Rola gastroskopii we wczesnym wykrywaniu chorób przewodu pokarmowego – rola badania w profilaktyce
Zawartość podstrony
Badanie gastroskopii to powszechnie wykonywane badanie endoskopowe, które pozwala na diagnostykę chorób górnego odcinka przewodu pokarmowego zlokalizowanych w śluzówce. To podstawowy krok w procesie diagnostycznym, który umożliwia dobór i wdrożenie odpowiedniego leczenia w przypadku wielu schorzeń występujących w obrębie przełyku, żołądka i dwunastnicy. Sprawdź, kiedy centrum medyczne może zlecić konieczność wykonania badania gastroskopii i dowiedz się, dlaczego jego przeprowadzenie ma tak istotne znaczenie!
Na czym polega badanie gastroskopii?
Gastroskopia to badanie endoskopowe przełyku, żołądka oraz początkowego odcinka jelita cienkiego, czyli dwunastnicy. Wykonuje się je za pomocą specjalnego urządzenia zwanego gastroskopem, które ma kształt gładkiej tuby o dużej giętkości i średnicy rozmiarami zbliżonej do wielkości długopisu. Przyrząd wyposażony jest dodatkowo w obiektyw i źródło światła, dzięki którym możliwe jest dokładne obejrzenie wnętrza przewodu pokarmowego pacjenta. Jeśli w trakcie badania specjalista stwierdzi obecność miejsc zmienionych chorobowych, może natychmiast pobrać niewielkie wycinki śluzówki celem przekazania ich następnie do badania histopatologicznego oraz mikrobiologicznego. Pobranie biopsji jest bezbolesne.
Badanie gastroskopii wymaga pewnego przygotowania. Na 8 godzin przed badaniem pacjenci powinni powstrzymywać się od jedzenia, a 4 godziny przed nie spożywać żadnych płynów.
Do badania gastroskopii zleconego przez centrum medyczne pacjent układany jest na lewym boku, a następnie podawane jest mu znieczulenie miejscowe – wnętrze ust i gardło spryskuje się specjalnym środkiem znieczulającym o działaniu miejscowym. Możliwe jest również zastosowanie znieczulenia dożylnego, dzięki któremu pacjent śpi przez cały czas trwania badania.Gastroskop wprowadza się bezpośrednio do gardła, skąd przechodzi do przełyku, docierając finalnie do żołądka i dwunastnicy. W trakcie badania przez gastroskop wdmuchiwane jest powietrze, co pozwala uzyskać lepszy obraz ścian przełyku, żołądka i dwunastnicy. W przypadku znieczulenia miejscowego pacjent może odczuwać delikatny dyskomfort, jednak badanie gastroskopii nie powoduje dolegliwości bólowych. Dzięki giętkiej końcówce gastroskopu specjalista jest w stanie dokładnie obejrzeć wnętrze żołądka.
Badanie gastroskopii zajmuje zwykle ok. 5-10 minut, a pacjenci otrzymują jego opis tuż po zakończeniu diagnostyki. Na ewentualny wynik badania histopatologicznego należy natomiast poczekać ok. 3-4 tygodnie.
Badanie gastroskopii – kiedy zaleca się przeprowadzenie diagnostyki?
Wśród najczęściej odnotowywanych wskazań do wykonania badania gastroskopii wymienia się objawy takie jak:
- trudności w przełykaniu, dokuczliwe zgagi i inne objawy refluksu żołądkowo-przełykowego,
- częste bóle w dołku podsercowym,
- dolegliwości dyspeptyczne takie jak nudności, wymioty, uczucie pełności, odbijanie,
- anemia o niewyjaśnionym podłożu,
- podejrzenia zmian chorobowych w obrębie przełyku, żołądka lub dwunastnicy.
Jakie choroby pozwala wykryć gastroskopia?
Badanie gastroskopii to pomocne narzędzie diagnostyczne umożliwiające rozpoznanie wielu zaburzeń układu pokarmowego, w tym m.in.:
- choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy,
- chorób nowotworowych żołądka i przełyku,
- żylaków przełyku,
- zapalenia błony śluzowej żołądku i przełyku,
- choroby refluksowej,
- celiakii,
- zakażeń bakteryjnych i grzybiczych.