Nietolerancja laktozy
Zawartość podstrony
Nietolerancja laktozy to jedna z najczęstszych przyczyn nietolerancji pokarmowych, która dotyka różnych ludzi.
Laktoza to cukier naturalny, który znajduje się w mleku i nabiale. Problem polega na tym, że laktoza nie ulega rozkładowi w trakcie procesów trawiennych i przemieszcza się do jelita grubego, dając nieprzyjemne objawy.
Objawy nietolerancji laktozy
Wzdęcia, bóle brzucha, przelewanie się pokarmu w brzuchu, wzdęcia, skurcze i nadmierne ruchy jelit. Objawy u różnych ludzi mogą być lekkie, do zniesienia, do opanowania, aż po bardzo ciężkie w zależności od ilości laktazy wytwarzanej przez organizm oraz ilości spożytego pokarmu z mlekiem lub jego przetworami. Pierwsze objawy mogą pojawić się po około pół godziny do 2 godzin po jedzeniu.
Przyczyny nietolerancji laktozy
W jelicie cienkim osób, dotkniętych nietolerancją, znajduje się zbyt mała ilość enzymu zwanego laktazą, który jest potrzebny do trawienia laktozy, czyli cukru mlecznego. Schorzenie to może być dziedziczne i pojawia się już noworodków i zostaje na całe życie. Problem może pojawić się u wcześniaków, u których nie zdążył się wytworzyć enzym laktaza. Problem najczęściej jest przejściowy, znika po ukształtowaniu się wytwarzania laktazy. W przypadku wady wrodzonej dziecko dotknięte tą przypadłością nie może przyjmować żadnych pokarmów, które zawierają laktozę.
Leczenie nietolerancji laktozy
Nie ma leku na nietolerancję laktozy, ale należy szukać innych dróg radzenia sobie z tym problemem. Dieta bez laktozy polega na eliminacji z pożywienia świeżych produktów mlecznych takich jak mleko, śmietana, maślanki.
Na szczęście na rynku pojawia się coraz więcej produktów bez laktozy oznaczonych „Lactoze free” i to pozwala pić mleko, jeść masło, jogurty, sery, żółte sery. Można również próbować włączać do diety produkty mleczne z żywymi kulturami bakterii, które produkują laktazę.