Zdrowe oleje w Twojej diecie: sprawdź, na które zwrócić uwagę podczas zakupów!
Kupowanie zdrowych produktów spożywczych stało się trendy. Nie chodzi w tym wszystkim tak bardzo o to, by kupować to co modne, lecz świadomie się odżywiać. Na szczęście wiele osób zaczyna interesować się tym, co zjada na co dzień, co widać w kuchennych półkach. Znajdziemy tam między innymi zdrowe oleje roślinne, źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych. Pomijając popularne oleje, jak olej rzepakowy czy olej słonecznikowy, czasem warto sięgnąć po coś bardziej nietypowego.
Olej z czarnuszki
Stojąc przed półką z olejami roślinnymi warto zwrócić uwagę na tę oryginalną propozycję – olej z nasion czarnuszki powstały w procesie tłoczenia na zimno. Posiada on w swoim składzie pełną paletę życiodajnych składników – aż 100 czynnych związków chemicznych. W tym minerały, takie jak potas, magnez, żelazo i wapń. Olej z nasion czarnuszki ma też dużą zawartość witaminy A, witamin z grupy B oraz witaminę C.
Spożywając olej z nasion czarnuszki działamy z korzyścią dla naszego układu nerwowego, działa on przeciwzapalnie, antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Ma on także potwierdzone działanie w profilaktyce chorób autoimmunologicznych. Duża zawartość minerałów i witamin daje spory zastrzyk wzmacniający kości, skórę, włosy i paznokcie. Olej z czarnuszki poprawia pracę układu pokarmowego oraz układu krążenia. Jest to więc pozornie prosty dodatek do potraw na zimno, ale kryjący w sobie bogactwo składników poprawiających ogólną kondycję zdrowia.
Fot. Olej z czarnuszki i olej wiesiołka z www.ekoflos.pl/111-oleje
Olej z wiesiołka
Choć wiesiołek to całkiem prosta i często spotykana na polach roślina, jego olej ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni oraz w kosmetyce. Eksperci w temacie żywienia radzą często spożywać olej z wiesiołka osobom, które walczą z nadwagą, cholesterolem, a także z bezpłodnością. To co najcenniejsze w oleju z wiesiołka ukryte jest w jego twardych nasionach – tam skoncentrowane są nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak kawas linolowy i gamma-linolenowy. W oleju z wiesiołka nie brakuje również cennych aminokwasów, a także tryptofanu, który ma związek z serotoniną, czyli hormonem odpowiadającym za nasz nastrój.
Olej z wiesiołka posiadając w składzie kwasy GLA ma zdolność do stymulowania organizmu w celu spalania brunatnej tkanki tłuszczowej. Jest więc szalenie pomocny w walce z nadwagą. Olej z wiesiołka spożywany w codziennej diecie zapobiega pogłębianiu się chorób reumatycznych, wzmacnia odporność i wspomaga układ krążenia. Pierwsze badania zza oceanu wskazują, że olej z wiesiołka może być bardzo pomocny w walce z rakiem piersi.
Kwasy tłuszczowe DHA zawarte w oleju z wiesiołka poprawiają również pracę mózgu – wpływają na koncentrację, pamięć, dobre samopoczucie. Zażywanie tego oleju sugerowane jest parom, które mają kłopoty z płodnością – wspomaga on wytwarzanie śluzu płodnego u kobiet i zwiększa potencję u mężczyzn.