Dieta bezglutenowa – kiedy stosować?

Dieta bezglutenowa nie należy do prostych diet. Spożywane może być jedynie jedzenie bezglutenowe. Wszelkie produkty, zawierające w sobie gluten muszą zostać odstawione. Ponadto, w wielu towarach gluten jest ukryty, więc trzeba być ogromnie czujnym podczas robienia zakupów, czytając wnikliwie wszystkie etykiety. Czym zatem jest ta dieta? Jakie produkty są dozwolone, a jakich unikać? Dla kogo jest ona kierowana? Odpowiedzi na te wszystkie pytania zostaną zawarte w niniejszym artykule.

Dieta bezglutenowa – jedzenie bezglutenowe

To dieta polegająca na całkowitej eliminacji z pożywienia glutenu zarówno z naturalnych produktów, jak i tych przetworzonych. Można sięgać jedynie po jedzenie bezglutenowe. Gluten to nic innego jak kompilacja białek gluteiny oraz gliadyny, które występują w pszenicy, życie i jęczmieniu. Owies w czystej postaci posiada inne białko, więc nie powoduje takich reakcji jak przy wcześniej wymienionych zbożach, jednak w Polsce często występuje owies zanieczyszczony glutenem, dlatego też trzeba być bardzo uważnym i sięgać jedynie po certyfikowany owies, który w 100% jest bezglutenowy. Dla dobra własnego zdrowia lepiej unikać spożywania owsa, jeżeli nie wiadome jest jego źródło pochodzenia.

Dla kogo dedykowana jest ta dieta?

Dieta ta nie jest kierowana do wszystkich. Należy ją stosować w przypadku zachorowania na celiakię, czyli na chorobę trzewną, uwarunkowaną genetycznie. Podczas spożywania glutenu w organizmie następuje zanik kosmków jelitowych i następuje zaburzone wchłanianie składników odżywczych, płynących ze spożywanego posiłku. Objawia się ona zwykle bólami brzucha, niedoborami pokarmowymi, niskim wzrostem, aftami, zmianami usposobienia, depresją oraz ciągłym zmęczeniem. Skuteczną formą leczenia jest stosowanie diety bezglutenowej do końca życia. Może występować zarówno w okresie dziecięcym jak i dorosłym.

Dietę to należy stosować w przypadku wystąpienia choroby Duhringa, inaczej skórnej postaci celiakii. Objawia się pojawieniem na łokciach, kolanach, pośladkach oraz w okolicy kości krzyżowej zmian skórnych. Podstawą leczenia jest dieta bezglutenowa oraz eliminacja spożycia jodu.

Stosuje się ją także w przypadku alergii na gluten (najczęściej na pszenicę), nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten, chorób neuropsychicznych (schizofrenia, autyzm) oraz chorób autoimmunologicznych (Hashimoto, reumatoidalne zapalenie stawów.

Produkty dozwolone i zakazane w diecie bezglutenowej

Produkty bezglutenowe

Osoby będące na tej diecie spożywać mogą ryż, kukurydzę, ziemniaki, bataty, grykę, proso, amarantus, sago, sorgo, tapiokę, manioki, soję, soczewicę, ciecierzycę, fasolę, orzechy, pestki, mięso, ryby, jaja, warzywa i owoce.

Zakazanymi produktami są te, które zawierają w sobie gluten obecny w pszenicy, życie, jęczmieniu i wszystkich ich przetworach. Jak już wspomniano owies jest bezglutenowy, jednak trzeba zachować wyjątkową ostrożność podczas jego spożywania i wybierać jedynie ten certyfikowany o znanym pochodzeniu.

Zamiast zwykłego makaronu lepiej używać ryżowych czy gryczanych odmian. Zupy można zagęszczać za pomocą mąki ryżowej, ziemniaczanej czy kukurydzianej. Przy panierowaniu można wykorzystać sezam, pokruszone migdały czy mąkę kukurydzianą.