Strogonow z indyka – przepisy na ważne spotkania
Zawartość podstrony
Jeśli przygotowujemy ważną uroczystość i zależy nam na smakowitych potrawach, to warto poszukać przepisu na Strogonow. Sycący, pyszny i intensywny rozpala kubki smakowe i doskonale rozgrzewa.
Strogonow ze sznycli indyka
Taki przepis pozwala nam przygotować szybkie i smakowite danie. Gotowanie zajmie nam maksymalnie 45 minut i nie będzie stanowiło większego problemu. Potrawa doskonała na ważne spotkania oraz kolacje przy świecach.
Składniki (na 4 porcje):
- 300 g sznycli z indyka
- cebula
- ząbek czosnku
- 200 g pieczarek
- 2 ogórki kiszone
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka musztardy
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki śmietany 30%
- 200 ml wody
- sól, pieprz, chili, ziele angielski, liść laurowy, papryka słodka, przyprawa do drobiu, kostka rosołowa
- oliwa
Sposób przygotowania:
- Myjemy mięso. Kroimy w cienkie paski. Nacieramy przyprawą do drobiu (lub mięsa) i odstawiamy.
- Kroimy cebulę, czosnek, pieczarki i ogórki.
- Bierzemy głęboką patelnię lub garnek. Wlewamy niewielką ilość oliwy i na średnim ogniu szklimy cebulę oraz czosnek. Dodajemy pieczarki i smażymy, aż wyparują wszystkie soki.
- Dodajemy ogórka oraz mięso. Smażymy przez kilka minut.
- Dolewamy wodę, musztardę i przecier. Dodajemy kostkę rosołową i resztę przypraw. Gotujemy przez 15 minut.
- Zabielamy śmietanką. Jeśli danie jest dla nas zbyt rzadkie, zagęszczamy mąką ziemniaczaną.
- Strogonow podajemy sam lub z pieczywem.
Strogonow z piersi indyka
Strogonow z piersi indyka jest daniem pysznym i sycącym. Doskonałe na obiad lub ciepłą kolację. Przygotowanie go zajmuje maksymalnie 45 minut i nie sprawia trudności.
Składniki (na 4 porcje):
- 300 g mięsa z piersi indyka
- cebula
- 200 g pieczarek
- 2 ogórki kiszone
- 10 pomidorków koktajlowych
- papryka czerwona
- łyżka koncentratu pomidorowego
- łyżka musztardy
- 200 ml wody
- 50 ml śmietanki 30%
- sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, chili, papryka słodka, kostka rosołowa, przyprawa do mięsa
- oliwa
Sposób przygotowania:
- Mięso myjemy i kroimy w cienkie paski. Nacieramy przyprawą do mięsa i odstawiamy.
- Kroimy cebulę, pieczarki, pomidorki, ogórki i paprykę.
- Przygotowujemy głęboką patelnię. Jeśli takiej nie posiadamy, to bierzemy wysoki garnek. Wlewamy niewielką ilość oliwy. Gdy będzie gorąca zmniejszamy ogień i przekładamy cebulę.
- Do zeszklonej cebuli dodajemy pieczarki i paprykę. Dusimy, aż odparują wszystkie soki.
- Dodajemy ogórka, pomidorki i mięso.
- Po kilku minutach dolewamy wodę, przecier pomidorowy i musztardę. Wrzucamy kostkę rosołową i przyprawy. Gotujemy 15 minut.
- Po tym czasie wlewamy śmietankę. Jeśli danie jest zbyt rzadkie, zagęszczamy mąką ziemniaczaną.
- Strogonow możemy jeść sam lub z pieczywem.
Strogonow do danie, które możemy przygotować na ważną uroczystość rodzinną, gdy szykujmy wystawną kolację. Rozgrzewający, sycący i smakowity nasyci naszych najbliższych i sprawi, że wszyscy zaczną nas prosić o przekazanie im przepisu. Strogonow to również propozycja na obiad, gdy mamy ochotę na coś pikantnego, o wyrazistym smaku. Przygotowanie dania nie zajmuje zbyt wiele czasu, a pozwala nasycić całą rodzinę.