Olej rzepakowy dla zdrowia i urody
Zawartość podstrony
Olej rzepakowy jest popularnym produktem, najczęściej używanym w kuchni. Jednak poza walorami smakowymi, które podkreśla w potrawach, posiada wiele cennych dla zdrowia i cery właściwości. Czym charakteryzuje się ten rodzaj oleju i dlaczego warto go stosować?
Olej rzepakowy dla dobrego zdrowia
Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), które są niezbędne w profilaktyce chorób układu krążenia. Produkt ten cechuje się optymalną proporcją kwasów Omega-6 do Omega-3, czyli2:1. Kwasy nienasycone stanowią ok. 90% jego składu, podczas gdy nasycone zaledwie 7%. Nadmiar tych drugich w diecie sprzyja powstawaniu chorób układu krążenia. Natomiast kwasy wielonienasycone są niezbędne do prawidłowej pracy mózgu i układu krążenia. Zawarte w oleju rzepakowym sterole roślinne, obniżają poziom złego cholesterolu (LDL) i utrzymują go na optymalnym poziomie. Nadmiar LDL jest częstą przyczyną rozwoju choroby wieńcowej, która może prowadzić do zawału mięśnia sercowego. Dlatego ważne jest zastąpienie w diecie tłuszczów nasyconych, wielonienasyconymi. Zwalczają one wolne rodniki, które sprzyjają powstawaniu nowotworów, chorób układu krążenia oraz przyspieszają starzenie się komórek. NNKT są niezbędne do prawidłowych przemian metabolicznych oraz rozwoju mózgu płodu. Natomiast u osób dorosłych wpływają na prawidłową pracę tego organu. Tłuszcze zawarte w oleju rzepakowym pełnią istotną rolę w prawidłowym rozwoju organizmu i wzroście dziecka. Należą do nich kwas: linolowy LA (Omega-6) i alfa-linolenowy ALA (Omega-3). Dlatego produkt ten jest zalecany kobietom w ciąży, w celu prawidłowego rozwoju płodu. Olej rzepakowy wpływa również na prawidłowe widzenie.
Olej rzepakowy dla urody
Olej rzepakowy doskonale działa również na włosy i cerę. Zawiera witaminę E, która nazywana jest eliksirem młodości. To silny przeciwutleniacz, zwalczający wolne rodniki odpowiedzialne za powstawanie zmarszczek. Ponadto chroni DNA, białka i lipidy przed uszkodzeniem, co pozytywnie wpływa na jędrność cery. Kolejnym cennym składnikiem jest witamina K, która łagodzi zmiany zapalne skóry (np. w wyniku trądziku) oraz wpływa na prawidłowe mikrokrążenie. Ważną rolę odgrywa też witamina A, nazywana beta-karotenem. Opóźnia proces powstawania zmarszczek oraz chroni skórę przed stanami zapalnymi. Ze względu na szereg właściwości kosmetycznych, olej rzepakowy jest używany jako składnik kosmetyków oraz w domowej pielęgnacji cery i włosów. Wykazuje właściwości nawilżające oraz regenerujące. Można stosować go na skórę, dzięki temu zwiększy się jej jędrność i gładkość. Natomiast wcieranie skórę głowy i we włosy, wzmacnia je i wspomaga likwidację łupieżu. Warto stosować go także w celach profilaktycznych, aby zachować młody wygląd cery i zdrowe włosy.
Olej rzepakowego w kuchni
Polski olej rzepakowy jest uniwersalny, ponieważ można go stosować do potraw na gorąco i na zimno. Znajduje zastosowanie w smażeniu, ze względu na tzw. wysoką temperaturę dymienia (ok. 242°C), na podstawie której określa się przydatność do smażenia – im wyższa, tym olej bardziej przydatny do smażenia. Dlatego pod tym względem przewyższa inne oleje roślinne. Może być zastosowany również w wypiekach, zamiast masła lub margaryny. Poza potrawami na gorąco, olej rzepakowy znajduje zastosowanie w potrawach przygotowywanych na zimno: sałatkach, sosach lub surówkach. Podkreśla ich smak oraz podnosi wartości odżywcze. Znakomicie sprawdza się także jako składnik dipów.
Naturalny olej rzepakowy posiada szereg właściwości zdrowotnych oraz kosmetycznych. Dzięki temu doskonale wpływa na zdrowie i podkreśla smak potraw. Dlatego warto posiadać ten produkt w swojej kuchni i systematycznie go używać, aby dostarczać do organizmu kwasy Omega – 3 i Omega – 6 oraz inne cenne składniki.