Odkryj naturalne źródła antyoksydantów!

Naukowcy opracowali skalę ORAC, w ramach której produkty spożywcze klasyfikowane są ze względu na zawartość drogocennych przeciwutleniaczy. Jakie pokarmy warto włączyć do diety, aby zadbać o wysoki poziom wartościowych antyoksydantów? Przedstawiamy ich naturalne źródła.

Skala ORAC wskazuje grupy produktów, o których śmiało można powiedzieć, że przedłużają młodość. Antyoksydanty pochłaniają wolne rodniki i działają jak tarcza chroniąca komórki przed szkodliwymi procesami – można wspomnieć tu chociażby nowotwory czy starzenie się. Do najpopularniejszych przeciwutleniaczy należą witamina C, A i E. Jednak do najsilniejszych zaliczane są katechiny, które wykazują do 100 razy silniejsze działanie od wspomnianych witamin. Choć nazwa brzmi dość egzotycznie, związki te są składnikiem popularnych produktów spożywczych. Gdzie warto szukać wartościowych, naturalnych źródeł antyoksydantów?

Herbata

Zielona herbata jest prawdziwą bombą przeciwutleniaczy. Zawiera aż cztery rodzaje katechin: epikatechinę, epigalokatechinę, galusan epikatechiny i galusan epigallokatechiny. Źródłem antyoksydantów są także herbaty ziołowe i napary z mięty pieprzowej, melisy czy szałwii.

Orzechy

Lubisz orzechy? Mamy dla ciebie dobrą wiadomość: są one naturalnym źródłem przeciwutleniaczy. Z powodzeniem możesz więc spożywać na przykład pistacje i migdały, szczególną uwagę zwróć jednak na orzechy włoskie, które zawierają najwięcej antyoksydantów.

Przyprawy

Popularne dodatki do potraw również stanowią bogate źródło antyoksydantów. Do przypraw, które zawierają najwięcej związków neutralizujących szkodliwe działanie wolnych rodników, należą:

Owoce i warzywa

W skali ORAC wysoko plasują się: aronia, owoce dzikiej róży, borówki amerykańskie, jagody goji, acai, czarne porzeczki i żurawina. Wiele antyoksydantów zawierają także jabłka i gruszki. Podobnie czerwona papryka (prym wiedzie tu witamina C), brokuły, warzywa kapustne i czarna fasola.

Wino i kakao

Resweratrol to silny przeciwutleniacz, który spotkać możemy m.in. w skórce winogron. Bogate w ten polifenol czerwone wino może mieć korzystny wpływ na zdrowe serce. Podobnie działa kakao – źródło flawonoidów. Warto pamiętać, że traci ono swoje właściwości antyoksydacyjne w towarzystwie mleka i cukru, powinno być też spożywane na surowo.

* * *

Artykuł partnera