Dieta przy lekach przeciwzakrzepowych

Leki przeciwzakrzepowe – leki rozrzedzające krew

Leki przeciwzakrzepowe noszą też nazwę leków rozrzedzających krew – to leki, których przyjmowanie zaleca nam lekarz profilaktycznie, jeżeli jesteśmy zagrożeni udarem mózgu lub zawałem serca, czyli mamy skłonność do zbyt mocnego krzepnięcia krwi i w naczyniach krwionośnych mogą powstawać zakrzepy.

Leki przeciwzakrzepowe zalecane są również osobom, które już doświadczyły zawału bądź udaru, żylnych chorób zakrzepowych i na stałe zostają wprowadzone do procesu leczenia, aby zapobiec nawrotom tych niebezpiecznych dla życia schorzeń.

Wielu pacjentów ma zlecane leki przeciwzakrzepowe z zawartością kwasu acetylosalicylowego, takie jak Acard, Polocard, które można kupować bez recepty. Jest też grupa leków, które zapisywane są wyłącznie przez lekarzy: np. antagonisty witaminy K (warfaryna, acenokumarol), leki hamujące agregację płytek (klopidogrel; tiklopidyna, inhibitory trombiny (tabigatran, heparyny czy rywaroksaban. Leki przeciwzakrzepowe mają różne nazwy, zależnie od producenta, przyjmowane są jako tabletki doustne lub zastrzyki.

Przyjmowanie tych leków, może nie tylko ratować nasze życie i zdrowie, ale także może nam zaszkodzić, jeśli nie wykażemy się rozsądkiem. Nie tylko nie wolno ich przedawkować, ale także nie można łączyć z niektórymi lekami oraz suplementami, witaminami, a nawet ziołami. Zawsze trzeba poinformować lekarza o przyjmowaniu leków przeciwzakrzepowych i samemu czytać ulotki o interakcjach. Nieodpowiednia połączenia leków zakrzepowych mogą nasilić albo osłabić ich działanie, a nawet odnieść odwrotny skutek. Nasza krew może wtedy krzepnąć zbyt wolno i za mocno się rozrzedzić, może dojść wówczas do krwotoków z nosa, dziąseł, siniaków bez powodu, krwi w moczu, w kale. Osłabienie działania leków przeciwzakrzepowych przez niektóre preparaty może doprowadzić do nieskuteczności ich działania.

Leki przeciwzakrzepowe a aklohol – w trakcie przyjmowania leków przeciwzakrzepowych nie wolno spożywać alkoholu.

W przypadku leków, suplementów i witamin kupowanych w aptece, jesteśmy w stanie poznać interakcje z lekami przeciwzakrzepowymi, rozmawiając z lekarzem, farmaceutą i czytając ulotki. Przyjmując leki z tej grupy, musimy bardzo uważać na stosowanie ziół i przypraw, które mogą wchodzić w interakcje z nimi.

Zioła a leki przeciwzakrzepowe

1. Imbir, rumianek, szałwia, cynamon

Rumianek, cynamon zawierają kumarynę, czyli związek zmniejszający krzepliwość krwi. Okazuje się, że picie naparu z rumianku i szałwii, podczas kuracji lekami przeciwzakrzepowymi może nam naprawdę narobić kłopotu – to właśnie od nich wywodzą się warfaryna i acenokumarol, które są składnikiem niektórych leków przeciwzakrzepowych. Te zioła i przyprawy musimy używać ostrożnie. Szczypta przypraw, czy 1 herbatka z rumianku nie powinna stanowić jeszcze problemu, jednak nie należy przesadzać z ilością. To samo z cynamonem, szczypta to jeszcze nie problem.

Następny w kolejce do rozrzedzania krwi jest imbir, a dokładnie substancja w nim zawarta – tromboksan. Imbir znajduje się w preparatach na chorobę lokomocyjną (działanie przeciwwymiotne) oraz w suplementach na chore stawy (połączony z glukozaminą). Dodaje się go również do potraw i herbat rozgrzewających, więc nie należy przesadzać z jego ilością (max 4 g w sumie dziennie), jeśli bierzemy leki przeciwzakrzepowe.

Podobne właściwości do rumianku, cynamonu i imbiru wykazuje również szałwia – ona również lubi nasilać działanie leków przeciwzakrzepowych. Spożywana oczywiście doustnie (pijemy ją przy nadmiernej potliwości i dodajemy do potraw jako przyprawę).

