Cynk organiczny – objawy niedoboru cynku

Cynk to jeden z pierwiastków zaliczanych do mikroelementów, jego zawartość w organizmie to ok. 1,2-2,2g. Cynk odgrywa ważną role w wielu procesach, chociaż najbardziej znane jest wzmacniające działanie na włosy i paznokcie.

Cynk w organizmie:

  • poprawia sprawność intelektualną, zapobiega utracie pamięci
  • umożliwia odczuwanie smaków i zapachów
  • pomaga w leczeniu cukrzycy, niedoczynności tarczycy, depresji, schizofrenii, trądziku różowatego i trądziku młodzieńczego, poparzeń, wyprysków
  • wzmacnia paznokcie i włosy
  • wzmacnia odporność organizmu, chroni przed infekcjami (m.in. grypa, zapalenie spojówek, przeziębienie)
  • chroni plamkę żółtą oka przed zwyrodnieniem
  • jest składnikiem wielu białek i uczestniczy w syntezie RNA oraz DNA
  • bierze udział w mineralizacji kości, stabilizacji układu kostnego
  • wspomaga pracę wielu gruczołów, jest składnikiem wielu enzymów
  • reguluje miesiączkowanie, korzystnie wpływa na płodność
  • niezbędny w młodym wieku do prawidłowego rozwoju płciowego i wzrostu

Niedobór cynku – objawy

  • zwiększona podatność na infekcje wirusowe i bakteryjne
  • utrata lub zaburzenia odczuwania smaku i zapachu
  • zmniejszony apetyt
  • słabsza pamięć
  • wypadanie włosów
  • łamliwe paznokcie
  • trudniejsze gojenie ran
  • uczucie znużenia
  • słabsza tolerancja alkoholu

W przypadku niedoboru cynku lekarz może zalecić suplementację – cynk w tabletkach (cynk organiczny) oraz zmianę diety w kierunku przyjmowania pokarmów z dużą zawartością cynku. Trzeba pamiętać, że nadużywanie suplementacji prowadzi nadmiaru cynku i może prowadzić do niedokrwistości z przyczyny niedoboru miedzi, wzrostu poziomu cholesterolu LDL i spadku HDL, biegunek, bólów głowy, bólów żołądka i nudności.

Przyczyny niedoboru cynku

  • choroby układu pokarmowego (np. celiakia)
  • przyjmowanie zbyt dużych ilości żelaza, miedzi, kwasu foliowego (utrudniają wchłanianie cynku)
  • źle zbilansowana dieta (narażeni są wegetarianie, nadużywający alkohol, słodycze

Zapotrzebowanie dzienne na cynk to ok. 5-15(20)mg, ale trzeba brać pod uwagę, że wchłanianie jest regulowane przez organizm w zależności od potrzeb. W jelicie cienkim wchłania się zaledwie 10-40% cynku dostarczonego w pokarmach. Cynk zawarty w produktach zwierzęcych wchłania się lepiej, ponieważ białko zwierzęce wspomaga wchłanianie cynku, natomiast miedź i żelazo utrudniają wchłanianie cynku.

W czym jest cynk

W razie niedoboru cynku nie koniecznie trzeba sięgać po tabletki cynkiem organicznym. Można zmienić nieco dietę i sięgnąć po produkty zawierające dużo cynku. Najwięcej zawierają go małże i ostrygi, ale o te produkty może być trudno w codziennej diecie. Oto przykłady innych produktów z dużą zawartością cynku (zawartość w 100g):

Produkty zwierzęce

  • wątroba cielęca – 8,40 mg
  • wątroba wieprzowa – 4,5 mg
  • pieczeń wołowa – 3,8 mg
  • salami – 3,2 mg

Produkty roślinne

  • pestki dyni – 7,5 mg
  • ser tłusty (ementaler) – 4,15 mg
  • kasza gryczana – 3,5 mg
  • chleb żytni razowy – 2,5 mg
  • gorzka czekolada – 2,4 mg
  • migdały – 3,2 mg
  • fasola biała – 3,8 mg

Dla przypomnienia – cynk w produktach pochodzenia zwierzęcego lepiej się wchłania.