Pomysły na szybki obiad: co ugotować?

Wiele osób pracuje na pełen etat, a popołudniami zajmuje się dziećmi, sprząta i usiłuje znaleźć dla siebie choćby krótką wolną chwilę. W tak zabieganym dniu może być trudno o czas potrzebny na przygotowanie obiadu, a w wielu domach nie ma nikogo, kto mógłby przejąć ten obowiązek. Co ugotować na obiad, mając do dyspozycji zaledwie około dwudziestu minut?

Szybki obiad, a może profesjonalny catering?

Jeśli problem braku czasu na gotowanie pojawia się notorycznie, tak jak na przykład w domach, w których wszyscy większość dnia spędzają w pracy, warto rozważyć inne rozwiązania niż szybkie przepisy. Catering dietetyczny to możliwość otrzymywania gotowych posiłków prosto pod wskazany adres. Posiłki przygotowywane przez catering są zbilansowane i zróżnicowane, dopracowane zarówno pod kątem smaku, jak i jakości każdego ze składników.

Co ważne, zamawiane posiłki cateringowe mogą, a nawet powinny być personalizowane. Przy zamówieniu wybiera się między innymi rodzaj diety, jej kaloryczność i cel. Najpopularniejsze diety to dieta redukcyjna, wegetariańska, wegańska, albo hashimoto.

Spaghetti i inne szybkie w przygotowaniu sosy do makaronu

Jednym z najszybszych w przygotowaniu dań są sosy do makaronu. Przygotowanie znanego wszystkim spaghetti z sosem pomidorowym zajmuje nie więcej niż 15 minut. Na rozgrzanej patelni wystarczy podsmażyć cebulę, do niej dorzucić mielone mięso, całość porządnie usmażyć i doprawić do smaku. W najprostszej wersji przepisu podsmażone mięso wystarczy zalać przecierem pomidorowym, aby uzyskać gotowy sos do podania z makaronem.

Szybki przepis na spaghetti można łatwo modyfikować. Zamiast mięsa mielonego można wykorzystać na przykład pierś z kurczaka, którą przysmaży się na patelni pokrojoną na małe kawałki. Zamiast popularnego sosu pomidorowego, kurczaka można usmażyć z pieczarkami i zalać gęstą śmietanką.

Risotto z zielonym groszkiem lub innymi składnikami

Jak w ekspresowym tempie przygotować smaczne risotto? Wystarczy na rozgrzanej oliwie zeszklić ryż z dodatkiem cebulki, następnie zalać go bulionem i dusić. Ryż powinien zrobić się miękki, jednak należy uważać, aby całość się nie skleiła. Kiedy ryż będzie już gotowy można dodać do niego różne składniki. Jeden przepis zaleca dodanie zielonego groszku i szpinaku, w innym poleca się pieczarki, marchew, duszoną paprykę, albo brokuły. Do risotta można wkroić także małe kawałki smażonej piersi z kurczaka. Po podaniu na talerzu danie posypuje się startym serem żółtym.

Gulasz z różnych rodzajów mięsa

Gulasz to kolejne danie, które można przygotować na różne sposoby, różnie podawać i wykorzystać różne składniki. Gotowanie warto rozpocząć od pokrojenia cebuli i wrzucenia jej na patelnię. Kiedy nabierze złotego koloru, do cebuli dokłada się pokrojone na niewielkie kawałki mięso. Najczęściej zaleca się wybór fileta z indyka lub kurczaka, głównie ze względu na fakt, że te rodzaje mięsa nie wymagają długiego smażenia.

Mięso doprawia się solą, pieprzem i dowolnie wybraną mieszanką przypraw. Niektórzy zalecają, żeby po podsmażeniu zalać je sosem pomidorowym, inni wolą dusić je w niewielkiej ilości wody, tworząc mięsny bulion, który następnie delikatnie zagęszczą. Gotowy gulasz można podawać z ziemniakami, ryżem, pieczywem, a nawet makaronem.