imbir

Imbir

Lecznicza moc imbiru dodatkowo jest wzmacniana przez jego smak i aromat. Wywodzi się z południowo-wschodniej Azji i tam zaczęto go stosować ok. 2 tysiące lat temu. W Polsce stosuje się go z powodzeniem od dawna i to zarówno w kuchni jako dodatek do potraw, wykorzystując jego niezwykły aromat i właściwości smakowe, jak i w lecznictwie dzięki właściwościom antybakteryjnym. Naukowo zostały udowodnione niezwykłe i prozdrowotne właściwości imbiru. W jego składzie znajduje się ogromna dawka związków bioaktywnych, które mają bardzo pozytywny wpływ na zdrowie.

Imbir spożywa się na surowo oraz po wysuszeniu jako sproszkowany sproszkowany, a jego wpływ na zdrowie nie jest zależny od spożywanej postaci. Działa antybakteryjnie, przeciw pasożytniczo, antywirusowo, a także ma doskonałe właściwości przeciw utleniające. Bardzo intensywny aromat imbir zawdzięcza zawartemu w jego olejku aromatycznym zingiberolu. Ostry smak imbir zawdzięcza substancjom żywicowym: gingerol i zinferon.

Imbir stosuje się jako afrodyzjak w krajach azjatyckich właśnie ze względu na jego energetyzujące właściwości. Przy obrzękach, których powodem jest zatrzymanie wody w organizmie, można wykorzystać imbir i jego moczopędne właściwości. Nawilża też śluzówki i zapobiega ich wysychaniu oraz pozwala utrzymywać prawidłową higienę jamy ustnej poprzez likwidację przykrego zapachu. Potwierdzone jest też korzystne działanie imbiru na wątrobę, poprawia wrażliwość na insulinę, poprawia odporność organizmu oraz profilaktykę nowotworową.

Imbir ma właściwości bardzo silnie rozgrzewające, przeciwzapalne oraz zapachowe, co ma bardzo korzystny i leczniczy wpływ na łagodzenie przeziębienia, stanów grypowych i przy katarze (zapach udrożnia nos i drogi oddechowe). Nie bez podstawy w Chinach porównuje się moc imbiru do mocy ognia, który potrafi rozgrzać cały organizm.

Imbir sprawdza się jako środek przeciwwymiotny stosowany przy zatruciach, wymiotach po lekach, a szczególnie po chemioterapii czy narkozie oraz oczywiście przy chorobie lokomocyjnej, oraz u kobiet w ciąży. Przy bólach miesiączkowych stosuje się korzeń imbiru ze względu na jego rozkurczowe właściwości, które także sprawdzają się też przy dolegliwościach trawiennych jako wspomagający trawienie i zapobiegający wzdęciom.

Imbir pobudza wydzielanie soku żołądkowego oraz śliny. Ma korzystny wpływ na regenerację chrząstki stawowej Działa przeciwbólowo, sprawdza się przy zwykłym bólu głowy i przy migrenie, bólu zęba. Wchodzi w skład maści i żeli do smarowania przy dolegliwościach reumatycznych oraz dolegliwości mięśni i nerwobólów.

Imbir ma działanie poprawiające krążenie krwi, przez co lepiej dotlenia się mózg i poprawia koncentracja. Znane jest działanie imbiru jako środka zwalczającego senność i pobudzającego energetycznie podobnie jak kawa, może w takim razie być stosowany jako jej zamiennik. Bardzo popularna jest herbata z imbirem.

Imbir stosuje się jako afrodyzjak, ponieważ podnosi poziom testosteronu i pobudza ukrwienie narządów płciowych, poprzez to wzmacnia doznania seksualne. Przy obrzękach, których powodem jest zatrzymanie wody w organizmie, można wykorzystać imbir i jego moczopędne właściwości. Nawilża też śluzówki i zapobiega ich wysychaniu oraz pozwala utrzymywać prawidłową higienę jamy ustnej poprzez likwidację przykrego zapachu.

Należy pamiętać, że stosowanie imbiru może u niektórych osób wywołać uczucie pieczenia w gardle (tak jak przy czosnku), ale jest to uczucie przemijające. Mieszanie imbiru z alkoholem może nadmiernie pobudzić perystaltykę jelit.

W kosmetyce dodawany jest do środków pielęgnujących włosy, zapobiega ich wypadaniu poprzez wzmacnianie ich cebulek oraz pobudzanie mikr okrążenia skóry głowy, oraz działa przeciwstarzeniowo na włosy. W perfumach i wodach toaletowych też bardzo często znajduje się nuta imbiru, która nadaje im tajemniczości i orientalnego charakteru.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 głosów, średnia ocen: 5,00 z 5)
Loading...