Dieta cukrzycowa – najważniejsze zasady!

Dieta u osoby, która choruje na cukrzyce, jest niesamowicie istotna. To właśnie ona wpływa na samopoczucie chorującego, ale i na ogólny stan jego zdrowia oraz dalszy rozwój choroby. Odpowiednio dobrane produkty sprawiają bowiem, iż cukrzyca staje się mniej dokuczliwa i możliwe jest normalne funkcjonowanie. To dlatego dieta cukrzycowa powinna zostać stworzona przez dietetyka we współpracy z lekarzem prowadzącym. Warto jednak zdawać sobie sprawę z tego, jakie produkty są wskazane u cukrzyków, a których za wszelką cenę należy się wystrzegać, aby poprawić swoje zdrowie.

Dlaczego dieta cukrzycowa jest tak ważna?

Przede wszystkim głównym celem diety cukrzycowej jest utrzymanie jak najlepszego, bliskiego normy stężenia glukozy w surowicy krwi. Dieta cukrzycowa przeznaczona jest dla osób chorujących na cukrzycę typu 2. Przestrzeganie zaleceń ma na celu zapobiegnąć wystąpieniu niebezpiecznych dla życia powikłań, takich jak stopa cukrzycowa, retinopatia, czy nefropatia. Dzięki prowadzeniu tej diety można także utrzymać optymalne stężenie cholesterolu w surowicy krwi, optymalne wartości ciśnienia tętniczego krwi, a także pożądaną masę ciała, co bywa kłopotliwe u osób, które zmagają się z cukrzycą. 

Co powinno znaleźć się w codziennym jadłospisie osoby chorującej na cukrzycę typu 2?

Usystematyzowanie produktów według ich niskiego bądź wysokiego indeksu glikemicznego, sprawia, iż z łatwością można opracować wskazówki dotyczące codziennego jadłospisu, co znacznie pomoże odpowiednio odżywiać się w tej chorobie. Bardzo istotna jest dbałość o przygotowanie posiłku, jego wielkość, a także dodawanie pozostałych składników. Warto wiedzieć o tym, że ten sam produkt, ale przygotowany na dwa różne sposoby, może wpłynąć na indeks glikemiczny. Tyczy się to na przykład rodzajów gotowania makaronu. 

Osoba chorująca na cukrzycę, jak najbardziej może sięgać po nabiał i wszystkie jego przetwory, takie jak jogurt, maślanka, czy sery. Wskazane są także warzywa, ale najlepiej, jeśli spożywa się je na surowo, czyli bez poddawania różnego rodzaju obróbkom. Można sięgać także po niektóre owoce, takie jak pomarańcze, banany, czy jabłka, ale raczej w ograniczonych i rozsądnych ilościach. Chorujący na cukrzyce może spożywać także produkty typu ryż, czy makaron, ale lepiej, jeśli ugotowane są na półtwardo. 

Czego nie powinna jeść osoba z cukrzycą?

Na pewno ze swojego jadłospisu warto wykluczyć wszelkie słodkie jogurty z owocowymi dodatkami oraz cukrem. Odpadają także owoce z puszki, te które zalewane są słodkimi syropami, owoce kandyzowane, mocno dojrzałe banany, a także owoce suszone. Na pewno z jadłospisu należy wykreślić ugotowane ziemniaki oraz dynię. Nie wskazane są też słodzone, gazowane napoje, wszelkiego rodzaju słodycze, miód i cukier w czystej postaci. Na pewno nie należy jeść wypieków cukierniczych oraz białego chleba. Generalnie lepiej pozostać uważnym wobec produktów zbożowych. Także rozgotowany makaron znacząco podniesie indeks glikemiczny. Dlatego tak ważne jest gotowanie go na półtwardo.

Więcej na temat diety cukrzycowej przeczytasz na stronie https://diabetyk24.pl/blog-section/dieta-cukrzycowa