Jak odbudować mikroflorę jelitową po antybiotykoterapii?

Antybiotykoterapia pozwala usunąć z organizmu bakterie o działaniu chorobotwórczym, ale wpływa na całą florę bakteryjną Jak wspomóc mikroflorę jelitową po chorobie?

Równowaga w mikroflorze jelitowej reguluje wiele procesów w organizmie. Przyczynia się nie tylko do prawidłowej pracy układu pokarmowego, ale także wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego czy immunologicznego. Z tego względu niezwykle istotne jest dbanie o utrzymanie właściwego pH w jelitach i wspomaganie mikrobiomu.

W dzisiejszych czasach, gdy jesteśmy narażeni nie tylko na spożywanie coraz bardziej przetworzonej żywności, ale i życie w mocniej zanieczyszczonym środowisku, jest to szczególnie ważne. Warto zwrócić oczy na działania naszych babć, które wiedziały, jak w naturalny sposób budować odporność. Dlaczego jest to takie istotne?

Rola mikrobiomu

Mikrobiom człowieka to miliony mikroorganizmów, które zasiedlają głównie układ trawienny. Regulują one wiele procesów zachodzących w organizmie i wpływają na kondycję zdrowotną.  Jeśli w mikroflorze jelitowej panuje równowaga, a złe bakterie są eliminowane przez te endogenne, jelita silniej bronią się przed szkodliwymi czynnikami i uszkodzeniami. To przyczynia się do usprawnienia procesów trawiennych i lepszego wchłaniania witamin oraz składników odżywczych.

Oprócz tego równowaga w mikroflorze jelitowej przyczynia się także do poprawnego działania osi mózgowo-jelitowej. To, co jemy, wpływa zatem na funkcjonowanie układu nerwowego i reguluje procesy zachodzące w mózgu. Jeśli równowaga w mikrobiocie jelitowej zostaje zaburzona, przekłada się to na kondycję nie tylko jelit, ale wielu innych narządów i organów w organizmie.

Jak dbać o mikrobiom?

Na szczęście o mikrobiom można i należy dbać. Ogromny wpływ ma na niego sposób odżywiania i produkty, które spożywamy. Istotne jest również środowisko, w jakim żyjemy, tryb życia, warunki higieniczne i sanitarne.

Aby wspomagać mikroflorę jelitową, warto regularnie się ruszać na świeżym powietrzu, by ułatwić trawienie i wydalanie z organizmu szkodliwych resztek pokarmowych. Konieczne jest także właściwe nawadnianie i picie co najmniej 2 litrów wody niegazowanej dziennie. Najważniejszą rolę odgrywa jednak zbilansowana dieta, która pełni istotną funkcję w utrzymaniu zdrowia.

Rola diety w budowie mikroflory jelitowej

Zrównoważona dieta powinna opierać się na produktach pochodzenia roślinnego. Są to głównie sezonowe warzywa i owoce, które zawierają witaminy, składniki odżywcze i pierwiastki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu i zbudowania odporności. Co więcej, warzywa i owoce zawierają polifenole i przeciwutleniacze, dzięki czemu zwalczają wolne rodniki i wspomagają systemy obronne w organizmie.

W diecie powinny znaleźć się także produkty pełnoziarniste stymulujące pracę jelit (dzięki zawartości błonnika) oraz układu nerwowego (dzięki witaminom z grupy B), a także chude mięsa, ryby, owoce morza, nienasycone kwasy tłuszczowe wspomagające pracę serca oraz produkty mleczne budujące zdrowe kości i zęby. Istotną rolę odgrywają również probiotyki, dobre bakterie, które znajdziemy w przetworach mlecznych, jogurtach, maślankach, kiszonych warzywach i owocach. Wspomagają one mikroflorę jelitową i odporność.

Jak odbudować mikroflorę jelitową po chorobie?

W czasie choroby równowaga mikroflory jelitowej ulega zaburzeniom. Dzieje się tak głównie na skutek stosowania antybiotyków, leków, które pomagają pokonać chorobę, ale wyjaławiając złe bakterie, eliminują również te dobre. Dlatego tak istotne jest zadbanie o mikroflorę jelitową już w czasie choroby.

Przyjmując antybiotyki, należy stosować także probiotyki, suplementy diety, które aktywizują dobre bakterie w układzie pokarmowym. Trzeba to robić przez cały okres antybiotykoterapii oraz po jej zakończeniu. Flora bakteryjna nie odbudowuje się szybko, a osłabiona może ulec kolejnym uszkodzeniom i infekcjom. Z tego względu suplementacja probiotykami zaleconymi przez lekarza jest bardzo ważna w powrocie do zdrowia.

W czasie choroby dobrze również stosować lekkostrawną dietę, która nie obciąży dodatkowo układu pokarmowego. Lepiej w tym czasie spożywać lekkie i gotowane dania, np. kleiki ryżowo-owsiane, owsianki na wodzie, płatki, krupniki czy buliony warzywne, które wzmocnią organizm. Po zakończeniu antybiotykoterapii należy stopniowo wprowadzać inne produkty. Na początku należy ostrożnie podchodzić do surowych warzyw i owoców, bezpieczniej spożywać je w wersji gotowanej lub pieczonej (np. pieczone jabłka z gruszkami czy kisiel). Później powoli włączamy różne produkty, wracając do zasad diety stosowanej przed chorobą.

Po chorobie warto wzbogacić dietę o żywe szczepy bakterii, które będą wspierać mikroflorę jelitową. Dobrze jest dodawać do kanapek ogórki kiszone, a do obiadu kapustę kiszoną lub gotować zupy na zakwasie z buraka, by wzmocnić organizm po antybiotykach. To pomoże szybciej odbudować mikroflorę jelitową. Po konsultacji z lekarzem można włączyć także probiotyki w postaci suplementów diety. Specjalista dobierze odpowiednie preparaty i zaleci, jak je stosować.