Fosfor – rola w organizmie
Zawartość podstrony
Fosfor to makroelement, który pełni głównie rolę budulca kości i zębów (podobnie jak wapń), a ponadto fosfor występuje w błonach komórkowych, tkankach miękkich i w płynach ustrojowych.
Rola fosforu w organizmie
- uczestniczy w mineralizacji kości i zębów
- bierze udział w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej
- bierze udział w przemianie tłuszczów i węglowodanów
- bierze udział w budowaniu kwasów nukleinowych DNA, RNA
- wchodzi w skład enzymów, które bez fosforu maja słabe oddziaływanie biologiczne
- jest składnikiem GTP i ATP – nośników energii w komórkach
Niedobór fosforu – objawy i skutki
Braki fosforu w organizmie występują rzadko:
- u alkoholików
- u osób niedożywionych lub żywionych pozajelitowo
- przy zaburzeniach wchłaniania
- przy rozległych oparzeniach
- dieta uboga w białko
- niedobór witaminy D (ułatwia wchłanianie fosforu i wapnia)
- ostra biegunka i wymioty
- steroidowe leki przeciwzapalne
Objawy niedoboru fosforu
- zaburzenia oddychania
- bóle kości
- bóle mięśni
- zaburzenia układu nerwowego
- osłabienie
- zaburzenia pracy serca
- niedokrwienie narządów
- niedokrwistość hemolityczna
Nadmiar fosforu w organizmie
Nadmiar fosforu może powstać na skutek nadmiernego spożycia (głównie poprzez niekontrolowana suplementację), przy niewydolności nerek. Zbyt duża ilość fosforu w diecie ogranicza wchłanianie innych pierwiastków, w tym wapnia (przyczynia się do wypłukiwania wapnia z kości). Objawy nadmiaru fosforu to wymioty, biegunki, nudności.
Produkty bogate w fosfor
- słonecznik
- sery żółte, topione
- fasola
- kasza gryczana
- płatki owsiane
- orzechy
- śledzie, łososie, sardynki, dorsz
- wieprzowina
- chleb żytni
Zapotrzebowanie na fosfor to 550-600 mg/dobę. Wchłania jest ok. 60-70% fosforu dostarczonego w produktach spożywczych. O wiele mniej fosforu wchłanianych jest z roślin strączkowych i produktów zbożowych. W tych produktach fosfor jest wiązany przez kwas fitynowy do postaci fitynianów. Można go uwolnić poprzez moczenie ziaren fasoli, grochu przed gotowanie. W przypadku chleba lepsze wchłanianie fosforu zapewnia chleb, którego ciasto przygotowano na zakwasie.