2. Miłorząb japoński

Preparat ziołowy, stosowany dla leczenia poprawy pamięci, zaburzeń krążenia, zawrotów głowy. Jest bezpieczny, ale nie dla osób stosujących leki przeciwzakrzepowe, bo związki zawarte w nim działają antyagregacyjnie i jak przyjmiemy je jednocześnie, to krew „rozrzedza” się zbyt mocno, a my mamy krwawienia z nosa i wyniki badań krwi, których nie można unormować.

3. Czosnek

Stosowany w codziennej diecie jako dodatek do potraw nadaje im niezwykłe walory smakowe i ma właściwości takie jak antybiotyk oraz uodparniające organizm, ale ostrożnie muszą go stosować osoby, które przyjmuj preparaty przeciwzakrzepowe, bo może dojść do krwotoków i nadmiernych krwawień.
W jego przypadku za przeciwzakrzepowe właściwości odpowiadają tzw. ajoeny, które są inhibitorami agregacji płytek. Dodatkowo wpływają korzystnie na aktywność prostacykliny (która również ma działanie anty agregacyjne), a także, podobnie jak imbir, hamują tromboksan.

4. Żeń-szeń

Preparaty z niego podnoszą odporność, poprawiają pamięć i koncentrację, mają korzystny wpływ na funkcje seksualne. Niestety wyciąg z żeń-szenia zawiera substancje, które podobnie jak ginkgozydy w miłorzębie japońskim działają rozrzedzająco na naszą krew.

5. Dziurawiec

Substancje wchodzące w skład wyciągu z dziurawca zwyczajnego pośrednio osłabiają działanie niektórych leków przeciwzakrzepowych. Ich działanie opiera się na wzmacnianiu enzymów wątrobowych oczyszczających organizm z leków, w tym także warfaryny i acenokumarolu.

6. Kora i nasiona kasztanowca

Kora i nasiona kasztanowca zawierają substancje pomocne w leczeniu żylaków, działające przeciwzakrzepowo.

7. Żurawina

Sok z żurawiny zawiera substancje zmniejszające krzepliwość.

Witaminy – działanie rozrzedzające  lub zwiekszające krzepliwość

6. Witamina C

Niekorzystnie działają duże dawki witaminy C zwłaszcza przyjmowane łącznie z niektórymi lekami przeciwzakrzepowymi. Witamina C osłabia działanie warfaryny, dlatego nie należy przyjmować jej razem z lekami przeciwzakrzepowymi – lepiej zachować odstęp kilku godzin.

7. Witamina K

Witamina K wpływa na zwiększenie produkcji czynników krzepnięcia w wątrobie, przez co zwiększa krzepliwość krwi. Tabletki z witaminą K mogą zostać wykluczone przez lekarza, ale wiele warzyw zawiera dużo witaminy K – cebula, pietruszka, szczypior, warzywa kapustne, rzepa, szpinak, kiwi.

8. Witamina A, Witamina E

Działają przeciwzakrzepowo, zwykle przyjmowane są w zestawach różnych witamin albo w suplementach poprawiających wygląd włosów i paznokci, obecne są również w kremach do cery. Jeśli są to środki stosowane zewnętrznie , nie ma problemu.

Jeśli chodzi o leki, to aspiryna (kwas acetylosalicylowy) i większość leków przeciwzapalnych  (stosowanych przy przeziębieniu) działa przeciwzakrzepowo, więc nie powinno stosować się ich bez kontroli.

Należy mieć to wszystko na uwadze przy stosowaniu leków przeciwzakrzepowych. Jeszcze raz podkreślamy, że zawsze nosimy ze sobą wypisaną kartkę z nazwami leków, które na stałe przyjmujemy i informować o tym lekarza i farmaceutę oraz samemu czytać ulotki na lekach i suplementach o interakcjach z innymi lekami i preparatami. W przypadku warzyw i przypraw najbardziej istotne jest niezmienianie przyzwyczajeń. Dieta przy lekach przeciwzakrzepowych nie powinna sie zmieniać. Lekarz dobierze odpowiednią dawkę do naszej obecnej diety, dlatego niecelowe jest zwiększanie spożycia warzyw, o których była mowa, ani ich ograniczenie lub odstawienie.