Dieta na odporność, czyli co jeść, żeby wzmocnić układ immunologiczny

Zadbanie o odporność jest szczególnie ważne w tak trudnym okresie, z jakim zmagamy się na całym świecie. Trwająca pandemia sprawiła, że coraz więcej osób szuka pomysłów na naturalne wzmocnienie układu immunologicznego. Najlepszym sposobem jest, oczywiście, zadbanie o to, co jesz – w końcu to właśnie z pożywieniem dostarczasz ciału wszystko, czego potrzebuje do walki z bakteriami i wirusami. Podpowiadamy, jak powinna wyglądać dieta na odporność!

Dieta na odporność, czyli jaka?

Czym tak naprawdę jest dieta na odporność? To po prostu zbilansowany sposób żywienia, dzięki któremu każdego dnia zapewniasz swojemu ciału dawkę cennych składników odżywczych oraz witamin i minerałów. Nie bez powodu to właśnie jedzenie jest najlepszym przyjacielem prawidłowej pracy układu immunologicznego – jelita są jednym z organów, które pomagają ciału w walce z mikroorganizmami. Wprowadzając dietę na odporność, zadbaj nie tylko o to, aby była odpowiednio zbilansowana, ale również zróżnicowana. Postaraj się eksperymentować z różnymi smakami i produktami spożywczymi. Nie zapomnij także o regularnym piciu wody. Optymalna ilość przyjmowanych dziennie płynów powinna wynosić przynajmniej 1,5-2 l.

Co jeść, aby wzmocnić odporność?

Co w takim razie powinno obowiązkowo znaleźć się w diecie na odporność? Zdecydowanie warzywa i owoce, które są smacznym i zdrowym źródłem witaminy C. Oprócz niej zawierają mnóstwo innych minerałów i witamin, a do tego pierwsza grupa produktów jest niskokaloryczna. Dzięki temu możesz jeść je praktycznie bez ograniczeń, i to nawet wtedy, gdy się odchudzasz. Najwięcej witaminy C znajdziesz na przykład w brukselkach, natce pietruszki, jarmużu, szpinaku, truskawkach, czarnych porzeczkach, cytrynie czy pomarańczach. W codziennym jadłospisie powinny także zagościć na stałe warzywa cebulowe, które zawierają grzybobójcze i bakteriobójcze fitoncydy.

W diecie na odporność musi koniecznie znaleźć się miejsce dla witaminy D3, o której w ostatnich latach zrobiło się naprawdę głośno. Nie bez powodu – ma ona ogromny wpływ na prawidłowe działanie układu immunologicznego. Znajdziesz ją na przykład w tłustych rybach morskich, jednak najlepszym sposobem na zafundowanie sobie dawki witaminy D3 jest ekspozycja na słońce. Wystarczy już nawet kilkanaście minut, aby pokryć dzienne zapotrzebowanie. Dieta na odporność powinna również obfitować w kiszonki i fermentowane produkty mleczne będące bogactwem kwasu mlekowego, ryby morskie oraz orzechy i tłuszcze roślinne.

Jeśli nie wiesz, jak odpowiednio zbilansować dietę w taki sposób, by wspierała ona Twoją naturalną odporność, skorzystaj z pomocy, jaką oferuje Ci catering dietetyczny. Smaczne posiłki, komponowane przez dietetyka, zamówisz na przykład tutaj. Ciesz się zdrowymi posiłkami bez wychodzenia z domu!