczna jest w tym przypadku konsultacja lekarza.
Rola żelaza w organizmie
- żelazo zawarte w hemoglobinie we krwi wiąże tlen w płucach i transportuje go do wszystkich komórek
- żelazo w szpiku kostnym jest wykorzystywane do produkcji czerwonych krwinek
- jako składnik mioglobiny (białko występujące w mięśniach) umożliwia pobieranie tlenu niezbędnego do pracy mięśniach
- wspomaga pracę układu nerwowego
- wspomaga pracę układu odpornościowego
- właściwości przeciwutleniające żelaza wspomagają walkę z wolnymi rodnikami
- żelazo bierze udział w syntezie DNA
Niebezpiecznie niski poziom żelaza we krwi – niedobór żelaza
Stwierdzenie niedoboru żelaza odbywa się poprzez pomiar poziomu żelaza w surowicy krwi. Prawidłowy poziom żelaza we krwi zależy od płci, wykazuje dobowe wahania oraz zmienność w czasie cyklu miesiączkowego u kobiet.
Norma żelaza w organizmie
Poziom żelaza we krwi – norma w μg/dl i μmol/l
- mężczyźni 17,7–35,9 μmol/l, 90–200 μg/dl
- kobiety 11,1–30,1 μmol/l, 60–170 μg/dl
Niski poziom żelaza we krwi – objawy niedoboru żelaza
Niedobór żelaza może wystąpić w wyniku zwiększonej utraty żelaza (krwawienie), zaburzeń wchłaniania żelaza, w stanach zwiększonego zapotrzebowania, nieprawidłowej diety. Niedobór żelaza powoduje niedokrwistość (anemia). Charakterystyczne objawy niedoboru żelaza:
- ciągłe zmęczenie, apatia, bóle głowy, osłabienie koncentracji, obniżenie sprawności intelektualnej
- blada cera, sińce pod oczami, krwawienie z nosa
- łamliwe, wypadające włosy z rozdwajającymi się końcówkami
- kruche, łamliwe paznokcie (podłużne prążki)
- owrzodzenie języka i błony śluzowej w jamie ustnej
- osłabiona odporność na infekcje
Produkty bogate w żelazo
Dieta bogata w żelazo zazwyczaj wystarcza do utrzymania prawidłowego poziomu, jedynie w przypadkach dużego niedoboru trzeba uzupełniać je poprzez suplementację. Żelazo w jedzeniu dostarczane jest w różnej postaci, od której zależy poziom wchłaniania. Żelazo dostarczane z produktami roślinnymi ma wielokrotnie mniejszą wchłanialność niż żelazo w produktach pochodzenia zwierzęcego. Przeciętne zapotrzebowanie na żelazo jest wyższe dla kobiet (zwłaszcza w ciąży) niż dla mężczyzn, jest zależne również od stanu zdrowia, wieku i aktywności fizycznej.
W czym jest żelazo?
- wątroba wieprzowa, cielęca
- kakao
- orzechy pistacjowe, laskowe
- kasza gryczana
- chleb żytni razowy
- wołowina
- jaja kurze
- migdały
- salami
- czekolada
- natka pietruszki
- szpinak
- melasa
Żelazo z produktów roślinnych ma bardzo słabą przyswajalność, którą może zwielokrotnić obecność kwasów, które sprzyjają uwalnianiu żelaza. Może to być witamina C spożywana w produktach albo w formie suplementu.
Doskonały dodatek do posiłku to kiszona kapusta – kwas i witamina C wspomagające wchłanianie żelaza. Niektóre substancje zawarte w produktach spożywczych wiążą żelazo i blokują jego wchłanianie. Takimi produktami są polifenole zawarte w herbacie i kawie oraz kwas fitynowy zawarty w w otrębach zbożowych i roślinach strączkowych (tworzy fityniany).
Uwaga: długotrwała fermentacja zachodząca w chlebie przygotowanym na zakwasie powoduje rozkład kwasu fitynowego. Dlatego żelazo w chlebie na zakwasie jest lepiej wchłaniane (dotyczy to również cynku, miedzi, manganu, kobaltu i innych pierwiastków).
Dieta wegetariańska a żelazo
Wegetarianie nie są narażenie na niedobór żelaza, ale ich zapasy żelaza w organizmie są mniejsze, chociaż w normie. Ryzyko niedoboru istnieje tylko w przypadku zwiększonego zapotrzebowania – utrata krwi, ciąża.
Nadmiar żelaza
Organizm nie reguluje poziomu żelaza poprzez wydalanie nadmiaru, ponieważ nie ma takich mechanizmów. Nadmiar żelaza kumuluje się w organizmie. Nadmiar żelaza rzadko powstaje w wyniku spożycia naturalnych produktów, a w wyniku nieprawidłowej suplementacji. Przedawkowanie żelaza – możliwe skutki:
- depresja
- osteoporoza
- bóle stawów
- zaburzenia hormonalne
- wzrost ryzyka choroby serca
- wzrost ryzyka nowotworów
- hemochromatoza