Pyłek pszczeli (pyłek kwiatowy)

Jednym z produktów pszczelich, który ma niezwykłe właściwości lecznicze jest pyłek pszczeli.

Pyłek pszczeli to pyłek kwiatowy zebrany i przetransportowany przez pszczoły do ula przy okazji zbierania nektaru, z którego pszczoły wytwarzają miód.

Każda szanująca się pasieka oraz sklepy z produktami pszczelarskimi mają pyłek pszczeli w swojej ofercie i z powodzeniem polecają go klientom. Pyłek ten może być wspaniałym uzupełnieniem codziennej diety jako dodatek do deserów, koktajli, soków, napojów. Można też rozpuszczać go w letniej wodzie (nigdy gorącej) razem z miodem i wypijać na czczo (ok. ½ godziny przed posiłkiem) jako wzmacniający, leczniczy i dodający energii napój.

Standardowo zaleca się spożywanie pyłku w dawkach dziennych:

  • dzieci 3-5 lat -10 gram
  • dzieci 6-12 lat-15 gram
  • dzieci powyżej 12 lat i dorośli 20 gram
  • leczniczo dorośli 30-40 gram.

Jedna łyżeczka od herbaty zawiera ok 5 gram pyłku.

Niektóre sklepy polecają mieszanki pyłku pszczelego z liofilizowanymi owocami a czasem także można go kupić w postaci kapsułek.

Co to jest pyłek pszczeli i jak się go pozyskuje?

Pyłek pszczeli nazywany jest często pyłkiem kwiatowym i jest to nazwa prawidłowa, może być stosowana zamiennie. Tak naprawdę są to męskie komórki rozrodcze które są wytwarzane przez rośliny a dla pszczół to bardzo cenne pożywienie, zawierające białko, witaminy i minerały w najprostszej postaci. Pszczoły nie mogą syntetyzować wielu potrzebnych składników pokarmowych, natomiast pyłek kwiatowy dostarcza je w potrzebnej formie.

Jest to więc produkt tylko częściowo przetworzony przez pszczoły, ale ze względu na bardzo cenne właściwości wykorzystywany jako składnik uzupełniający codziennej diety człowieka a także w kosmetyce.

Pyłek pszczeli pozyskiwany jest przez pszczelarzy przy pomocy zamontowanych u wlotu ula specjalnych przeszkód, zabezpieczeń, które zbierają część pyłku, „odbierają’’ go pszczołom.

Postać pyłu przybiera formę kuleczek która składa się z ponad 100 tysięcy mikro ziaren pyłków różnych kwiatów, w zależności od terenu na którym żyją pszczoły. Zebrany pyłek jest odpowiednio suszony i sprzedawany w szczelnych pojemnikach.

Właściwości i zastosowanie pyłku pszczelego.

Pyłek pszczeli to naturalne źródło leczniczych składników odżywczych takich jak witaminy z grupy B, E, C, fosfor, potas, białko i beta- karotenu, wapnia, magnezu, sodu, żelaza, manganu, cynku, miedzi.

Pyłek kwiatowy znany jest i stosowany od dawna w medycynie naturalnej, szczególnie dla osób, które odczuwają chroniczne zmęczenie i osłabienie, niechęć do życia itp. Ma bardzo korzystny wpływ na wspomaganie metabolizmu organizmu człowieka.

Duże znaczenie ma także dla osób chorych na anemię, z osłabieniem organizmu przy różnych chorobach. np. nowotworach.

Ma też duże znaczenie dla wspomagania diety wegańskiej i wegetariańskiej oraz przy odchudzaniu, szczególnie ze względu na dużą zawartość białka i mikroelementów.

Pyłek pszczeli jest też bardzo wskazany dla osób z podejrzeniem zatrucia organizmu metalami ciężkimi, dla palaczy, osób z chorobami nerek i wątroby a także chorym na wszelkie grzybice i gronkowca złocistego, dzięki bardzo dużym właściwościom odtruwającym.

Pyłek pszczeli to potężny zastrzyk energii dla osób z dużym obciążeniem stresem oraz pracą umysłową.

Przeciwwskazania do przyjmowania pyłku pszczelego

Przyjmować może go każdy, poza osobami, które są uczulone na pyłek pszczeli, który jest bardzo silnym alergenem.