czosnek i cebula

Domowe zamienniki antybiotyków

W sezonie zachorowań, przeziębień, kichania, kaszlu i bólów głowy bardzo chętnie i bez zastanowienia sięgamy po antybiotyki z apteki. Antybiotyki jednak nie na wszystkie takie dolegliwości, a ponadto mają wiele skutków ubocznych – bo wyniszczają organizm, szczególnie układ pokarmowy i obniżają odporność na wirusy i bakterie. Skuteczność antybiotyków spada, ponieważ w dobie powszechnego ich stosowania, bakterie uodparniają się na działanie antybiotyków.

Zanim sięgniesz po chemiczne antybiotyki, to skorzystaj z antybiotycznej mocy warzyw i ziół i przypraw, które masz w swojej kuchni. Są nie tylko bardziej skuteczne a jednocześnie nie mają skutków ubocznych i nie potrzebujemy na nie recepty.

Czosnek – o nim mówi się, że jest naturalnym antybiotykiem, ponadto zawarta w nim allicyna walczy z wirusami, pobudza białe krwinki do obrony przed nimi. Jest przeciwzapalny, bakteriobójczy, przeciwwirusowy, ma działanie silniejsze niż penicylina, walczy z gronkowcami, paciorkowcami i bakteriami E-Coli. Warto go spożywać, by zapobiegać infekcjom, wspomagać nim leczenie bólu gardła, przeziębienia, grypy, zapalenia oskrzeli i płuc oraz bólu zatok.

Czosnek spożywać posiekany, kilka minut poczekać i jeść. Używać do potraw przed końcem gotowania.

Cebula  – również zawiera allicynę oraz uwalniające się w czasie krojenia fitoncydy, które hamują rozwój mikroorganizmów. Duża zawartość witaminy C w cebuli powoduje, że bardzo wspomaga organizm w chorobie. Jeżeli użyjemy cebuli czerwonej, to dodatkowo dostarczymy organizmowi inulinę – naturalny prebiotyk, który wspiera tworzenie dobrych bakterii w organizmie. Działanie bakteriobójcze cebuli jest udowodnione naukowo, że zwalcza (w połączeniu z sokiem z cytryny) nawet odporne na antybiotyki nawet bakterie E. Coli. Cebula w postaci syropu z cukrem pozwala walczyć z kaszlem, wzmacnia odporność i przez to wspiera leczenie grypy i przeziębienie oraz zmniejsza zapadalność na nie.

Imbir – wspomaga trawienie, łagodzi dolegliwości ze strony układu pokarmowego, między innymi łagodzi nudności i wymioty. Ma też działanie przeciwwirusowe i bakteriobójcze. Imbir suszony pomaga pozbyć się z organizmu flegmy, korzeń świeży działa przeciwzapalnie i przeciwwirusowe, łagodzi objawy choroby poprzez właściwości rozgrzewające.

Kurkuma – przyprawa z kuchni indyjskiej stosowana coraz częściej w naszej kuchni, ma żółte zabarwienie, ma ciekawe walory smakowe i właściwości rozgrzewające, poprawia działanie układu odpornościowego. Jest to przeciwutleniacz o silnym działaniu przeciwzapalnym, przeciwwirusowym, przeciwbakteryjnym, antynowotworowym poprzez oczyszczanie organizmu. Działanie kurkumy ma działanie przeciwzapalne porównywalne do działania nurofenu.

Jeśli połączy się ją z olejem kokosowym i czarnym pieprzem, to działa skuteczniej zwalczając infekcje i stany zapalne organizmu, ponieważ jest wówczas lepiej przyswajalna.

Miód – bardzo popularne mleko z miodem i jeszcze z dodatkiem masła, jest to od dawna stosowana mikstura babci i mamy na przeziębienie, infekcje wirusowe i bakteryjne. Miód ma działanie bakteriobójcze, przeciwzapalne, uodporniania organizm i wzmacnia jego funkcje. Inne produkty i wyroby pszczelarskie posiadają jeszcze mocniejsze działanie przeciwzapalne, wzmacniające organizm: jest to pyłek i kit pszczeli.

Domowe antybiotyki można stosować samodzielnie albo w postaci połączonych mikstur

  • Połączenie imbiru, czosnku, cebuli, kurkumy i miodu jako mieszanka – na leczenie przeziębienia i wzmocnienie odporności
  • Herbata z miodem , cytryną i imbirem pomogą walczyć z drobnoustrojami. Witamina C z cytryny wspomaga leczenie, imbir będzie walczył z wirusami
  • Mieszanka na bóle migrenowe i na przeziębienie rozgrzewa i działa bakteriobójczo, działania też na migrenę nawracająca, skład:
    imbir suszony – 6 torebek po 15 g + słoik miód 500 g + ½ szklanki posiekanego czosnku i z tego zrobić miksturę, którą trzymać w lodówce i ssać 1 x dziennie po 1 łyżeczce.

Inne domowe środki na przeziębienie i inne infekcje

  • Cytryna, herbata z miodem
  • Owoce i liście malin na herbaty rozgrzewające (z owoców zrobiony sok)
  • Kwiat lipy na herbatę rozgrzewającą i wykrztuśną
  • Syrop z pędów sosny przeciwkaszlowy
  • Aronia ze względu na dużą zawartość witaminy C
  • Kwiat bzu czarnego- suszony na herbatkę rozgrzewającą na noc i sok z owoców, który ma bardzo dużo witaminy C
  • Hibiskus i dzika róża- źródło Wit C – herbatka
  • Pietruszka- zielony dodatek do potraw i koktajli- źródło witaminy C
  • Goździki- olejek goździkowy (z apteki) zawiera składnik antybiotyczny eugenol, stosować doustnie na anginę, zapalenie gardła, zapalenie płuc nie więcej jak 3 krople doustnie, do odkażania np. w leczeniach zębów, można przy bólu gardła i przeziębieniu ssać całe goździki (działanie bakteriobójcze)
  • Olejek z oregano (kupić w aptece) stosować jako antybiotyk 3-4 krople na łyżeczkę miodu i to ssać celem dezynfekcji gardła, zwalcza bakterie typu Helikobacter pylori oraz grzybów Candida oraz zwalcza liczne infekcje.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 głosów, średnia ocen: 5,00 z 5)
Loading...