Dieta na wzmocnienie odporności

Nasza odporność wystawiana jest w tegorocznym sezonie przejściowym na szczególną próbę. Mierzymy się bowiem nie tylko z przeziębieniem i grypą, ale i z zupełnie nowym zagrożeniem, jakim jest COVID-19. Jednym z naszych sprzymierzeńców w walce z rozszalałymi wirusami jest dieta na wzmocnienie odporności. Dlaczego jedzenie ma znaczenie i na jakie składniki odżywcze zwrócić uwagę, podpowiada Gazetkonosz.pl!

Dlaczego jedzenie ma znaczenie?

„Jesteś tym, co jesz” – to znane od lat powiedzenie słyszał chyba każdy. W rzeczy samej – to, co dostarczamy wraz z pokarmem, ma istotne przełożenie na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. A ten jest jak złożona maszyna, w której zmiany w jednej części wpływają na stan pozostałych.

Złe odżywianie to prosta droga do zaburzeń kondycji układu pokarmowego. Z tym wiąże się z kolei szereg innych negatywnych konsekwencji zdrowotnych, włącznie ze spadkiem siły systemu immunologicznego. Warto wiedzieć, że to właśnie w jelitach obecne jest aż 80% tkanki limfoidalnej, której kluczowe zadania to wytwarzanie przeciwciał i eliminacja patogenów. Właśnie dlatego tak istotne jest właściwe żywienie – uwzględniające pełnowartościowe, małoprzetworzone produkty oraz immunostymulujące składniki odżywcze. Za tak skomponowane menu z pewnością podziękuje nam organizm – zwiększy produkcje leukocytów i limfocytów oraz zaktywizuje i wzmocni działanie komórek odpornościowych.

Znaczenie jedzenia dla zdrowia jest niepodważalne – zwłaszcza w tak trudnym okresie, z jakim mamy obecnie do czynienia. Wypowiedz wojnę wirusom i już dziś wprowadź zmiany w diecie, które zwiększą Twoją odporność! Jakie witaminy, minerały i produkty spożywcze muszą znaleźć się w Twoim jadłospisie? Poznaj wskazówki portalu Gazetkonosz.pl!

dlaczego jedzenie ma znaczenie

Witaminy

Aktywizacja działania komórek będzie możliwa, jeśli w Twojej diecie nie zabraknie takich witamin, jak witamina A, C, D3, E oraz witamin z grupy B. Duże ilości pierwszej z nich znajdziesz m.in w wątróbce, jajach, rybach, maśle, serach dojrzewających, twarogowych, jogurtach czy serach topionych. Jeśli zatem uwielbiasz nabiał, na pewno zainteresuje Cię Biedronka gazetka promocyjna. Aktualna propozycja sklepu zawiera wiele produktów objętych promocją „Kup 2 i zapłać mniej” – m.in. masło irlandzkie, za które w dwupaku zapłacisz jedyne 4,99 zł. Biedronka gazetka promocyjna nie zapomina również o miłośnikach cytrusów (w których znajdziemy z kolei spore dawki witaminy C).

W tym tygodniu grapefruit różowy kupisz już za połowę dotychczasowej ceny – kosztuje on bowiem jedyne 2,99 zł za kilogram! Pamiętaj, by regularnie sprawdzać ulotki dyskontu. Każda Biedronka gazetka promocyjna zawiera bowiem w sobie inne promocje na owoce i warzywa, dzięki którym codziennie możesz je dostać w wyjątkowo niskich cenach!

Minerały

Chcesz zwiększyć produkcję komórek odpornościowych? Musisz zatem dostarczyć swojemu organizmowi odpowiednich narzędzi w postaci minerałów. Twój jadłospis musi uwzględniać przede wszystkim produkty bogate w selen (ryby i owoce morza), cynk (warzywa strączkowe, pietruszka, otręby pszenne)  i żelazo (buraki, mięso, kakao, kasza gryczana).

Jeśli do tej pory nie przepadałeś za mięsem, być może przekona Cię do niego Biedronka gazetka promocyjna. Znajdziesz w niej wiele atrakcyjnych propozycji mięsnych przysmaków, które cieszą się szczególną popularnością wśród klientów tego dyskontu! Co więcej, wiele z nich znajduje się teraz w korzystnej ofercie – dobrym przykładem jest m.in. udo faszerowane z indyka z suszoną śliwką  „Prosto do piekarnika”, za którą zapłacisz teraz 1,79 zł za 100g! 

produkty spozywcze na wzmocnienie odpornosci

Produkty spożywcze na wzmocnienie odporności

Wzmocnieniu systemu immunologicznego przysłuży się również spożywanie produktów bogatych w siarczki organiczne. Bogatym ich źródłem są przede wszystkim warzywa cebulowe, takie jak czosnek, cebula czy por. Dodatkowo, zawierają one w sobie mnóstwo immunostymulujących witamin i minerałów. Cenne dla zdrowia i odporności są również fermentowane produkty mleczne oraz kiszonki. Te ostatnie bogate są w przeciwutleniacze, błonnik, a przede wszystkim w kwas mlekowy, który świetnie oddziałuje na florę bakteryjną.

Kiszonki i warzywa cebulowe możesz sprytnie przemycić w wielu potrawach i domowych sosach – np. w postaci guacamole, które zrobisz w mgnieniu oka! Co więcej, wszystkie składniki do jego przygotowania podsuwa Ci Biedronka gazetka promocyjna. Czym prędzej ruszaj zatem do sklepu, korzystaj z rabatów i już od dziś zadbaj o swoją odporność!