Objawy celiakii

Celiakia (choroba trzewna) to choroba układu pokarmowego polegająca na nietolerancji glutenu, czyli mieszaniny białek roślinnych występujących między innymi w ziarnach pszenicy, żyta i jęczmienia. Celiakia jest trwała i wynika z predyspozycji genetycznych. Choruje na nią ok. 1% Polaków. Chorują dzieci i dorośli.

Nietolerancja glutenu jest sformułowaniem nie do końca prawidłowym ponieważ istnieje nieceliakalna nadwrażliwość na gluten lub nietolerancja glutenu.

Celiakię wywołuje nie tylko gluten zawarty w pszenicy, ale również sekalina (żyto) i hordeina (jęczmień). Białka te są przyczyną nadmiernej odpowiedzi układu odpornościowego u osób genetycznie predysponowanych (celiakia jest chorobą autoimmunologiczną). Efektem jest stan zapalny błony śluzowej jelita cienkiego prowadzący do uszkodzenia lub zniszczenia kosmków jelitowych odpowiedzialnych za wchłanianie produktów trawienia. Skutkiem tego jest upośledzenie wchłaniania substancji odżywczych.

celiakia
Celiakia – obraz endoskopowy dwunastnicy

Celiakia – objawy

Celiakia może dawać różne objawy, zależnie od postaci i wieku chorego.

Objawy celiakii klasycznej (jawnej, pełnoobjawowej)

  • bóle brzucha, wzdęcia, bolesne skurcze
  • utrata wagi
  • nawracająca biegunka
  • anemia
  • przewlekłe zaparcia
  • niski wzrost
  • utrzymujące się różne objawy ze strony przewodu pokarmowego

Znacznie częściej występuje celiakia bezobjawowa (ubogoobjawowa), czyli zmiany chorobowe widoczne są tylko w jelicie cienkim.

Objawy celiakii ubogoobjawowej

Rozpoznanie celiakii

  • badanie serologiczne wykazuje 2 z 3 przeciwciał, które są charakterystyczne dla celiakii (EmA, tTG, DPG)
  • charakterystyczne zmiany morfologiczne w błonie śluzowej jelita cienkiego
  • zanikanie przeciwciał po wprowadzeniu diety bezglutenowej