Glutation właściwości i zastosowanie
Zawartość podstrony
Ostatnimi czasy glutation jest substancją budzącą ogromne zainteresowanie w świecie nauki. To najczęściej występujący temat w najnowszych publikacjach naukowych. Szereg prac medycznych oraz udowodnionych właściwości medycznych czyni go tematem numer jeden w dziedzinie zdrowia i urody. Słynny francuski naukowiec, w 2008 roku otrzymał nagrodę Nobla między innymi za badania nad glutationem. Zatem, czym jest glutation i jaki ma wpływ na nasze zdrowie? Przeczytaj poradnik i dowiedz się więcej!
Glutation – co to za związek?
Glutation to związek chemiczny należący do grupy substancji organicznych. Jest tripeptydem składającym się z trzech zasadniczych aminokwasów – kwasu glutaminowego, cysteiny i glicyny. Zalicza się do grupy najważniejszych antyoksydantów i występuje w cytoplazmie, mitochondriach i jądrze komórkowym w bardzo wysokim stężeniu. Glutation słynie z silnych działań przeciwutleniających. Odpowiada za regulację stresu oksydacyjnego oraz funkcji odpornościowej. Ponadto, skutecznie ochrania komórki przed destrukcyjnym działaniem wolnych rodników oraz toksyn, redukuje witaminę C i E, odpowiada za transport aminokwasów, detoksykację i produkcję koenzymów.
Glutation występuje we wszystkich organizmach żywych, a poza organizmem jest on nietrwały. Głównym miejscem syntezy glutationu jest wątroba. Stamtąd poprzez krew trafia do innych tkanek w organizmie człowieka. Badania aktywności tego związku wskazują, że czołowymi konsumentami GSH są mięśnie, nerki, płuca, limfocyty oraz mózg. Związek neutralizuje RFT (reaktywne formy tlenu) – usuwa skutki ich szkodliwego działania, bierze udział w rozkładzie nadtlenków lipidowych oraz ochrania grupy tiolowe białek. Związek bierze udział w przemianach leukotrienów i prostaglandyn, detoksykacji związków elektrofilowych, redukcji methemoglobiny oraz kwasu dehydroaskorbinowego.
Glutation Liposomalny
Jest to organiczny związek chemiczny, tripeptyd. Związek ten zbudowany jst z trzech aminokwasów tj. kwas glutaminowy, glicyna i cysteina. Dzięki swoim właściwościom glutation jest doskonałym antyutleniaczem, neutralizuje wolne rodniki oraz toksyczne substancje a także pomaga pozbyć się aż 60% procent pestycydów, które trafiają do organizmu człowieka.
Główną zaletą glutationu liposomalnego są właściwości detoksykacyjne. Wzmacnia układ odpornościowy, tworząc naturalną barierę ochronną organizmu. Odtruwa organizm na poziomie komórkowym. Dodatkowo zwiększa witalność, wspomaga poprawę kondycji fizycznej, a także spowalnia procesy starzenia się organizmu.
Zaleca się stosowanie glutationu liposomalnego podczas radio lub chemioterapii.
Właściwości glutationu
Jak już zostało wspomniane, glutation posiada silne właściwości przeciwutleniające. Przejawiają się one w odtwarzaniu grup tiolowych -SH w białkach, gdzie uległy utlenieniu do grup sulfonowych lub wiązań disiarczkowych. Z uwagi na odwracalną reakcję odgrywania bądź przyłączania elektronów, glutation działa w ustroju jako układ oksydo-redukcyjny, chroniący grupy wyżej wymienionych -SH białek przed utlenianiem. Co więcej, związek ten jest koenzymem niektórych enzymów oksydoredukcyjnych i bierze udział w procesie oddychania. W nieco zredukowanej formie, dzięki wolnej grupie tiolowej służy do redukcji nadtlenków, np. nadtlenku wodoru. Wyłapuje reaktywne czynniki elektrofilowe, chroniąc komórki przed uszkodzeniem ze strony toksyn.
