Melasa Trzcinowa – Ciemna melasa z trzciny cukrowej
Co to jest melasa?
Melasa trzcinowa to ciemny i gęsty płyn, otrzymywany w procesie rafinowania cukru otrzymywanego z trzciny cukrowej. Przez lata produkt był uważany jako bezwartościowy pod względem zdrowotnym. Najczęściej stosowany był do wytwarzania rumu i drożdży. Przez wiele lat nie doceniano jej dobroczynnych właściwości. Obecnie jest zdrowym i popularnym zamiennikiem białego cukru. Otrzymywana podczas procesu rafinacji gęsta, aromatyczna substancja o konsystencji syropu posiada znaczną zawartość mikroelementów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, jest to między innymi magnez, wapń oraz żelazo. Warto więc przyjrzeć się jej bliżej i poznać najważniejsze zalety jej stosowania.
Właściwości zdrowotne melasy trzcinowej
Trzcina cukrowa to kilkumetrowa roślina z gatunku cukrowców, najprawdopodobniej pochodzi z Nowej Gwinei. Jej wyjątkowe właściwości sprawiają, że wytwarzana z niej melasa staje się coraz bardziej popularna nie tylko w krajach tropikalnych ale przede wszystkim w Polsce.
Najważniejsze właściwości melasy trzcinowej to:
- działanie przeciwbólowe, zapobiega bólom stawów i kości – melasa jest bogatym źródłem minerałów tj: żelazo, potas, wapń, miedź, mangan, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu kostno-stawowego oraz zapobiegania osteoporozie i innym chorobom.
- zapobiega powstawaniu chorób gruźliczych,
- zapobiega powstawaniu nowotworów –
- pełni funkcję antyoksydantu – melasa bogata w mangan, który jest silnym antyoksydantem dzięki temu usuwa wolne rodniki i spowalnia proces starzenia,
- poprawia wydolność serca – a to wszystko dzięki zawartości minerałów tj mangan, miedź, potas, wapń i witamina B6, które zapobiegają sklejania się krwinek czerwonych. Melasa polecana jest również osobom z nadciśnieniem i stresem oksydacyjnym.
- usuwa wolne rodniki,
- w znacznym stopniu obniża ciśnienie,
- wspomaga układ odpornościowy.
- wspiera zdrowie jelit – zawarty w melasie wapń, wspomaga usuwanie toksyn z jelita grubego
Stres oraz wysiłek fizyczny sprawia, że nasz organizm jest znacznie bardziej poddatny na działanie drobnoustrojów chorobotwórczych. Melasa trzcinowa posiada niezwykle ważne składniki, dzięki którym układ odpornościowy człowieka może działać znacznie sprawniej. Chodzi tutaj o polisacharydę beta glutenę oraz witaminie B5 (kwas pantotenowy). Beta gluten uaktywania makrofagi, które z kolei są podstawowymi komórkami układu odpornościowego organizmu. Witamina B5, bierze czynny udział w wytwarzaniu przeciwciał. Ze względu na swoje wyjątkowe właściwości, często zyskuje miano czarnego złota. Lekarze bardzo często polecają ten produkt kobietom w ciąży, sportowcom oraz osobom starszym. Ekstrakt zawarty w trzcinie cukrowej pozwala zregenerować, znajdującą się w torebkach stawowych, warstwę maziową kości i łagodzi dolegliwości związane z bólem kręgosłupa.
Wzbogacane tym składnikiem przepisy coraz częściej zwracają uwagę dietetyków. Melasa charakteryzuje się kilkukrotnie niższym od tradycyjnego cukru indeksem glikemicznym. Stanowi doskonały dodatek nie tylko nie kaloryczny ale również odżywczy i w pełni bezpieczny dla osób cierpiących na cukrzycę. W internecie znajdziemy wiele nowoczesnych przepisów kulinarnych, gdzie wiodącą rolę pełni właśnie trzcina cukrowa. Produkt w postaci płynnej, śmiało można używać do smarowania chleba lub naleśników oraz jako zamiennik miodu lub konfitur. Podczas jej używania, warto pamiętać że jest ona znacznie słodsza od tradycyjnego białego cukru i zastosować odpowiednią proporcję aby nie przesadzić.
Zastosowanie w kosmetyce i farmaceutyce
Okazuje się, że melasa to nie tylko świetny dodatek kulinarny, idealnie sprawdza się również w kosmetologii i farmaceutyce. Produkt jest bogatym źródłem wapnia, magnezu, molibdenu, manganu, miedzi, selenu, chromu, potasu oraz witamin z grupy B. Jego wyjątkowe właściwości przyczyniają się do szybszego, a co najważniejsze skuteczniejszego leczenia ran zarówno tych delikatnych jak i poważniejszych. Często stosowana zostaje do do produkcji balsamów i maści. Wykazuje pozytywne efekty w leczeniu oparzeń, wrzodów, trądziku, chorób skóry i innych dolegliwości. Już samo spożywanie produktu działa jak naturalny kosmetyk i ma pozytywny wpływ na naszą skórę. Zapobiega pojawianiu się łuszczycy oraz wstrzymuje przedwczesne procesy starzenia.
Gdzie kupić
Produkt jest powszechnie dostępny. Kupisz go w niemal każdym sklepie internetowym oferującym zdrową żywność. Ze względu na korzystny wpływ na zdrowie coraz częściej pojawia się w aptekach bądź stacjonarnych sklepach np. Tesco. Cena zakupu produktu nie jest wysoka, 1200 gram produktu kosztuje ok. 20 zł.
Zdrowe odżywianie jest teraz w modzie, warto więc wybierać zdrowsze i wartościowsze zamienniki tradycyjnych produktów o działaniu wątpliwym. Melasa z trzciny cukrowej jest najlepszym tego przykładem. Doskonały, wyrazisty smak i pozytywne działanie zdrowotne to argumenty, których nie sposób pominąć.