W czym najlepiej przechowywać żywność?

Prawidłowy sposób przechowywania żywności ma ogromne znaczenie. Wybór odpowiednich naczyń gwarantuje produktom świeżość, ochronę przed wilgocią oraz innymi zanieczyszczeniami. W tej roli fantastycznie sprawdzą się pojemniki – wielość rozmiarów, kształtów i surowców sprawia, że każdy znajdzie odpowiedni dla siebie gadżet.

Plastikowe pudełka

Wbrew niektórym opiniom są bezpieczne dla zdrowia, ale przed zakupem należy sprawdzić, czy dany model jest przeznaczony do kontaktu z żywnością. Najpopularniejszym symbolem informującym o tym, że w plastikowym pojemniku można przechowywać jedzenie, jest ikonka widelca i kieliszka. Pomocny może okazać się również kod umieszczony w trójkąciku – nieszkodliwe są pudełka oznaczone cyfrą 1, 2, 4 oraz 5. Zaletą opakowań wykonanych z tworzywa sztucznego jest także ogromny wybór kształtów i rodzajów. W sklepach, takich jak https://zasmakujradosci.pl/kuchnia, dostępne są zarówno klasyczne, jednokomorowe modele, jak i te bardziej urozmaicone. Wśród nich znajdują się m.in.:

  • Akcesoria z przegródkami, które zapobiegają mieszaniu się produktów.
  • Gadżety dwupoziomowe, umożliwiające przechowywanie śniadania i obiadu jednocześnie.
  • Pojemniki na sałatki ze sztućcami i pojemniczkiem na sos w zestawie.

Szklane pojemniki

Pojemniki wykonane z naturalnego i ekologicznego surowca, jakim jest szkło, doskonale sprawdzą się do każdego rodzaju żywności i nie wejdą z nią w szkodliwe interakcje. W tego typu akcesoriach bez obaw można przechowywać zarówno ciepłe, jak i zimne dania oraz te w postaci płynnej czy sypkiej. Ponadto opakowania wykonane z tego materiału nie chłoną zapachów oraz są odporne zarówno na niskie, jak i wysokie temperatury, dzięki czemu można używać ich w kuchenkach mikrofalowych i myć w zmywarkach. Szklane gadżety będą fantastycznie prezentować się na stole, dlatego przygotowane w nich dania można postawić bezpośrednio na nim. Na sklepowych półkach można znaleźć:

  • Prostokątne pojemniki, ze szczelną pokrywką, które nadają się do przechowywania ryb, wędlin, serów, owoców oraz warzyw.
  • Akcesoria o walcowatym kształcie, idealne do żywności suchej (ryżu, makaronów, płatków śniadaniowych czy cukru).
  • Dwupoziomowe naczynia, służące do przechowywania wytrawnych przekąsek oraz słodkich deserów.

Silikonowe naczynia

Cieszą się coraz większą popularnością, nie tylko ze względu na szereg zalet, ale również oryginalny design, dzięki któremu każda kuchnia czy jadalnia nabierze nowoczesnego charakteru. Pojemniki wykonane z silikonu wyróżniają się wysoką odpornością na uszkodzenia mechaniczne, przebarwienia oraz wysokie i niskie temperatury, dlatego można ich bez obaw używać w kuchenkach mikrofalowych, lodówce i zamrażalniku. W opakowaniach tego typu można trzymać sałatki, warzywa, owoce, produkty mięsne i desery. Silikonowe akcesoria dzielą się m.in. na:

  • Szczelne pojemniki z pokrywką, idealne do sałatek i jednogarnkowych obiadów.
  • Kilkukomorowe pudełka, które zapobiegają mieszaniu się produktów.
  • Składane pojemniki, które zajmują zdecydowanie mniej miejsca i bez problemu zmieszczą się w kuchennej szafce czy torebce.