Dlaczego warto sięgać po świeży sok?
Zawartość podstrony
Moda na wyciskane soki to nie tylko kwestia dobrego smaku. W ten sposób można również skutecznie zadbać o zdrowie i dostarczać sobie codziennie niezbędnych składników odżywczych – witamin oraz mikro i makroelementów, a także zastąpić jedną lub dwie z porcji warzyw i owoców. Dlatego właśnie wiele osób inwestuje w specjalne urządzenia, które są niezbędne do przygotowania świeżo wyciskanych soków. Inni chętnie korzystają z oferty licznych barów czy kawiarni proponujących smakowite napoje. Świeże soki są także dostępne w sklepach, a proces tłoczenia na zimno sprawia, że zachowują one cenne substancje odżywcze.
Modne i zdrowe wyciskane soki
Po świeży sok wiele osób sięga codziennie. Warto przy tym podkreślić, że bardzo istotna jest jakość składników do soków, należy więc szczególną uwagę zwrócić na to, co kupujemy. Świeżo wyciskane soki mają obecnie coraz większą konkurencję w sklepie, ale dzięki temu w każdym momencie można mieć pod ręką porcję zdrowia. Największą popularnością w dalszym ciągu cieszy się sok jabłkowy. Polacy coraz chętniej sięgają po warzywne propozycje oraz kompozycje, które łączą różne smaki owoców, warzyw, a także ziół oraz przypraw. Dzięki temu moc wyciskanych soków służy zdrowiu.
Alternatywa dla świeżo wyciskanych soków
Świeżo wyciskane soki z warzyw i owoców mają zbawienny wpływ na organizm. Bez problemu można więc znaleźć ulubione smaki i konsystencje, a na liście przebojów królują jabłka, gruszki, cytrusy oraz takie warzywa jak marchew, pomidor, seler naciowy czy szpinak. I nawet jeśli jest to kwestia mody, to wychodzi nam ona bardzo na zdrowie. Soki wzmacniają organizm, obniżają cholesterol oraz obniżają ciśnienie krwi. Poza tym oczyszczają krew z toksyn oraz poprawiają pamięć, oraz poprawiają funkcjonowanie wątroby. Przypisuje się im także właściwości bakteriobójcze, moczopędne, napotne oraz przeczyszczające. Są rewelacyjne na co dzień, w szkole, w pracy czy na treningu.
Jakie substancje odżywcze zawierają świeże soki?
Przy wyciskaniu soków w wyciskarce wolnoobrotowej nie traci się cennych właściwości odżywczych. I dlatego to najczęściej spotykane obecnie urządzenie w domach. Wystarczy wziąć bogate w błonnik i składniki odżywcze warzywa i owoce witaminę c, by doświadczyć nie tylko feerii smaków, ale również witaminowej uczty. Wyciskarka wolnoobrotowa pozwala przygotować zielony sok oraz ten w innych kolorach, które odżywią i będą wspomagać pracę organizmu. Co istotne, gdy nie mamy profesjonalnego urządzenia lub też mamy problem, by przechowywać sok w optymalnych warunkach, możemy postawić na soki czy smoothie utrwalone metodą HPP – paskalizacją. W ten sposób będą one zawierać wszystkie cenne właściwości, a świeży sok będzie smakować zawsze doskonale. Picie soków będzie więc świetną receptą na wzmocnienie odporności, przyspieszenie metabolizmu czy też zachowanie młodości.
Poza tym dostępne w mniejszych i większych butelkach propozycje są świetnym pomysłem na eksperymentowanie ze smakami, odkrywanie nowych połączeń i dbanie o linię. Lepiej sięgnąć po pełnowartościowy sok HPP niż kolejną przekąską. Taką propozycję też łatwiej ze sobą wszędzie zabrać. Do produkcji soków wykorzystuje się najlepszej jakości składniki, które zawierają rozpuszczalny błonnik, kwas foliowy, które są niezbędne przy układaniu codziennej diety, oraz szereg innych drogocennych składników odżywczych.