Zespół jelita drażliwego

Zespół jelita drażliwego

Zespół jelita drażliwego (IBS) to przewlekła choroba przewodu pokarmowego, której charakterystycznymi objawami są bóle brzucha oraz zaburzony rytm wypróżnień. O zespole jelita drażliwego mówi się wówczas, gdy objawy te nie wynikają z uszkodzenia jelit lub nieprawidłowej przemiany materii. Choroba IBS występuje u 10-20% dorosłych ludzi, w większości u kobiet

Przyczyny zespołu jelita drażliwego

Nie są znane konkretne przyczyny tej choroby, ale opisano kilka czynników, które maja wpływ na rozwój zespołu jelita drażliwego:

  • przebycie infekcji jelitowej (czerwonki lub innej)
  • nadwrażliwość jelita grubego – zwiększona odpowiedź ruchowa jelita, które pobudzane jest pożywieniem, niektórymi hormonami lub lekami
  • zaburzenia czucia trzewnego – potwierdza to niski próg bólu odbytnicy rozszerzanej balonem
  • pewne zaburzenia psychiczne
  • zbyt duży wzrost flory bakteryjnej
  • spożywanie pokarmów pozbawionych błonnika

Postacie zespołu jelita drażliwego

  • biegunkowa
  • zaparciowa
  • mieszana

Objawy zespołu jelita drażliwego

Objawy zazwyczaj są powodowane sytuacją stresową:

  • biegunka – zazwyczaj rano, po stresie, po posiłku
  • zaparcia
  • skurczowe bóle brzucha, ostre, nękające. Zwykle po posiłkach i w trakcie biegunki
  • zgaga
  • ból głowy
  • zmęczenie
  • nudności, wymioty
  • wzdęcie brzucha
  • gazy, odbijanie
  • częstomocz
  • zaburzenia miesiączkowania

Diagnostyka zespołu jelita drażliwego

Wykonuje się następujące badania

  • OB
  • morfologia
  • badanie biochemiczne krwi
  • badanie moczu
  • badanie kału na obecność pasożytów i krwi utajonej
  • test wodorowy
  • badanie stolca na posiew bakteriologiczny
  • rektoskopia

Jeśli z wywiadu z pacjentem wynika tak konieczność, to wykonuje się dodatkowe badania:

  • USG
  • tomografia komputerowa jamy brzusznej
  • test na tolerancje laktozy
  • kolonoskopia
  • badania radiologiczne jelit cienkiego

Diagnozując zespół jelita drażliwego, trzeba wykluczyć inne choroby, np.

Leczenie zespołu jelita drażliwego

Leczenie ogranicza się do złagodzenia objawów choroby, dlatego ważna jest dieta. Przede wszystkim trzeba zastosować dietę FODMAP o małej zawartości polioli, oligosacharydów, disacharydów oraz monosacharydów (cukry proste).

Produkty z małą zawartością FODMAP:

owoce – grejpfruty, banany, winogrona, truskawki, kiwi, mandarynki i pomarańcze

warzywa – ogórki, pomidory, kapusta chińska, marchew

produkty mleczne – ser szwajcarski, mozzarella, bri, cheddar masło

inne – cukier (kryształ), aspartam, stewia, orzechy włoskie, ziemne, pestki dyni, pieczywo bezglutenowe, owsiane, ryż, ryby, mięso, drób, jaja

W diecie ważna jest wysoka zawartość błonnika, zwłaszcza jego składników rozpuszczalnych w wodzie (pektyny, śluzy roślinne, gumy, hemicelulozy). Uwaga otręby pszenicy zawierają błonnik, ale pszenica jest niezalecana. Przy zespole jelita drażliwego jemy mniej, ale częściej i obserwujemy objawy, które pojawiają się po posiłku.

Produkty niezalecane, o dużej zawartości FODMAP:

owoce – nektarynki, mandarynki, brzoskwinie, śliwki, wiśnie, morele, jabłko, gruszka

warzywa – cebula, karczochy, szparagi, czosnek, por, kapusta włoska, kalafior

produkty mleczne – mleko krowie, ser biały, jogurt, śmietana

inne – przetwory z żyta, pszenicy, jęczmienia, pistacje, orzechy nerkowca

Biorąc pod uwagę, że objawy wywoływane są w sytuacjach stresowych trzeba ograniczać stres oraz zdecydować się na psychoterapię.

Jeśli chodzi o leki można spróbować stosować Iberogast oraz zioła: kminek, liść melisy, mięty pieprzowej, kwiat rumianku, owoce ostropestu, korzeń lukrecji i arcydzięgielu.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 głosów, średnia ocen: 5,00 z 5)
Loading...