Dieta cukrzycowa
Zawartość podstrony
Wielu chorobom towarzyszy konieczność stosowania specjalnej diety. Tak jest również w przypadku takiej choroby jak cukrzyca, ale tutaj nie ma jednej, ustalonej diety dla wszystkich chorych.
Dieta dla cukrzyka
Dieta w cukrzycy to złożone zagadnienie ponieważ dotyczy każdego z typów cukrzycy, a cel stosowania diety różny. Stąd rozróżnienie zaleceń diety dla cukrzyków chorujących na cukrzycę typu 1, typu 2, cukrzycę ciążową itd. Dieta cukrzycowa to po prostu zdrowe odżywianie z pewnymi dodatkowymi rygorami.
Dieta przy cukrzycy typu 1
Podstawa to prawidłowe zbilansowanie węglowodanów oraz białek przyjmowanych w posiłkach z właściwa dawką insuliny.
Dieta przy cukrzycy typu 2
Ograniczenie spożywanych kalorii, jedzenie w małych porcjach, cel – obniżenie wagi.
Dieta w cukrzycy ciążowej
Regulowanie spożycia węglowodanów w celu utrzymania poziomu stężenia glukozy we krwi na określonym poziomie.
Co jeść przy cukrzycy
- jedzenie w małych porcjach produktów zawierających węglowodany złożone ( chleb, ziemniaki, ryż)
- włączyć produkty pełnoziarniste i nieoczyszczone (ciemny chleb, ryż brązowy, makaron z maki pełnoziarnistej, unikać białego chleba, białego ryżu
- unikać produktów zawierających cukry proste – miód, słodkie owoce, cukierki
- owoce dla cukrzyca- zamiast gruszek, czereśni, winogron – porzeczki, jabłka, owoce cytrusowe.
- naturalne tłuszcze – oliwa z oliwek, masło, unikać margaryny
- białka zwierzęce i roślinne zbilansować 1:1, chude mięso i ryby
- alkohol – odstawiamy
- sól – maksymalnie 5 g na dobę
Najlepiej aby szczegółowy jadłospis w cukrzycy (co jemy i w jakiej ilości) ustalił dietetyk, znający dobrze indeks glikemiczny potraw oraz zalecenia lekarza. Korzystanie z gotowych jadłospisów dostępnych w internecie tylko w celach poznawczych.