Glista ludzka – glistnica

Glista ludzka należy do pasożytów przewodu pokarmowego, które wywołują glistnicę u ludzi. Jest to pasożyt z grupy nicieni, jego długość może dochodzić nawet do 15- 40 cm długości oraz 5 mm szerokości, wydala nawet do 200 tys. jaj dziennie.

Glista ludzka żyje wyłącznie w organizmie człowieka, który jest jej ostatecznym żywicielem. Jaja glisty wydalone z kałem dostają się do środowiska zewnętrznego (gleb, ścieki), gdzie odbywa się ich rozwój do takiego stadium, w którym są inwazyjne. W takiej postaci mogą dostać się do organizmu człowieka z nieumytych dostatecznie warzyw (szczególnie korzeniowych) i owoców narażonych na zanieczyszczenie glebą.

Zakażenie się glistą ludzką jest więc bardzo łatwe podczas codziennych czynności, w których nie są przestrzegane podstawowe zasady higieny. Dotyczy to przede wszystkim higieny rąk, bo to na nich mogą znajdować się jaja tych pasożytów.

Glista ludzka wywołuj chorobę zwaną glistnicą.

Glistnica – Mechanizm powstawania choroby

Z połkniętego do organizmu jaja rozwija się larwa, która oswobadza się na skutek i pod wpływem działania soków trawiennych. Larwa ta w dalszej kolejności wędruje w organizmie przez ścianki jelita cienkiego do naczyń żyły wrotnej, dalej przez prawą część serca do płuc. W płucach z pęcherzyków płucnych dostaje się do oskrzeli, w dalszej kolejności do tchawicy i stamtąd ze strumieniem śluzu dostają się do przewodu pokarmowego. W przewodzie pokarmowym larwy osiągają dojrzałość płciową. Te wędrujące larwy glisty mogą w prosty sposób doprowadzić do uszkodzenia ścian wątroby oraz jelita. Mogą też wywołać eozynofilię, czyli zwiększenie liczby granulocytów kwasochłonnych (eozynofili).

Cykl rozwojowy glisty ludzkiej

  • samice glisty ludzkiej składają jaja w jelicie cienkim żywiciela
  • jaj wydalane są z kałem, w którym po kilku tygodniach wykluwają się larwy
  • larwy połykane są przez kolejnego żywiciela i dostaję się do jelita
  • w jelicie larwy uwalniają się z osłonek i przenikają do krwi
  • z krwią larwy przedostają się do płuc, gdzie rosną
  • po osiągnięciu długości ok. 2 mm larwy przedostają się do krtani i są połykane
  • w jelicie, po ok. 2 miesiącach larwy dojrzewają płciowo i składają jaja

 

Glista ludzka – objawy glistnicy

Dolegliwości z powodu obecności dorosłych glist w przewodzie pokarmowym:

  • zaburzenia w pracy układu pokarmowego
  • zaburzenia w pracy układu nerwowego

Objawy glistnicy

  • bóle brzucha
  • nudności
  • wymioty
  • biegunki
  • zaparcia
  • brak łaknienia
  • brak apetytu
  • nadmierny apetyt
  • zaczopowanie dróg żółciowych
  • niedrożność jelita
  • zmiany alergiczne skóry (pokrzywka, świąd skóry)
  • podkrążone oczy
  • bladość powłok skórnych
  • silna chęć na słodycze
  • zapalenie spojówek
  • łzawienie
  • kaszel, który nadmiernie się przedłuża
  • nawrotowe zapalenia krtani i anginy
  • obrzęk twarzy
  • zaburzenia snu (niespokojny, przerywany sen)
  • niemożność skupienia uwagi
  • zaburzenia koncentracji
  • nadmierną pobudliwość nerwową

Rozpoznanie glistnicy

Po bezwzględnej wizycie u lekarza i przeprowadzeniu wywiadu, po badaniu kału na obecność jaj pasożytów w kale – 3 krotne badanie (2-ga próbka po 2-3 dniach jak w pierwszej nie wykryto nic, trzecia próbka analogicznie tak samo). Pojemnik na kał musi być sterylny kupiony w aptece, kał oddany do wyparzonego, czystego basenu, nocnika i pobrany specjalną szpatułką umieszczoną w zakrętce pojemnika. Najlepiej oddać opisany pojemnik jak najszybciej od momentu porania do analizy laboratoryjnej (max 2 godziny). Wynik najczęściej otrzymuje się w przeciągu 7 dni roboczych.

Wynik ujemny nie zawsze oznacza brak pasożytów w organizmie człowieka, jeżeli objawy nadal się utrzymują, to dalej istnieje podejrzenie o pasożyty w organizmie (tylko nie nastąpiło jeszcze złożenie jaj). Przy dolegliwościach płucnych (kaszel) wykonuje się RTG płuc

Leczenie glistnicy

Leczenie zakażenia glista ludzką jest zależne od wyników badań, lub wg decyzji lekarza – zlecone leki przez lekarza – preparaty z Albendazolem,

Profilaktyka glistnicy

Zachowanie podstawowych zasad codziennej higieny osobistej, przede wszystkim higieny rąk, po powrocie do domu, po wyjściu z toalety i przed jedzeniem, oraz przygotowywaniem posiłków dezynfekcja przyborów toaletowych i urządzeń sanitarnych, zmiana i odpowiednie pranie bielizny osobistej i pościeli oraz ręczników.

Higiena żywienia to przede wszystkim odpowiednie, długie i skuteczne mycie warzyw i owoców, picie przegotowanej wody.

Każdy niepokojący i przedłużający się z objawów opisanych powyżej powinien być niezwłocznie skonsultowany z lekarzem.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (4 głosów, średnia ocen: 5,00 z 5)
Loading...