Pięć błędów żywieniowych
Nieprawidłowa dieta – pięć błędów, które popełniamy najczęściej:
- Zbyt rzadko jadamy „dobre tłuszcze”, ponieważ chcemy uniknąć nasyconych tłuszczów zwierzęcych i trans kwasów (obecne w margarynach twardych i wysoko przetworzonej żywności), nie patrząc dokładniej na skład. A przecież powinniśmy wiedzieć, że niektóre tłuszcze (jedno i wielonienasycone) mają dobroczynne działanie na organizm człowieka i są zdrowe. Ważne jest, abyśmy zadbali o spożywane dobrego jakościowo tłuszczu. Należy jeść jak najczęściej tłuste ryby, dodawać olej z oliwek do sałatek, jeść masło i smalec, olej rzepakowy, soję orzechy. Tłuszcz w organizmie jest odpowiedzialny za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Tłuszcz syci, dlatego nie musimy go spożywać dużo, ale za to bardzo dobrej jakości.
- Jemy zbyt duże duże porcje, najadając się do syta. Należy odmierzać dłonią ilość spożywanych produktów w czasie 1 posiłku, jedzmy tylko tyle ile mieści się ich w naszej dłoni. Starajmy się zestawiać posiłki tak, aby były w proporcji: 1/4 talerza białek (np. mięsa), ¼ talerza węglowodanów (kasze, makarony, pieczywo, ziemniaki) oraz ½ powierzchni talerza to warzywa (surowe i/lub gotowane).
- Uważamy, że napoje nie mają kalorii, nic bardziej mylnego. Napoje słodzone, gazowane, energetyczne, słodzone soki – dostarczają ogromnych ilości kalorii. Należy zastępować je wodą niegazowaną, herbatami, sokami ze świeżych owoców i warzyw (nie dosładzać). Zbyt mało wody dostarczamy do naszego organizmu. Niekiedy dopiero wieczorem przypominamy sobie, że zapomnieliśmy o piciu. Tymczasem regularne dostarczanie organizmowi wody wpływa na przemianę materii, zapobiega wielu problemom ze zdrowiem. Mówi się o piciu 8 szklanek wody dziennie.
- Mylimy głód z łakomstwem, bo nie potrafimy ustalić, kiedy głód już został zaspokojony, a kiedy jemy z łakomstwa bo nam bardzo smakuje. To bardzo duży błąd, bo mamy tendencje do nakładania zbyt dużych porcji. Przed rozpoczęciem posiłku należy się odprężyć i pomyśleć przez chwilę. Dobrze jest nauczyć się oceniać poziom głodu, który czujemy w skali 1 (bardzo silny głód) do 7 (uczucie przejedzenia po wielkim obżarstwie). Posiłek należy spożywać powoli z przerwami. Można wtedy bardzo szybko zauważyć, jak znika uczucie głodu. Należy starać się, aby przed posiłkiem ocena nie spadła poniżej 2,5 (lekki głód), a po posiłku wynosiła 5,5 (wrażenie najedzenia się).
- W diecie codziennej coraz częściej spożywamy gotowe dania, w dodatku odmrażane w mikrofali. Takie dania mają bardzo mało błonnika, witamin i minerałów. Jeżeli już tak musimy jeść, bo nie mamy możliwości na codzienne gotowanie, należy przyrządzać codziennie świeże surówki z warzyw, pełnoziarniste pieczywo, a na deser owoce. Należy starać się jeść owoce świeże najlepiej sezonowe i najlepiej z tej strefy klimatycznej, w której żyjemy tzn. truskawki, śliwki, maliny, gruszki i oczywiście jabłka. Bardzo ważne, aby jeść dużo warzyw, ale też warto wiedzieć, które z nich można jeść w dowolnej ilości, które z umiarem, a które mogą zniweczyć odchudzanie.
Bezkarnie można jeść warzywa zielone: brokuły, cebula, kalafior, papryka słodka, kiełki fasoli, marchew, pomidor, rzodkiewki, sałata.
Z umiarem należy jeść takie warzywa jak: cebula, zielony groszek, ogórki
Odchudzanie mogą zniweczyć takie warzywa jak: kukurydza, oliwki, słonecznik.
Jeśli będziemy chociaż trochę stosować się do przedstawionych zasad i nie popełniać błędów żywieniowych to nasza sylwetka będzie zadbana i zdrowa.