3 powody, dla których warto jeść karob

Choć od wieków rośnie w basenie Morza Śródziemnego, dopiero od niedawna cieszy się popularnością w Polsce. Karob, nazywany też chlebem świętojańskim, coraz częściej pojawia się w sklepach nad Wisłą. Jego zaletami są nie tylko niepowtarzalny smak, ale także szereg cennych dla organizmu właściwości. Myślisz o kupnie produktów z karobem i wprowadzeniu tego składnika do swojej codziennej diety? Poznaj 3 powody, dla których warto to zrobić!

Karob to zdrowy zamiennik białego cukru

Często używasz w kuchni białego cukru? Czas to zmienić, bo ma on negatywny wpływ na zdrowie. Po pierwsze, niszczy szkliwo i przyczynia się do rozwoju próchnicy. Po drugie, niekorzystnie wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego – jego nadmiar powoduje spadek koncentracji, chroniczne zmęczenie, spadek nastroju, nadpobudliwość, senność oraz ogólne rozdrażnienie. Po trzecie, utrudnia pracę układu pokarmowego, powodując uciążliwe zaparcia oraz podrażnienie śluzówki żołądka. Na szczęście istnieje wiele zdrowych zamienników białego cukru i właśnie jednym z nich jest karob (a konkretnie melasa wydobywana z niego). W składzie znajdują się cukry naturalne oraz szereg składników korzystnie wpływających na organizm. Robiąc zakupy warto więc pomyśleć np. o zamianie klasycznego masła orzechowego na to z karobem (dostępne jest m.in. w asortymencie marki Primavika) oraz wykorzystaniu sproszkowanego karobu do wypieków lub innych smakołyków serwowanych na słodko.

Karob zawiera wiele witamin i składników odżywczych

Polacy nie do końca jeszcze mają świadomość jakie właściwości ma karob. Szkoda, bo zawiera on wiele cennych witamin i składników odżywczych. Przede wszystkim są to witaminy z grupy B (B1, B2, B3), które w odróżnieniu od białego cukru, mają zbawienny wpływ na układ nerwowy – poprawiają sprawność intelektualną, łagodzą napięcie oraz pomagają w polepszeniu samopoczucia. Co więcej, w karobie obecne są też witaminy A i E, które działają pozytywnie na wzrok oraz wygląd skóry, włosów i paznokci. Oprócz witamin, składnik ten zawiera też żelazo, wapń, fosfor, dlatego jego jedzenie zalecane jest szczególnie osobom cierpiącym na anemię i osteoporozę.

Karob ma dobroczynny wpływ na układ pokarmowy

Masz problemy z nawracającymi biegunkami i infekcjami układu pokarmowego? Karob to produkt, który obowiązkowo powinien pojawić się w diecie osób borykających się z problemami układu trawiennego. Składnik ten bogaty jest w błonnik, który ułatwia wypróżnianie i przyczynia się do jego regulacji. Zawarte w karobie pektyny pomagają w łagodzeniu stanów zapalnych w przewodzie pokarmowym. Z kolei taniny są nieocenione w walce z nawracającym refluksem oraz bakteriami.