Kasza jaglana

Kasza jaglana to produkt pochodzenia roślinnego, wytwarzana z łuskanego ziarna prosa. Proso to jedno z najstarszych, znanych zbóż, trochę zapomniany przez lata, ale ostatnio przeżywa renesans. Roślina znana i uprawiana od dawna i od dawna ceniona w kuchni.

Właściwości odżywcze i lecznicze kaszy jaglanej

  • ma niewiele skrobi
  • dużą zawartość dobrze przyswajalnego białka (94 g w 100 g kaszy)
  • najwyższa wśród kasz, zawartość witamin z grupy (B1, B2 i B6)
  • zawartość witaminy E i lecytyny (korzystny wpływ na pamięć i koncentrację)
  • zawartość żelaza i miedzi
  • nie zawiera glutenu
  • jest lekkostrawna
  • nie uczula (bardzo polecana osobom na diecie bezglutenowej oraz chorym na anemią)
  • reguluje poziom cholesterolu w organizmie
  • jest zasadotwórcza, więc odkwasza organizm
  • działa antywirusowo (zmniejsza stan zapalny błon śluzowych poprzez ich wysuszanie).

Jedzenie kaszy jaglanej ma nie tylko wpływ na zdrowie, ale także na urodę. Kasza jaglana zawiera krzemionkę, a przez to poprawia kondycje włosów i paznokci oraz stan kości (zapobiega ich odwapnianiu).

Uznana jest wartość kaszy jaglanej w codziennej diecie, chociaż muszą z nią uważać osoby odchudzające się i osoby chore na cukrzycę, bo ma dość wysoki indeks glikemiczny – 71 (wyższy od ryżu czy kaszy gryczanej). Jest produktem kalorycznym, więc 100 g kaszy jaglanej będzie miało 119 kalorii. Szybko podnosi poziom cukru we krwi, ale jest za to produktem sycącym i można przy mniejszej porcji zaspokoić szybciej głód. Zawartość węglowodanów w 100 g kaszy to 24 g, a tłuszczów 1 g. Z drugiej strony kasza jaglana ma dużą zawartość krzemu a więc poprawia przemianę materii. Zawartość błonnika w 100 g kaszy to 1 g. Dlatego nawet osoby z cukrzycą i będące na diecie odchudzającej, w żadnym wypadku sposób nie powinny rezygnować z kaszy jaglanej w pożywieniu.

Jak ugotować kaszę jaglaną

Kasza jaglana ma gorzkawy smak, jeżeli jest nieodpowiednio przygotowana do spożycia. Goryczka może pochodzić od tłuszczu zawartego w kaszy, który przy długim przechowywaniu jełczeje. Aby uniknąć goryczki, należy ją porządnie wypłukać, następnie przelać zimną a później gorącą wodą. Znana jest też metoda gotowania kaszy we wrzątku, po chwili odcedzić wodę z goryczką i wsypać kaszę do czystej gotującej się wody.

Można też namoczyć na kilka godzin (może być na noc) kaszę przed gotowaniem w wodzie z dodatkiem soku z cytryny. To pomoże, oczywiście razem z gotowaniem pozbawić aktywności związki zawarte w kaszach (fityniany), które utrudniają przyswajanie składników mineralnych z kasz do organizmu.

Zasada gotowania kaszy jaglanej jest podobna do tej stosowanej w gotowaniu ryżu. Kaszę gotujemy tak długo, aż wchłonie całą zawartość wody (na 1 szklankę kaszy 2,5 szklanki wody), po czym odstawiamy i zawiniętą w koc trzymamy przez ok. godzinę. W ten sposób uzyskamy kaszę na sypko.

Jeżeli ktoś lubi kasze bardziej kleistą, to gotuje się ją około 30-40 minut, zmieszaną wcześniej z niewielką ilości a wody albo mleka i to wlane do wrzątku. Proporcja na 1 szklankę kaszy jaglanej dajemy 3,5 szklanki wody.

Kasza jaglana jest sprzedana również w woreczkach do gotowania, należy wówczas czytać przepis przygotowania na opakowaniu. Zamiast kaszy jaglanej albo jako jej uzupełnienie spożywania można przygotowywać również płatki jaglane, pozyskiwane z rozgniecionych ziaren prosa, maje one te same właściwości co kasza, ale znacznie szybciej można je przygotować. Są gotowe do spożycia po bardzo krótkim gotowaniu albo nawet zalaniu gorącym mlekiem.

Kasza jaglana może być podawana jako dodatek do zup mlecznych, mieszanek z jogurtami, dodawana do twarogu, z sokiem owocowym, z dżemem, z miodem, jako deser i dodatek do sałatek warzywnych.
Może być także stosowana jako składnik sałatek warzywnych, dań obiadowych postaci zup, kotletów, jako dodatek do mięsa (zamiast ziemniaków) pasztetów, kotletów.

Kasza jaglana ma też zastosowanie przy tworzeniu domowych wypieków (zamiast mąki) jako wspaniałe ciasta, które w świetny sposób pozwalają wykorzystywać tak cenne dla naszego organizmu jej właściwości odżywcze.​ Kasza jaglana z warzywami, ciasto z kaszy jaglanej, placki z kaszy jaglanej, kasza jaglana na słodko to najczęściej wykorzystywane przepisy z kaszą jaglaną.