Pietruszka

Pietruszka zwyczajna to roślina dwuletnia, należąca do rodziny roślin selerowatych. W stanie naturalnym rośnie na Bałkanach, na Półwyspie Apenińskim, w Afryce, w jej części północno-zachodniej oraz na Wyspach Kanaryjskich.

Pietruszka w Polsce znana jest od XVI wieku i nie rośnie dziko, jest rośliną uprawną zaliczaną do warzyw i do przypraw oraz do roślin leczniczych. Uprawia się pietruszkę naciową, z której wykorzystuje się tylko nać zarówno na surowo, jak i suszoną jako przyprawę w kuchni. Pietruszka korzeniowa, z której wykorzystuje się zarówno nać jak i korzeń, które mają właściwości odżywcze i lecznicze.

Korzeń pietruszki – własciwości lecznicze i odżywcze

Korzeń pietruszki zawiera

  • flawonoidy (przeciwutleniacze), które pomagają chronić organizm przed groźnymi chorobami np. nowotworowymi dolnego odcinka przewodu pokarmowego
  • substancje śluzowe
  • związki cukrowe
  • sole mineralne

Korzeń pietruszki stosowany jest w dolegliwościach

  • układu pokarmowego poprzez zmniejszenie napięcie mięśni gładkich jelit – ma działanie wiatropędne, rozkurczające pobudza w niewielkim procencie wydzielanie śliny oraz soku żołądkowego więc ułatwia trawienie i przyswajanie pokarmu, działa przy przeciwwzdęciowo, przeciwbólowo (przy bólu brzucha, bólach menstruacyjnych), pobudzająco apetyt i łaknienie
  • przewlekłego zapalenia trzustki
  • przewlekłej choroby wątroby
  • układu moczowego (usuwa nadmiar wody w organizmie, usuwanie toksyn z organizmu, pobudza pracę nerek, wspomaga leczenie zapaleń pęcherza
  • związanych z dną moczanową
  • reumatycznych

Korzeń pietruszki ma niezwykły smak (lekko słodkawy) i aromat, można spożywać na surowo i nawet po dokładnym umyciu nie ma potrzeby obierać jej ze skórki, bo jest doskonałym źródłem błonnika. Korzeń pietruszki traci najmniej wartości odżywczych właśnie wtedy, jak gotujemy go ze skórką.

Wartości odżywcze surowego korzenia pietruszki w 100 g (można go spożywać na surowo)

  • Błonnik – 4,3 g
  • Węglowodany-12,3 g
  • Białko – 2,3 g
  • Tłuszcz – 0,6 g
  • Kwasy tłuszczowe nasycone – 0,1 g
  • Kwasy tłuszczowe omega-3 – 42 mg
  • Kwasy tłuszczowe omega-6 – 284 mg
  • Wartość energetyczna – 55 kcal

Zawartość najważniejszych witamin w korzeniu pietruszki w 100 g

  • Witamina C – 41 mg
  • Witamina E – 1,7 mg
  • Witamina A – 2,50 µg
  • Witamina K1 – 4,1 µg
  • Witamina B1 (Tiamina) – 0,10 mg
  • Kwas foliowy (Witamina B9) – 180 µg
  • Witamina B6 – 0,23 mg
  • Witamina B3 (PP) – 2,4 mg
  • Witamina B2 – 0,08 mg
  • Witamina B5 (Kwas pantotenowy) – 0,12 mg

Zawartość najważniejszych minerałów w korzeniu pietruszki w 100 g

Korzeń pietruszki ma ogromne zastosowanie w kuchni do przygotowywania przede wszystkim

  • surówek
  • zup
  • wywarów warzywnych
  • gulaszów
  • sałatek
  • galaretek warzywnych, mięsnych i rybnych
  • warzywnych soków i koktajli
  • surówek

Za aromat i smak korzenia i natki pietruszki odpowiadają zawarte w nich olejki aromatyczne: mirstycyna i eugenol.

Natka pietruszki

Zielona pietruszka – natka pietruszki i pietruszka naciowa ma właściwości porównywane pod względem leczniczym dla organizmu, do cebuli, czosnku, pora. Jako ciekawostka – jak zjemy ją po czosnku, to neutralizuje jego zapach. Natka pietruszki jest znana i stosowana nie tylko jako przyprawa, ale także jako lek na wiele dolegliwości i źródło wielu witamin i bardzo charakterystyczny zapach i smak.

W kuchni nie można sobie wyobrazić prawie żadnej potrawy bez dodatku posiekanej natki pietruszki, począwszy od rosołu, każdej zupy, sałatek, ryb, mięs, sosów, a także koktajli i surówek. Nie należy poddawać jej obróbce cieplnej, bo traci wówczas znaczne ilości witaminy C, tylko posypywać nią potrawy bezpośrednio przed podaniem. Zielona pietruszka świetnie się zamraża nie tracąc swoich walorów, więc można z niej korzystać przez całą zimę, sprawdza się też jako przyprawa w postaci suszonej.

Wartości odżywcze świeżej natki pietruszki (w nawiasie – suszonej natki pietruszki) w przeliczeniu na 100 g produktu

  • Błonnik – 3,3 g (26,7 g)
  • Węglowodany – 6,4 g (50,6 g)
  • Białko – 3,0 g (27 g)
  • Tłuszcz – 0,8 g (5,5 g)
  • Kwasy tłuszczowe nasycone – 0,1 g (1,5 g)
  • Kwasy tłuszczowe omega-3 – 8 mg (1860 mg)
  • Kwasy tłuszczowe omega-6 – 115 mg (1264 mg)
  • Wartość energetyczna – 36 kcal (292 kcal)

Zawartość najważniejszych witamin w świeżej natce pietruszki (w nawiasie – suszonej natce pietruszki) w przeliczeniu na 100 g produktu

  • Witamina C – 133 mg (125 mg)
  • Witamina E – 0,7 mg (9 mg)
  • Witamina A – 22,5µg (30 µg)
  • Witamina K – 1640 µg (1360 µg)
  • Witamina B1 (Tiamina) – 0,09mg (0,20mg)
  • Kwas foliowy (Witamina B9) – 152 µg (180µg)
  • Witamina B6 – 0,09mg (0,9mg)
  • Witamina B3 (PP) – 1,3 mg (9,9mg)
  • Witamina B2 – 0,08 mg (2,38 mg)
  • Witamina B5 (Kwas pantotenowy) – 0 5 mg (1,06 mg)

Zawartość najważniejszych minerałów w świeżej natce pietruszki (w nawiasie – suszonej natce pietruszki) w przeliczeniu na 100 g produktu

  • Potas – 554 mg (2683 mg)
  • Wapń – 138 mg (114o mg)
  • Fosfor – 58 mg (436 mg)
  • Magnez – 50mg (400 mg)
  • Sód – 56 mg (452 mg)
  • Żelazo – 6,2 mg (22,0 mg)
  • Mangan – 0,2 mg (9,8 mg)
  • Cynk – 1,1 mg (5,4 mg)
  • Selen – 0,1 µg (14,0 µg)

Warto pamiętać o tym, ile cennych witamin i minerałów i jakie właściwości odżywcze ma pietruszka, zarówno korzeń, jak i natka pietruszki i korzystać z tych dobrodziejstw każdego dnia w naszej kuchni.