Strogonow z indyka – przepisy na ważne spotkania

Jeśli przygotowujemy ważną uroczystość i zależy nam na smakowitych potrawach, to warto poszukać przepisu na Strogonow. Sycący, pyszny i intensywny rozpala kubki smakowe i doskonale rozgrzewa.

Strogonow ze sznycli indyka

Taki przepis pozwala nam przygotować szybkie i smakowite danie. Gotowanie zajmie nam maksymalnie 45 minut i nie będzie stanowiło większego problemu. Potrawa doskonała na ważne spotkania oraz kolacje przy świecach.

Składniki (na 4 porcje):

  • 300 g sznycli z indyka
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 200 g pieczarek
  • 2 ogórki kiszone
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka musztardy
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki śmietany 30%
  • 200 ml wody
  • sól, pieprz, chili, ziele angielski, liść laurowy, papryka słodka, przyprawa do drobiu, kostka rosołowa
  • oliwa

 Sposób przygotowania:

  1. Myjemy mięso. Kroimy w cienkie paski. Nacieramy przyprawą do drobiu (lub mięsa) i odstawiamy.
  2. Kroimy cebulę, czosnek, pieczarki i ogórki.
  3. Bierzemy głęboką patelnię lub garnek. Wlewamy niewielką ilość oliwy i na średnim ogniu szklimy cebulę oraz czosnek. Dodajemy pieczarki i smażymy, aż wyparują wszystkie soki.
  4. Dodajemy ogórka oraz mięso. Smażymy przez kilka minut.
  5. Dolewamy wodę, musztardę i przecier. Dodajemy kostkę rosołową i resztę przypraw. Gotujemy przez 15 minut.
  6. Zabielamy śmietanką. Jeśli danie jest dla nas zbyt rzadkie, zagęszczamy mąką ziemniaczaną.
  7. Strogonow podajemy sam lub z pieczywem.

Strogonow z piersi indyka

Strogonow z piersi indyka jest daniem pysznym i sycącym. Doskonałe na obiad lub ciepłą kolację. Przygotowanie go zajmuje maksymalnie 45 minut i nie sprawia trudności.

Składniki (na 4 porcje):

  • 300 g mięsa z piersi indyka
  • cebula
  • 200 g pieczarek
  • 2 ogórki kiszone
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • papryka czerwona
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • łyżka musztardy
  • 200 ml wody
  • 50 ml śmietanki 30%
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, chili, papryka słodka, kostka rosołowa, przyprawa do mięsa
  • oliwa

 Sposób przygotowania:

  1. Mięso myjemy i kroimy w cienkie paski. Nacieramy przyprawą do mięsa i odstawiamy.
  2. Kroimy cebulę, pieczarki, pomidorki, ogórki i paprykę.
  3. Przygotowujemy głęboką patelnię. Jeśli takiej nie posiadamy, to bierzemy wysoki garnek. Wlewamy niewielką ilość oliwy. Gdy będzie gorąca zmniejszamy ogień i przekładamy cebulę.
  4. Do zeszklonej cebuli dodajemy pieczarki i paprykę. Dusimy, aż odparują wszystkie soki.
  5. Dodajemy ogórka, pomidorki i mięso.
  6. Po kilku minutach dolewamy wodę, przecier pomidorowy i musztardę. Wrzucamy kostkę rosołową i przyprawy. Gotujemy 15 minut.
  7. Po tym czasie wlewamy śmietankę. Jeśli danie jest zbyt rzadkie, zagęszczamy mąką ziemniaczaną.
  8. Strogonow możemy jeść sam lub z pieczywem.

Strogonow do danie, które możemy przygotować na ważną uroczystość rodzinną, gdy szykujmy wystawną kolację. Rozgrzewający, sycący i smakowity nasyci naszych najbliższych i sprawi, że wszyscy zaczną nas prosić o przekazanie im przepisu. Strogonow to również propozycja na obiad, gdy mamy ochotę na coś pikantnego, o wyrazistym smaku. Przygotowanie dania nie zajmuje zbyt wiele czasu, a pozwala nasycić całą rodzinę.