Zdrowe i smaczne kiszonki – poznaj powody, dla których warto je jeść!

Kiszonki w ostatnich latach znów wróciły do łask! Nie jest to przypadek, bo lista ich zalet jest bardzo długa. Są nie tylko pyszne, ale i bardzo zdrowe. W naszym kraju najczęściej kisi się kapustę, ogórki i buraki. Warto jednak wiedzieć, że można kisić praktyczne wszystkie warzywa, a nawet niektóre owoce i pieczywo! Z naszego dzisiejszego artykułu dowiesz się, dlaczego warto jeść kiszonki i jakie wybrać, by mieć pewność ich cennych właściwości.

Kilka słów o zaletach kiszonek

Kiszonki mają mnóstwo cennych właściwości. Wspierają między innymi pracę układu pokarmowego, są pomocne w dietach odchudzających, obniżają poziom cholesterolu, zawierają silne przeciwutleniacze, stabilizują witaminę C i są źródłem witaminy PP, B2 oraz licznych składników mineralnych. Mają także rewelacyjne działanie na układ odpornościowy.

Kiszonki – wsparcie dla układu odpornościowego

Produkty spożywcze, które zostały poddane fermentacji, czyli kiszeniu, działają wzmacniająco na organizm człowieka. Jest to zasługa tak zwanych bakterii kwasu mlekowego – niszczą one lub znacznie osłabiają patogeny, które mogą przyczyniać się do rozwoju wielu chorób. To jednak nie wszystko! Kiszonki mają także pozytywne działanie na mikroflorę jelitową, wzmacniają bowiem tę barierę ochronną i są pomocne w leczeniu infekcji. To nie przypadek, że mówi się o tym, że zdrowie bierze się z jelit. Co więcej, kiszonki zawierają bardzo dużo witaminy C, co jest dodatkowym wsparciem dla układu odpornościowego.

To wszystko sprawia, że kiszonki powinny być spożywane regularnie, a najlepiej codziennie. Warto dodawać je nie tylko do diety osób dorosłych, ale też dzieci. Działają wspomagająco zwłaszcza podczas różnych infekcji, jak przeziębienie i grypa. Właśnie dlatego szczególnie poleca się spożywać je jesienią i zimą.

Skąd wziąć dobre i zdrowe kiszonki?

Chciałbyś zacząć regularnie jeść kiszonki, ale nie wiesz, skąd je wziąć? Najlepszym rozwiązaniem jest oczywiście zrobienie ich własnoręcznie. Jeżeli jednak nie masz takiej możliwości, możesz je zakupić – na przykład w e-sklepie https://kramik-franusia.pl/. Zamówisz w nim nie tylko kiszone ogórki i kapustę, ale też warzywa, których zapewne wcześniej nie próbowałeś w kiszonej wersji – takie jak na przykład kiszona cebula, czosnek, kalafior, kalarepa, rzodkiewka lub szparagi. W ofercie jest też wiele rodzajów cieszącego się ostatnio dużą popularnością kimchi.

Kupując kiszonki, warto zwrócić uwagę, żeby były to produkty wysokiej jakości, w pełni naturalne i zdrowe. Unikaj produktów z dodatkiem octu, cukru i innych konserwantów. Postaw na to, co naturalne i zdrowe.