Dieta na wzmocnienie odporności
Zawartość podstrony
Nasza odporność wystawiana jest w tegorocznym sezonie przejściowym na szczególną próbę. Mierzymy się bowiem nie tylko z przeziębieniem i grypą, ale i z zupełnie nowym zagrożeniem, jakim jest COVID-19. Jednym z naszych sprzymierzeńców w walce z rozszalałymi wirusami jest dieta na wzmocnienie odporności. Dlaczego jedzenie ma znaczenie i na jakie składniki odżywcze zwrócić uwagę, podpowiada Gazetkonosz.pl!
Dlaczego jedzenie ma znaczenie?
„Jesteś tym, co jesz” – to znane od lat powiedzenie słyszał chyba każdy. W rzeczy samej – to, co dostarczamy wraz z pokarmem, ma istotne przełożenie na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. A ten jest jak złożona maszyna, w której zmiany w jednej części wpływają na stan pozostałych.
Złe odżywianie to prosta droga do zaburzeń kondycji układu pokarmowego. Z tym wiąże się z kolei szereg innych negatywnych konsekwencji zdrowotnych, włącznie ze spadkiem siły systemu immunologicznego. Warto wiedzieć, że to właśnie w jelitach obecne jest aż 80% tkanki limfoidalnej, której kluczowe zadania to wytwarzanie przeciwciał i eliminacja patogenów. Właśnie dlatego tak istotne jest właściwe żywienie – uwzględniające pełnowartościowe, małoprzetworzone produkty oraz immunostymulujące składniki odżywcze. Za tak skomponowane menu z pewnością podziękuje nam organizm – zwiększy produkcje leukocytów i limfocytów oraz zaktywizuje i wzmocni działanie komórek odpornościowych.
Znaczenie jedzenia dla zdrowia jest niepodważalne – zwłaszcza w tak trudnym okresie, z jakim mamy obecnie do czynienia. Wypowiedz wojnę wirusom i już dziś wprowadź zmiany w diecie, które zwiększą Twoją odporność! Jakie witaminy, minerały i produkty spożywcze muszą znaleźć się w Twoim jadłospisie? Poznaj wskazówki portalu Gazetkonosz.pl!
Witaminy
Aktywizacja działania komórek będzie możliwa, jeśli w Twojej diecie nie zabraknie takich witamin, jak witamina A, C, D3, E oraz witamin z grupy B. Duże ilości pierwszej z nich znajdziesz m.in w wątróbce, jajach, rybach, maśle, serach dojrzewających, twarogowych, jogurtach czy serach topionych. Jeśli zatem uwielbiasz nabiał, na pewno zainteresuje Cię Biedronka gazetka promocyjna. Aktualna propozycja sklepu zawiera wiele produktów objętych promocją „Kup 2 i zapłać mniej” – m.in. masło irlandzkie, za które w dwupaku zapłacisz jedyne 4,99 zł. Biedronka gazetka promocyjna nie zapomina również o miłośnikach cytrusów (w których znajdziemy z kolei spore dawki witaminy C).
W tym tygodniu grapefruit różowy kupisz już za połowę dotychczasowej ceny – kosztuje on bowiem jedyne 2,99 zł za kilogram! Pamiętaj, by regularnie sprawdzać ulotki dyskontu. Każda Biedronka gazetka promocyjna zawiera bowiem w sobie inne promocje na owoce i warzywa, dzięki którym codziennie możesz je dostać w wyjątkowo niskich cenach!
Minerały
Chcesz zwiększyć produkcję komórek odpornościowych? Musisz zatem dostarczyć swojemu organizmowi odpowiednich narzędzi w postaci minerałów. Twój jadłospis musi uwzględniać przede wszystkim produkty bogate w selen (ryby i owoce morza), cynk (warzywa strączkowe, pietruszka, otręby pszenne) i żelazo (buraki, mięso, kakao, kasza gryczana).
Jeśli do tej pory nie przepadałeś za mięsem, być może przekona Cię do niego Biedronka gazetka promocyjna. Znajdziesz w niej wiele atrakcyjnych propozycji mięsnych przysmaków, które cieszą się szczególną popularnością wśród klientów tego dyskontu! Co więcej, wiele z nich znajduje się teraz w korzystnej ofercie – dobrym przykładem jest m.in. udo faszerowane z indyka z suszoną śliwką „Prosto do piekarnika”, za którą zapłacisz teraz 1,79 zł za 100g!
Produkty spożywcze na wzmocnienie odporności
Wzmocnieniu systemu immunologicznego przysłuży się również spożywanie produktów bogatych w siarczki organiczne. Bogatym ich źródłem są przede wszystkim warzywa cebulowe, takie jak czosnek, cebula czy por. Dodatkowo, zawierają one w sobie mnóstwo immunostymulujących witamin i minerałów. Cenne dla zdrowia i odporności są również fermentowane produkty mleczne oraz kiszonki. Te ostatnie bogate są w przeciwutleniacze, błonnik, a przede wszystkim w kwas mlekowy, który świetnie oddziałuje na florę bakteryjną.
Kiszonki i warzywa cebulowe możesz sprytnie przemycić w wielu potrawach i domowych sosach – np. w postaci guacamole, które zrobisz w mgnieniu oka! Co więcej, wszystkie składniki do jego przygotowania podsuwa Ci Biedronka gazetka promocyjna. Czym prędzej ruszaj zatem do sklepu, korzystaj z rabatów i już od dziś zadbaj o swoją odporność!