Funkcje glutationu
Glutation, jako antyoksydant neutralizuje wolne rodniki w wątrobie oraz przyczynia się do detoksykacji pestycydów (nawet do 60%). Zredukowany związek chemiczny wytwarzany jest w każdej komórce organizmu. Witamina C i N-acetylocysteiny obecne w organizmie pozwalają mu na samodzielne wytwarzanie glutationu. Niewątpliwie, jest on zaangażowany w liczne funkcje zachodzące w komórkach. Glutation wykorzystywany jest na pierwszym miejscu w obronie organizmu. Odgrywa kluczową rolę w rozmnażaniu i funkcjonowaniu limfocytów w celu zwalczania organizmów, tj. pasożyty, wirusy oraz bakterie. Liczne badania naukowe potwierdziły, że komórki przy nieodpowiednim poziomie substancji poddają się procesowi nazywanemu zaprogramowaną śmiercią komórkową.
Glutation skutecznie usuwa z organizmu związki azotowe oraz chloro podobne toksyny. Bardzo często stosowany lek przeciwbólowy – paracetamol, jest metabolizowany do hepatotoksyczne benzochinony. Toksyna ta jest przyłączana w wątrobie do glutationu. Długotrwałe przyjmowanie paracetamolu przy równocześnie małej podaży metioniny w pokarmie, powoduje zużycie związku zawartego w ustroju, co z kolei przekłada się na uszkodzenie wątroby. Dlatego wraz z ww. środkiem przeciwbólowym konieczne jest podawanie metioniny, którą nasz organizm wykorzystuje do syntezy glutationu.
Wpływ na zdrowie
Związek chemiczny, jakim jest glutation to najlepsza broń przeciw wolnym rodnikom i reaktywnym formom tlenu, które mają wpływ na rozwój chorób cywilizacyjnych, tj. nowotwory, choroby serca czy cukrzyca. Nie jest on jedynie samym przeciwutleniaczem, lecz także warunkuje działanie innych produktów, na przykład witamin C i E, czy selenu, które można dostarczyć w diecie. Glutation stymuluje działanie układu immunologicznego. Uczestniczy w zwiększeniu produkcji krwinek białych, a co najważniejsze – jest odpowiedzialny za ich prawidłowe działanie. Warto wiedzieć, że układ odpornościowy w organizmie funkcjonuje sprawnie wtedy, gdy poziom glutationu jest wysoki. Wówczas taki organizm może niszczyć bakterie, wirusy, obce antygeny oraz komórki nowotworowe.
Substancja wykazuje działanie detoksykacyjne, co jest szczególnie ważne dla współczesnego człowieka, narażonego na zanieczyszczenia środowiska naturalnego, spożywanie przetworzonej żywności, czy kontakt z różnymi toksynami. Związek chemiczny skutecznie rozpuszcza wszelkie toksyny, które następnie mogą być wydalone z organizmu. Nasze organizm zostaje oczyszczone z metali ciężkich, herbicydów, pestycydów, toksycznych składników dymu tytoniowego i innych szkodliwych substancji, mogących być przyczyną raka. Najistotniejszą funkcję w organizmie pełni wątroba, a to właśnie glutation odpowiada za jej prawidłową pracę. Niskie stężenie glutationu w organizmie powoduje jej upośledzenie. W takim wypadku w organizmie kumulują się toksyny i dochodzi do jego zatruwania.
Działanie
Badania kliniczne potwierdzają, że wysoki poziom glutationu ma działanie terapeutyczne i może pomóc w leczeniu chorób serca, wątroby, udaru mózgu, cukrzycy, podwyższonego cholesterolu, astmy oraz uzależnienia od nikotyny. U ludzi zdrowych zwiększa się zdolność unieszkodliwiania toksyn, zwalczania zakaźnych komórek, które mogą w przyszłości prowadzić do raka oraz opóźnia procesy starzenia. Związek wykorzystywany jest również w medycynie, jako środek wspomagający w leczeniu jaskry, zaćmy, alkoholizmu, chorobie Parkinsona czy Alzheimera. Znajduje również zastosowanie przy zatruciach metalami ciężkimi.
Osoby ze skórą dojrzałą, starzejącą się, powinny w szczególny sposób dbać o uzupełnianie niedoboru glutationu w celu zapobiegania tworzenia się zmarszczek, jak również utraty jędrności i elastyczności skóry. Glutation odgrywa także bardzo ważną rolę w eliminacji przebarwień skórnych. Jego odpowiedni poziom przywraca zdrowy odcień skórze, rozjaśnia ją, likwiduje plamy pigmentacyjne, starcze, blizny potrądzikowe i piegi. Ciekawym działaniem substancji na skórę jest uregulowanie pracy gruczołów łojowych. Właściwość tę zawdzięcza dużej zawartości związanej siarki, co zapobiega nadmiernemu przetłuszczaniu się skóry głowy i włosów. Ponieważ glutation słabo przenika do krwi, silniejsze działanie na skórę uzyskamy stosując go bezpośrednio na skórę.
