Wołowina ekologiczna – czym się wyróżnia?

Dynamiczny rozwój nowych rozwiązań sprawił, że na stałe zadomowiły się w gospodarstwach. Coraz częściej słyszy się o odżywianiu zwierząt antybiotykami, by wyrosły większe i przyniosły hodowcy większy zysk. Czy to dla nas, jako konsumentów, zdrowe? Absolutnie nie! Są na szczęście hodowle, które uciekają od takich procederów. W ten sposób mamy dostęp do m.in. wołowiny ekologicznej. Dlaczego powinna zagościć na Twoim talerzu? Sprawdź, co warto o niej wiedzieć!

Co wpływa na jakość mięsa?

Niezwykłe znaczenie ma cały proces produkcji wołowiny. Należy tu zaznaczyć, że w przypadku produkcji mięsa ekologicznego, kontrolowany jest każdy etap. Surowym restrykcjom podlegają gospodarstwa, chów krów, ale także dystrybucja i przetwórstwo. Normy określają ilość zwierząt w chowie, sposób ich odżywiania oraz wszelkiego rodzaju aspekty weterynaryjne. Między ekologicznym podejściem a tym “standardowym” różnic jest wiele. Wszystkie te czynniki wpływają na finalną jakość wołowiny, jej smak i zapach. W gospodarstwach sygnujących się oznaczeniem “ekologiczne” niemal każdy krok podlega pod określone wytyczne. W zwykłych – niestety przeprowadzane procesy często nie są prawidłowe, co oznacza, że możemy spożywać mięso nafaszerowane antybiotykami oraz innymi, niezdrowymi dla nas substancjami.

Ekologiczne gospodarstwo – czym się charakteryzuje?

Krowy, które pochodzą z ekologicznych gospodarstw, podlegają przed ubojem surowym restrykcjom. Najważniejszy jest okres, po którym dokonuje się uboju – w przypadku mięsa ekologicznego przyjmuje się, że to co najmniej 24 miesiące. Dodatkowo niezwykle dokładnie kontrolowane jest to, czy zwierzęta mają wystarczająco dużo przestrzeni, a także to, czy są traktowane w humanitarny i etyczny sposób. Gospodarze muszą obnosić się z bydłem w sposób właściwy, zapewniając mu jak najlepsze warunki naturalnego wzrostu. Surowo zabronione jest zatem karmienie zwierząt antybiotykami lub hormonami wzrostu. Nie wolno także podawać żadnych leków profilaktycznie – każda decyzja musi być omówiona i uzgodniona z lekarzem weterynarii. O odporność zwierząt gospodarz musi troszczyć się w naturalny sposób. Bydło musi mieć zapewniony czas na łąkach, a wielkość stada dostosowana jest do powierzchni, jaką dysponuje właściciel gospodarstwa.

Wołowina ekologiczna – co musisz o niej wiedzieć?

Wołowina ekologiczna jest coraz częściej spotykana w dobrych sklepach. Zazwyczaj rasą, jaką się wykorzystuje, jest tradycyjna krowa polska czerwona, która według specjalistów ma najlepszą odporność i tym samym nie wymaga podawania żadnych leków. Co więcej, krowy, które dorastają na pastwiskach lub są karmione dobrej jakości trawą, są dla nas zdrowsze. Ich mięso zawiera bowiem nawet o połowę mniej tłuszczu niż “standardowe”, dzięki czemu pozytywnie wpływa na poziom naszego cholesterolu i oczywiście wagę. Jest także źródłem cennej witaminy E i przyjaznego nam beta-karotenu, którego ma w sobie więcej niż wołowina, która nie jest ekologiczna. Dodatkowo zawiera więcej kwasów omega-3! Wszystko dzięki temu, że krowy karmione są zdrową paszą, pozbawioną ziarna, które ma za zadanie utuczenie bydła. Sprawdzone, ekologiczne mięso dostaniesz nawet online – np. e-sklep strefa-zdrowia.eu ma w swojej ofercie najwyższej jakości wołowinę ekologiczną. Sprawdź jego asortyment!

Po czym poznasz wołowinę ekologiczną?

Każde ekologiczne mięso będzie odpowiednio oznaczone. Sklepy bardzo dbają o to, by było to widocznie. Najprostszym jednak kryterium będzie cena – wołowina ekologiczna będzie droższa niż “standardowa” – jednak jakość idzie z nią całkowicie w parze. Wołowina ekologiczna będzie smaczniejsza, a jej zapach od razu Ci podpowie, że masz do czynienia z mięsem najlepszej kategorii.

Dobre jedzenie to nasze zdrowie. Nie warto kupować produktów, przez które zwierzęta hodowane są w niehumanitarnych warunkach. Poza tym wystarczająco dużo chemii mamy w otoczeniu na co dzień. Serwowanie jej na talerzach nie jest wskazane.