Miedź w organizmie – nadmiar miedzi
Zawartość podstrony
Miedź jest mikroelementem, którego obecność w organizmie człowieka jest znikoma (75–150 mg), podobnie zapotrzebowanie dzienne na miedź jest niewielkie. Jest jednak niezbędna w wielu procesach biochemicznych, a szkodliwy jest zarówno niedobór, jak i nadmiar miedzi w organizmie.
Rola miedzi w organizmie
- odpowiada za wzrost i prawidłowy rozwój organizmu
- bierze udział w tworzeniu melaniny decydującej o kolorze skóry i oczu
- zwalcza wolne rodniki i poprawia odporność organizmu
- hamuje wzrost bakterii, niszcząc je
- bierze udział w syntezie hemoglobiny
- miedź (i żelazo) pomaga w transporcie tlenu do komórek, zwłaszcza komórek nerwowych
- pozytywnie wpływa na pracę mózgu, w tym zdolność zapamiętywania, myślenie kreatywne
- bierze udział w tworzeniu kolagenu i elastyny, więc wpływa na stan kości i stawów
- zapobiega chorobom układu krążenia i chorobom serca
Produkty, w których występuje miedź
Dzienne spożycie miedzi w produktach waha się w granicach 2-3mg na dobę(dzieci 1-2mg), chociaż sporadycznie może sięgać nawet 10 mg. Wysokie spożycie nie jest groźne, o ile nie jest regularne. Najlepsze źródła miedzi:
- wątroba – zawartość miedzi bardzo zróżnicowana w zależności od pochodzenia (wątroba cielęca może mieć nawet 30 razy więcej miedzi niż wątroba drobiowa)
- ostrygi – zawartość miedzi zależy od miejsca połowu i gatunku w szerokim zakresie
- drożdże piekarskie
- ziarna sezamu, dyni, słonecznika, soi
- kalmary, homary
- kakao, a więc również czekolada
- pomidory, zwłaszcza suszone
- siemię lniane
- suszone śliwki
- papryka
- orzechy laskowe (włoskie dużo mniej)
- płatki owsiane
- kasza gryczana
- chleb żytni i pszenny razowy, pełnoziarnisty
- groszek zielony
- natka pietruszki
Wchłanianie miedzi z pokarmu blokowane jest związki siarki zawarte w niektórych warzywach krzyżowych, białko mleka i jaj oraz cynk w nadmiarze (zbyt dużo owoców morza), żelazo, wapń i fosfor., fityniany, błonnik pokarmowy. Zależność obecności miedzi i cynku jest bardziej złożona i wzajemna, ponieważ miedź jest potrzebna do wchłaniania żelaza. Niedobór miedzi może więc prowadzić do niedokrwistości.
Przyswajanie miedzi jest większe z pokarmów pochodzenia zwierzęcego, niż roślinnego, wspomaga je obecność witaminy C oraz węglowodanów, głównie skrobi i glukozy.
Warto zwrócić uwagę na wodę pitną dostarczaną rurami miedzianymi. Jeśli woda jest miękka lub ma niskie pH, to wypłukuje miedź, która może przedostawać się do posiłków sporządzanych w domu. Nie należy przyrządzać posiłków na bazie ciepłej wody, która zawiera więcej miedzi niż zimna.
Objawy niedoboru miedzi w organizmie
- zaburzenia pamięci
- zaburzenia koncentracji
- infekcje, zaburzenie odporności
- kruche kości, ubytek masy kości
- niedokrwistość
- zniekształcenia kości
- wzrost poziomu cholesterolu
- zaburzenia układu nerwowego
Przyczyny niedoboru miedzi w organizmie
- przewlekłe biegunki
- zaburzenia wchłaniania miedzi
- nadmierne odchudzanie się
- nadmierna suplementacja produktami zawierającymi pierwiastki i związki blokujące wchłanianie miedzi
Nadmiar miedzi w organizmie – objawy
- bóle żołądka
- zaburzenia widzenia
- bóle mięśni
- zaburzenia układu oddechowego
- zaburzenia pracy serca
- zaburzenia funkcjonowania wątroby
- nadmiar miedzi odkłada się w wątrobie, nerkach, rogówce oka i w mózgu, uszkadzając je
Przyczyną nadmiaru miedzi może być nadmierna suplementacja, dlatego wszelka suplementacja miedzi (jak każda inna) powinna odbywać się pod kontrolą lekarza. Zawartość miedzi rośnie w stanach zapalnych, przy białaczce szpikowej oraz anemii blastycznej oraz megaloblastycznej.
Zawartość miedzi w organizmie określa się badając stężenie miedzi w surowicy krwi. Wskazania do badania to żywienie pozajelitowe, diagnostyka marskości wątroby, badania kontrolne w razie stwierdzonego wcześniej odchylenia od normy poziomu miedzi. Zawartość miedzi bada się również w przypadku podejrzenia choroby Wilsona lub genetycznej choroby Menkesa.
W większych dawkach miedź jest trująca, ale spożycie dawki śmiertelnej jest możliwe w zasadzie poprzez spożycie związków chemicznych stosowanych w przemyśle lub ochronie roślin.