Dieta spowalniająca starzenie organizmu

Pierwsza zasada, którą powinniśmy stosować w naszej diecie spowalniającej procesy starzenia to unikanie wolnych rodników w produktach spożywczych.

Druga zasada to dbałość, aby na naszych stołach zagościły potrawy zawierające antyoksydanty, a więc przede wszystkim warzywa i owoce.

W uproszczeniu starzenie organizmu odbywa się głównie za sprawą wolnych rodników, które są cząsteczkami o wolnym elektronie. Ten elektron chce dopasować do pary dla siebie elektron, kradnąc go z innych związków, przez co powoduje ich uszkodzenie i to prowadzi do zmian starzeniowych w organizmie.

Skąd biorą się wolne rodniki?

Zanieczyszczone środowisko to jeden z głównych twórców wolnych rodników, kolejny to wysoko przetworzona żywność oraz żywność przygotowywana w niekoniecznie zdrowy sposób. Najbardziej sprzyjają powstawaniu wolnych rodników procesy przetwarzania i przygotowywania żywności przez obróbkę termiczną taką jak pieczenie, wędzenie, smażenie. Te procesy umożliwiają utlenianie się związków i uwalnianiu wolnych rodników. Niekorzystne jest również palenie papierosów oraz nadmierne opalanie się.

Stosowanie zdrowej diety, która obfituje w substancje zwalczające wolne rodniki poprzez wysyłanie im własnego elektronu. I to one noszą nazwę antyoksydantów i to one powinny stanowić przewagę w naszych posiłkach. Najlepsze źródło antyoksydantów to warzywa oraz owoce przede wszystkim surowe.

Najlepsze źródła antyoksydantów

Wśród warzyw to przede wszystkim pomidory, które obfitują w potrzebny dla zdrowia likopen. Dzięki likopenowi (barwnik) pomidory mają piękny czerwony kolor. Pomidor to bardzo silny antyoksydant, który zatrzymuje i spowalnia procesy starzenia. Dzięki pomidorom w naszej diecie, mamy zabezpieczone serce w dobrej kondycji serca. Pomidory to źródło witaminy A, witaminy C, witaminy E – same witaminy młodości odpowiadające a odżywianie i dotlenianie komórek skóry, paznokci, włosów. Pomidory przetworzone w postaci przecierów, soków, past, koncentratów i ketchupów mają nadal likopen i większość witamin.

Marchewka – źródło etaminy A oraz beta-karotenu, który pełni funkcję naprawczą w organizmie. To one wpływają bardzo korzystnie na oczy oraz zmniejsza przebarwienia skóry po kontakcie ze słońcem. Marchewkę można spożywać na surowo, w postaci surówek, soku oraz gotowanej jako dodatek do sałatek.

Brokuły – niektórzy określają go jako najzdrowsze warzywo, zawierają przeciwutleniacze, które mają działanie antyrakowe, opóźniają i hamują proces rozwoju osteoporozy, reumatyzmu oraz miażdżycy. Działanie odmładzające zawdzięczają takiemu składniowi jak sulforafan, który odmładza i wzmacnia organizm. Poprzez wzmocnienie odporności, działa również na dobry stan paznokci, włosów oraz przeciwdziała depresji. Brokuł spożywa się lekko obgotowany jako dodatek do mięs oraz sałatek warzywnych.

Dynia i pestki dyni, zawierają wiele cennych dla organizmu składników. Fitosterole zawarte w pestkach dyni zapobiegają miażdżycy, są źródłem cynku, który również wpływa korzystnie na skórę, cerę, poprawia stan cery, skóry i włosów. Cynk poprawia płodność i sprawność seksualną. Pestki dyni to bardzo zdrowa, alternatywna dla słodyczy, przekąska.

Fasola jest bardzo bogata w białko roślinne oraz minerały takie jak cynk, wapń, potas, fosfor oraz witamina A i E. Fasolkę spożywa się pod różnymi postaciami, od zielonej fasolki szparagowej, po suszoną namoczoną przed gotowaniem fasolę, w postaci zup, potraw mięsno-warzywnych i sałatek. Ma ona również zdolności poprawiające odporność organizmu i oczyszczania organizmu z toksyn. Dzięki zawartości witaminy A poprawia stan skóry, włosów, paznokci, a przez to fasola nas po prostu odmładza, bo zatrzymuje procesy starzenia poprzez poprawę elastyczności skóry.

Wśród owoców najlepszym źródłem antyoksydantów są winogrona, które posiadają flawonoidy chroniące organizm a przede wszystkim skórę przed szkodliwym działaniem promieniowania UV. Mają też zdolności regeneracji i odnowy naskórka co ma duże znaczenie u osób z chorobami trądzikowymi oraz innymi zmianami skóry. Szczególnie pestki winogron mają w składzie biopierwiastki, które odgrywają dużą rolę w i procesach metabolicznych i budowie komórek.

Wśród pozostałych produktów, które opóźniają procesy starzenia, króluje chleb na zakwasie, poprzez to, że zakwas jest przygotowany z mąki z pełnego przemiału, posiada bardzo duże ilości błonnika, posiada witaminy z grupy B i magnez, co jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, odpornościowego oraz skóry i błon śluzowych. Poprzez zawartość kwasu mlekowego dobrze reguluje proces trawienia, a jelita pracują prawidłowo, ponieważ kwas mlekowy sprzyja rozwojowi w nich „dobrych” baterii. Prawidłowe funkcjonowanie organizmu opóźni procesy starzenia.

W podobny sposób działa kefir, również reguluje prace jelit, działa antybakteryjnie i poprawia odporność organizmu, zapobiega osteoporozie, poprzez odpowiednią zawartość białka i witaminy K, działa również przeciwnotworowo.

Za eliksir urody i zdrowia uważa się również oliwę z oliwek. Zawiera wielonasycone kwasy tłuszczowe i przez to obniża poziom cholesterolu i zapobiega rozwojowi miażdżycy. Dobrze odżywiony układ krwionośny, dobra kondycja żył i tętnic zapewnia odpowiednie dotlenienie i prawidłowe funkcjonowanie układu naczyniowo- sercowego a poprzez to całego organizmu. Oliwa z oliwek zapewnia odpowiednie nawilżenie, a więc kondycja skóry jest taka, że nie będzie miała tendencji do zmarszczek. W swoim składzie posiada także polifenole, czyli związki usuwające wolne rodniki, przeciwdziałają rozwojowi komórek nowotworowych, posiada też witaminę E zwaną witaminą młodości.

Wśród produktów bardzo polecanych dla prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego i umysłu (dobra pamięć) królują jaja, dzięki zawartej w ich składzie lecytyny, są też źródłem białka, które organizm dobrze przyswaja oraz witamin i minerałów. W żółtku jest beta-karoten i luteina, które poprawiają funkcjonowanie wzroku.

Prawidłowe odżywianie to droga do długiego i zdrowego życia.