Cynk organiczny – objawy niedoboru cynku
Zawartość podstrony
Cynk to jeden z pierwiastków zaliczanych do mikroelementów, jego zawartość w organizmie to ok. 1,2-2,2g. Cynk odgrywa ważną role w wielu procesach, chociaż najbardziej znane jest wzmacniające działanie na włosy i paznokcie.
Cynk w organizmie:
- poprawia sprawność intelektualną, zapobiega utracie pamięci
- umożliwia odczuwanie smaków i zapachów
- pomaga w leczeniu cukrzycy, niedoczynności tarczycy, depresji, schizofrenii, trądziku różowatego i trądziku młodzieńczego, poparzeń, wyprysków
- wzmacnia paznokcie i włosy
- wzmacnia odporność organizmu, chroni przed infekcjami (m.in. grypa, zapalenie spojówek, przeziębienie)
- chroni plamkę żółtą oka przed zwyrodnieniem
- jest składnikiem wielu białek i uczestniczy w syntezie RNA oraz DNA
- bierze udział w mineralizacji kości, stabilizacji układu kostnego
- wspomaga pracę wielu gruczołów, jest składnikiem wielu enzymów
- reguluje miesiączkowanie, korzystnie wpływa na płodność
- niezbędny w młodym wieku do prawidłowego rozwoju płciowego i wzrostu
Niedobór cynku – objawy
- zwiększona podatność na infekcje wirusowe i bakteryjne
- utrata lub zaburzenia odczuwania smaku i zapachu
- zmniejszony apetyt
- słabsza pamięć
- wypadanie włosów
- łamliwe paznokcie
- trudniejsze gojenie ran
- uczucie znużenia
- słabsza tolerancja alkoholu
W przypadku niedoboru cynku lekarz może zalecić suplementację – cynk w tabletkach (cynk organiczny) oraz zmianę diety w kierunku przyjmowania pokarmów z dużą zawartością cynku. Trzeba pamiętać, że nadużywanie suplementacji prowadzi nadmiaru cynku i może prowadzić do niedokrwistości z przyczyny niedoboru miedzi, wzrostu poziomu cholesterolu LDL i spadku HDL, biegunek, bólów głowy, bólów żołądka i nudności.
Przyczyny niedoboru cynku
- choroby układu pokarmowego (np. celiakia)
- przyjmowanie zbyt dużych ilości żelaza, miedzi, kwasu foliowego (utrudniają wchłanianie cynku)
- źle zbilansowana dieta (narażeni są wegetarianie, nadużywający alkohol, słodycze
Zapotrzebowanie dzienne na cynk to ok. 5-15(20)mg, ale trzeba brać pod uwagę, że wchłanianie jest regulowane przez organizm w zależności od potrzeb. W jelicie cienkim wchłania się zaledwie 10-40% cynku dostarczonego w pokarmach. Cynk zawarty w produktach zwierzęcych wchłania się lepiej, ponieważ białko zwierzęce wspomaga wchłanianie cynku, natomiast miedź i żelazo utrudniają wchłanianie cynku.
W czym jest cynk
W razie niedoboru cynku nie koniecznie trzeba sięgać po tabletki cynkiem organicznym. Można zmienić nieco dietę i sięgnąć po produkty zawierające dużo cynku. Najwięcej zawierają go małże i ostrygi, ale o te produkty może być trudno w codziennej diecie. Oto przykłady innych produktów z dużą zawartością cynku (zawartość w 100g):
Produkty zwierzęce
- wątroba cielęca – 8,40 mg
- wątroba wieprzowa – 4,5 mg
- pieczeń wołowa – 3,8 mg
- salami – 3,2 mg
Produkty roślinne
- pestki dyni – 7,5 mg
- ser tłusty (ementaler) – 4,15 mg
- kasza gryczana – 3,5 mg
- chleb żytni razowy – 2,5 mg
- gorzka czekolada – 2,4 mg
- migdały – 3,2 mg
- fasola biała – 3,8 mg
Dla przypomnienia – cynk w produktach pochodzenia zwierzęcego lepiej się wchłania.