Czym specjalizuje się palarnia kawy?

Najczęściej kawa serwowana jest w kawiarniach, które do ich zaparzenia korzystają z gotowych i sprawdzonych rodzajów kaw. Palarnia kawy jest miejscem wypalania ziaren. Jednym z takich miejsc w Polsce jest Palarnia Kawy Proper. Czym wyjątkowym cechuje się palarnia oraz jak parzyć kawę, by zachwycała swym smakiem i aromatem?

O kunszcie wypalania kawy

Doświadczeni bariści podchodzą do parzenia i podawania kawy w bardzo rutualny sposób. Każda palarnia kawy trudni się sprzedażą rzemieślniczo wypalanych kaw, podkreślając powagę dzisiejszych procesów obróbki ziaren. Wydobycie z wypalania najbardziej wartościowych składników wymaga przejścia przez wiele różnych procesów. Palarnie wybierają plantację, z których czerpać będą z najlepszych ziaren. Najlepsze są mniejsze plantacje, które nie są nastawione na ogromną dystrybucję. Najczęściej wybierane są ziarna pochodzące z wielu źródeł, tak naprawdę od lokalizacji uprawy uzależniony jest końcowy smak kawy. Inaczej będzie smakować kawa pochodząca z Indii, a jeszcze inaczej kawa z Kenii czy Hondurasu.

Praca plantacji po zebraniu ziaren  kawowca kończy się na obrabianiu i suszeniu pestek, ponieważ to właśnie z nich parzona jest kawa. Praca palarni rozpoczyna się w momencie dostawy worków pełnych różnych ziaren przechodząc do najistotniejszego procesu produkcji, jakim jest wypalanie. Ziarna jakie docierają z plantacji nie zupełnie podobne to ziaren kupowanych w sklepach. Cechuje ich jasna, delikatnie zielona barwa i mały rozmiar. Podczas wypalania ziarno rośnie dwukrotnie. Kawa prosto z plantacji nie posiada głębokiego smaku, zostaje on dopiero wydobyty po obróbce termicznej. Po takim procesie w ziarnie rozwinąć się może nawet 700 do 800 aromatów. Pracownicy palarni muszą dokładnie znać się na właściwościach ziaren w różnych stron świata. Każda odmiana wymaga innego czasu jak i temperatury palenia. Dobrze wypalona kawa charakteryzuje się balansem pomiędzy goryczką, słodyczą, a kwasowością. Jest to uwarunkowane właściwie przeprowadzonym procesem wypalania. Kawa, która zostaje wypalona jest poddawana procesom schładzania i odgazowywania, dzięki czemu po kilku dniach smakuje odpowiednio.

Parzenie kawy z wydobyciem aromatu

Najlepsza kawa to taka, która jest dobrej jakości, świeżo palona i mielona tuż przed zaparzeniem. Właśnie taka kawa cechuje się smakiem i aromatem. Warto zwrócić uwagę na pochodzenie, dobrej jakości kawa będzie rosła na wysokości powyżej 1000 m n.p.m. Jak już wspomniano najlepiej gdy kawa pochodzi z mniejszych, egzotycznych plantacji kawowych, naturalnie czystych, charakteryzujących się tradycyjnym sposobem uprawy i przerobu. Najczęściej są one prowadzone przez małe rodzinne farmy, gdzie każdy krzew jest własnoręcznie obierany, a następnie ręcznie prażony i schładzany za pomocą samego powietrza. Taka kawa posiada nieporównywalny smak do tej produkowanej na globalną skalę. Najważniejszą zasadą aromatycznej kawy jest kupowanie ziarnistej kawy i mielenie jej dopiero przed zaparzeniem. Niezwykły aromat ulatnia się z kawy wykonanej przy pomocy ekspresu przelewowego.