Kwasy Omega-3

Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (NNKT) do których zaliczane są kwasy Omega-3 oraz kwasy Omega-6, pełnią bardzo ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Niby mamy tego świadomość, ale nie stosujemy ich w odpowiedniej ilości w codziennej diecie, ani nie uzupełniamy ich na co dzień w postaci suplementacji.

Działanie kwasów Omega-3

Kwasy Omega-3 to są substancje egzogenne, czyli takie, których sam organizm nie jest w stanie wytworzyć, musimy dostarczać je wraz z pożywieniem lub/i w postaci suplementów. Kwasy Omega-3 wiążą w organizmie wszystkie niezbędne substancje potrzebne do pracy całego organizmu. Rola kwasów Omega-3 w organizmie polega przede wszystkim na zmniejszaniu ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego, nawet o ponad 40% zmniejszają ryzyko zawałów serca. Pełnią funkcje wspomagające profilaktykę chorób wieńcowych, przeciwdziałają arteriosklerozie, rozrzedzają krew, rozbijają blaszki miażdżycowe, dzięki temu zapobiegają udarom niedokrwiennym.

Przywracają równowagę w zaburzeniach przemiany cholesterolowej, podnoszą poziom dobrego (HDL), a obniżają złego (LDL) cholesterolu. Kwasy Omega-3 spełniają też ważną funkcję dla nadciśnieniowców, ponieważ regulują ciśnienie oraz dla cukrzyków z cukrzycą typu 2, bo poprawiają krążenie krwi.

Mózg człowieka składa się z w 60% z kwasów tłuszczowych, w których 25% to kwasy Omega-3, które są konieczne, aby prawidłowo funkcjonował centralny układ nerwowy. Wpływają na zdolność zapamiętywania, koncentrację, kreatywność, poprawiają ukrwienie mózgu, zmniejszają ryzyko zachorowania i wspierają leczenie wielu chorób neurologicznych. Choroby neurologiczne to przede wszystkim demencja, choroba Alzheimera, choroby Parkinsona, a także chorób psychicznych. Kwasy Omega-3 poprawiają samopoczucie poprzez podnoszenie poziomu serotoniny, który poprawia samopoczucie, obniża poziom stresu i lęku.

Niedoceniana jest też ogromna rola kwasów Omega-3 w prawidłowej przemianie materii. Poprzez żółciopędne i rozkurczowe działanie, ochraniają jelita przed stanami zapalnymi, chorobami wrzodowymi żołądka i dwunastnicy, a także łagodzą objawy i wspomagają leczenie tych chorób. Zapobiegają też powstawaniu kamieni żółciowych, a także rozpuszczają kamienie jeżeli już powstaną.

Bez kwasów Omega-3 nie funkcjonują prawidłowo nasze kości, bo to one ułatwiają wchłanianie wapnia do tkanki kostnej, wzmacniają wytrzymałość kości, zmniejszają utratę masy kostnej, a przez to zapobiegają osteoporozie. Wspierają profilaktykę chorób stawów, łagodzą ich stany zapalne, które objawiają się w chorobach zwyrodnieniowych i reumatycznych.

Kwasy Omega-3 wspierają prawidłowe działanie układu oddechowego, zmniejszają objawy astmy oskrzelowej i alergii. Pozwalają łagodzić objawy i eliminować stany zapalne górnych dróg oddechowych, obniżają ryzyko zachorowań na raka płuc.

Układ moczowo-płciowy też prawidłowo funkcjonuje dzięki kwasom Omega-3, szczególnie jest to ważne dla mężczyzn w profilaktyce raka prostaty oraz u kobiet w profilaktyce raka piersi i macicy.

Bez dostarczania do organizmu kwasów Omega-3 nie ma mowy o prawidłowej odporności organizmu. Ich obecność poprawia pracę układu immunologicznego, zapobiega rożnym zapaleniom, chorobom autoimmunologicznym, autoagresywnym i nowotworom.

Brak kwasów Omega-3 jest przyczyną zahamowania wzrostu, zmian skórnych, problemów z pracą układu rozrodczego, miażdżycy, chorób serca, udarów – może to stanowić zagrożenie dla zdrowia i życia.

Kwasy Omega-3 są z nami już w łonie matki, dlatego są tak bardzo ważne dla kobiet w ciąży. Ich brak w okresie płodowym może mieć wpływ na spowolnienie dojrzewania mózgu, pogorszenie widzenia i ogólnie szybkość i prawidłowość rozwoju dziecka, takie jak brak odporności, zagrożenie życia w przypadku urodzenia wcześniaka. Dla noworodka najlepszym źródłem kwasów Omega-3 jest pokarm matki i dlatego tak ważne jest, aby w jej diecie było ich dużo, bo dodatkowo matkę zaraz po porodzie chronią też od depresji poporodowej.

Pożywienie bogate w kwasy Omega-3

Najwięcej kwasów Omega-3 jest w rybach, olejach roślinnych (lnianym, rzepakowym, sojowym), arachidowym orzechach głównie włoskich i nasionach takich jak siemię lniane nasiona chia, pestki dyni, migdały.

Jakie ryby zawierają najwięcej kwasów Omega-3? Przede wszystkim ryby morskie dobrej jakości, dziko żyjące, z zimnych mórz: dorsz, makrela, szprot, śledź, mintaj, morszczuk, sola, łosoś (tylko nie hodowlany norweski) oraz nie panga i tilapia. Ryby słodkowodne mają ich mniejszą zawartość.
Kwasy Omega-3 znajdują się też w zielonych roślinach takich jak: jarmuż, szpinak, brokuły, kapusta, zielony groszek, pietruszka i rzeżucha.

Wszystkie źródła kwasów Omega-3 powinny na stałe zagościć w codziennej diecie.