Jak zwiększyć obecność glutationu w organizmie?
Należy podkreślić, że czynnikiem mającym istotny wpływ na stężenie glutationu w komórkach jest prawidłowy sposób żywienia. Glutation w czystej postaci nie jest tak łatwo przyswajalny, a więc nie można go suplementować. Ponadto, jego stężenie maleje wraz z wiekiem. Na obniżenie poziomu glutationu mają również wpływ czynniki, tj. stres, zanieczyszczenia środowiska, choroby i urazy lub właśnie – nieprawidłowa dieta. Do produkcji związku potrzebna jest cysteina, którą trzeba bezwzględnie dostarczać organizmowi w pożywieniu. Jednym z najlepszych źródeł cysteiny jest białko serwatkowe. Jest ono szczególnie cenione, nie tylko ze względu na wysoką wartość odżywczą i świetną przyswajalność, lecz przede wszystkim z uwagi na zawartą cysteinę. Obecnie na rynku z łatwością można znaleźć produkty zawierające tę substancję.
Równie bogate w ten związek jest mięso oraz świeże warzywa i owoce, które są elementem każdej zdrowej diety. Żywienie powinno obejmować warzywa, takie jak: brokuły, brukselka, kapusta, kalafior, jarmuż, rzodkiewka, rzepa czy rukiew wodna. Ponieważ odżywianie w znacznej części koncentruje się w wątrobie, jej spożywanie również zapewnia duże ilości glutationu. Najlepiej, gdy pochodzi ona od karmionej trawą krowy. Spożywanie wątroby wołowej jest wysoce skutecznym sposobem na zwiększenie poziomu glutationu w organizmie. Kluczowe jest także dostarczanie produktów bogatych w witaminę C i E, które w połączeniu pozwalają nam utrzymać poziom glutationu na optymalnym poziomie. Witaminę C znajdziemy m.in w pomarańczach, czerwonej i zielonej papryce, truskawkach, grejpfrucie i kiwi. Zaś witaminę E w migdałach, awokado, szpinaku, ziarnach pszenicy czy nasionach słonecznika.
Glutation a wysiłek fizyczny
Intensywny wysiłek fizyczny nasila produkcję RTF i RNS oraz zwiększa zapotrzebowanie pracujących mięśni na antyoksydanty drobnocząsteczkowe, do których zalicza się między innymi glutation. Wyniki badań z udziałem trenowanych mężczyzn jednoznacznie potwierdzają, że objętość treningowa jest główną zmienną indukującą stres oksydacyjny u zawodników siłowych. Podczas wysiłku fizycznego poziom glutationu w organizmie spada, co w konsekwencji może prowadzić do powstawania kontuzji, urazów oraz obniżenia odporności. Dostarczenie odpowiedniej ilości glutationu do ludzkiego organizmu niewątpliwie wpływa na prawidłowe funkcjonowanie mięśni. Glutation, jako jeden z głównych elementów odpowiedzialnych za produkcję białka, ma również wpływ na aktywność hormonów anabolicznych oraz kształt kurczliwych włókien mięśniowych odpowiedzialnych za prawidłową budowę, strukturę i przeznaczenie. Glutation ma także swój udział w przebiegu miogenezy, która jest procesem tworzenia się mięśni. Wtedy poziom związku w organizmie wzrasta prawie dwukrotnie! Dlatego, substancja, jaką jest glutation jest najbardziej istotnym składnikiem przy budowaniu masy mięśniowej.
Podsumowanie
Glutation jest najważniejszym antyoksydantem, a zarazem środkiem detoksykującym w Twoim organizmie. Substancja ta jest kluczowa w zachowaniu zdrowia. Zapobiega przedwczesnemu starzeniu się, wspiera układ immunologiczny, chroni przed chorobami cywilizacyjnymi, a więc rakiem, chorobami serca, demencją i wieloma innymi schorzeniami. Wspomaga regenerację innych antyoksydantów. Glutation, jako jedyny przeciwutleniacz występuje wewnątrz komórek. Niski poziom związku w organizmie może prowadzić do poważnych powikłań, dlatego warto dostarczać sobie niezbędnych składników w codziennej diecie.