Superfoods – Spirulina, czyli jak niewiele mieści w sobie tak wiele!

Superfoods – Spirulina, czyli jak niewiele mieści w sobie tak wiele!

Spirulina jest suplementem już dosyć mocno kojarzonym na naszym rodzimym rynku. Jej dostępność wzrasta, tak samo jak grono entuzjastów jej wszechstronnego działania. Superfoods jest określeniem popularnych dzisiaj składników diety, które w niewielkiej dawce mają zawartą bardzo dużą różnorodność witalnych związków. Spirulina jest właśnie jednym z nich. Jeśli jeszcze nie było okazji jej przetestować, ten tekst z całą pewnością zbliży Cię do jej zakupu.

Czym biologicznie jest spirulina?

Spirulina stanowi nazwę branżową suplementu diety, składającego się z biomasy sinicowej, zazwyczaj w formie proszku. Jej fenomen polega na koncentracji cennych składników odżywczych w niewielkiej dawce. Pierwszym dużym plusem spiruliny jest olbrzymia zawartość białka, dochodząca nawet do 70%. Część z tych aminokwasów nie może być wytworzona przez nasz organizm samodzielnie, stąd wartość odżywcza spiruliny. Może okazać się, że w kapsułce z dzienną dawką spiruliny dostarczymy organizmowi równowartość białka, jaką przyjęlibyśmy wraz z kilkuset gramową porcją nabiału.

Co ciekawe, spirulina ma w sobie sporą zawartość dobrych dla zdrowia kwasów tłuszczowych, a wśród nich GLA czy kwas linolowy. Ma to bardzo dobry wpływ na poziom cholesterolu w organizmie, co w konsekwencji minimalizuje ryzyko chorób wieńcowych, będących zmorą naszej cywilizacji w ostatnich dekadach.

W spirulinie znajdziemy także cenne witaminy oraz pierwiastki, takie jak żelazo, magnez, fosfor czy wapń. Warto wspomnieć, że w skład tego suplementu wchodzi także beta karoten, który jest silnie antyoksydacyjny. Jak widać – niewielka dawka spiruliny mieści w sobie wielką różnorodność substancji odżywczych. Traktujmy ją jednak jako uzupełnienie diety, a nie jej główny składnik.

Jak stosować spirulinę oraz gdzie ją nabyć?

Oryginalnie spirulina produkowana jest na farmach alg, duża część tego suplementu ma swoje pochodzenie w Mongolii czy Hajnan. Dostępna jest w formie tabletek lub proszku. Tabletki dozowane są w różnych porach dnia, w zależności od stężenia może to być od 3 do nawet kilkunastu sztuk dziennie. Proszek można dodawać do potraw i koktajli – nadaje im przyjemną, zieloną barwę (za sprawą chlorofilu) oraz słonawy smak.

Spirulina może mieć zastosowanie medyczne. Bardzo duża zawartość żelaza jest dobra dla osób, które chorują na anemię. Zalecana jest także dla osób, które preferują dietę wegetariańską. Duża zawartość białka, szczególnie aminokwasów egzogennych, jest w takim przypadku nieoceniona. Spirulina może także regulować poziom jodu, lecz w przypadku osób chorujących na tarczycę, suplementowanie takie należy wcześniej konsultować z endokrynologiem.

Spirulina

Źródło: https://sklep.kenayag.com.pl/78-spirulina-pacifica-hawajska-500-mg-180-tabletek.html

Spirulinę można nabyć w sklepach wysyłkowych, sklepach ze zdrową żywnością oraz lepiej wyposażonych marketach oraz drogeriach. Kupując opakowanie spiruliny w proszku, musimy liczyć się z wydatkiem około 40 zł. Polecamy zakup suplementu wyłącznie od sprawdzonych producentów – pochodzenie alg ma bardzo istotne znaczenie (niepewne źródła mogą być zanieczyszczone biologicznie).

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 głosów, średnia ocen: 5,00 z 5)
Loading...