kapusta zawiera dużo siarki

Siarka

Siarka, żółty minerał, kojarzona z chemią i przemysłem chemicznym – mało kto zdaje sobie sprawę, jakie ma zbawienne działanie na organizm ludzki. Siarka to makroelement, składnik tzw.”molekuły życia”, jest jednym z najważniejszych wszechstronnie działających pierwiastków w organizmie człowieka – do niedawna kompletnie nieznania i zapomniana, a znany od 400 lat.

Rola siarki w organizmie

Siarka uczestniczy w przemianie materii w zróżnicowany sposób, przede wszystkim wpływa a proces detoksykacji, oddychania komórkowego oraz eliminacji wolnych rodników i skutki promieniowania jonizującego w organizmie.

Pierwiastki i metale ciężkie oraz nikotyna i alkohol, są pod jej wpływem skutecznie usuwane z organizmu. Wystarczy do tego nawet lecznicza woda mineralna z zawartością siarczanów.

Siarka dostarczana do organizmu w postaci suplementu diety, łagodzi nadkwasotę, zgagę, wspomaga leczenie choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy.

Pomaga obniżyć zbyt wysoki poziom cholesterolu i trójglicerydów. Wspiera zwalczanie zakażeń bakteryjnych grzybic, które są wywoływane przez drożdżaki.

Pomaga w łagodzeniu dolegliwości skórnych takich jak: trądzik, egzema, łuszczyca.

Siarka wspomaga odtruwanie wątroby – kuracja na odtrucie wątroby przy pomocy bio-siarki, czyli siarki organicznej, nieutlenionej, która jest łatwo przyswajalna przez organizm.

Siarka wzmacnia również odporność, spowalnia procesy starzenia się organizmu, rewitalizuje i poprawia jego kondycję.

Zastosowanie jako lek w następujących chorobach:

  • reumatoidalnym zapaleniu stawów
  • chorobach zwyrodnieniowych
  • rwie kulszowej
  • po złamaniach, zwichnięciach, skręceniach
  • na choroby skóry

Siarka stosowana jest w postaci tabletek jako suplement diety oraz w postaci żelu do wcierania na chore miejsca z zawartością siarki. Można też korzystać z kąpieli siarczkowych w sanatoriach i w domu (przeciwwskazane dla osób z chorobami sercowo-naczyniowymi).

Naturalne źródła siarki

Kapusta, czosnek, rzeżucha, kalafior, jarmuż, awokado, karczochy, truskawki oraz jaja, mięso, podroby, morele.

Nadmiar siarki jest usuwany z organizmu z moczem, dlatego nie ma ryzyka przedawkowania. Jedząc potrawy bogate w siarkę i przyjmując suplementy, nie zaszkodzimy organizmowi.

Siarka dla urody i higieny

Działanie suplementów z siarką, zarówno ze związkami siarki jak i bio-siarki w czystej postaci dla poprawy urody – do poprawy sprężystości i zdrowego wyglądu włosów. Szampony z zawartością wód siarczkowych do walki z łupieżem, łuszczycą czy grzybicami, oraz przetłuszczaniem się włosów, które oczyszczają i prowokują odnowę komórkową skóry głowy.

Siarka w preparatach do mycia (mydła, żele, płyny i toniki) reguluje pracę gruczołów łojowych, działa przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie, poprawia ukrwienie skóry, działa oczyszczająco, ściągająco i leczniczo na rozszerzone pory skórne.

Siarka odpowiedzialna jest za budowę kolagenu, którego zawartość decyduje o jędrności, sprężystości skóry. Stąd zawartość w kosmetykach przeciwzmarszczkowych i nawilżających wód ze źródeł termalnych bogatych w minerały siarki.

W pastach do zębów zawarta jest siarka koloidalna, jony wielosiarczkowe, które zapobiegają paradontozie, zmniejszają ryzyko krwawień, usuwaj nieprzyjemny zapach z ust, redukują obrzęki dziąseł.