Kawa mrożona – poznaj nasz sposób na letnie upały!

Kto z nas myśli latem o piciu gorących napojów? Wszyscy szukamy przede wszystkim orzeźwienia, trudno więc skusić się na cokolwiek, w czym nie ma co najmniej kilku kostek lodu. Czy to jednak oznacza, że musisz zrezygnować ze swojej ulubionej kawy? Absolutnie nie! Wystarczy, że zmienisz sposób jej podawania – zamiast parzyć gorący napój, sprawdź nasze przepisy na kawę mrożoną i delektuj się jej smakiem nawet w najgorętsze dni.

Z tekstu dowiesz się:

  • od czego zależy przygotowanie dobrej kawy,
  • jak przygotowywać niesłodkie napoje kawowe,
  • jakie są najpopularniejsze słodkie kawy.

Parzenie kawy to dla niektórych wręcz rytuał. Niezależnie jednak od tego, czy decydujesz się na przygotowanie standardowego espresso, czy może masz ochotę na bardziej wymyślny napój, jest kilka kwestii, na które warto zwrócić uwagę. W tym artykule podpowiemy, co jest kluczem do doskonałej kawy, a także podamy proste przepisy na kawę mrożoną.

Przygotowanie do parzenia – jaki młynek do kawy oraz ziarna wybrać?

Aby przygotować doskonały napój, należy przede wszystkim postawić na ziarna dobrej jakości. Z pewnością masz już swoje ulubione! Jeśli nie, skorzystaj z naszej podpowiedzi – miłośnikom bardziej kwaśnych kaw polecamy ziarna arabiki, natomiast głębsze smaki zapewni robusta. Zwróć także uwagę na sposób palenia – jasna kawa będzie delikatniejsza. Ziarna wybrane, co dalej?

Równie ważne jest ich odpowiednie zmielenie. Dobrym wyborem jest młynek do kawy elektryczny, jak ten marki Zelmer. Dzięki niemu możesz bez wysiłku zmielić ziarna do takiej grubości, jaka odpowiada Ci najbardziej. Wystarczy tylko dłużej lub krócej przytrzymać włącznik. Dzięki ostrzom ze stali nierdzewnej możesz mieć pewność, że kawa będzie zmielona idealnie. Następnie zaparz ją w ulubiony sposób – może to być ekspres kolbowy, przelewowy lub tradycyjna kawiarka.

Przepis na kawę mrożoną w domu – jak zrobić orzeźwiający napój bez cukru?

Przepisy na mrożoną kawę kojarzą się przede wszystkim z dużą ilością cukru, syropów i dodatków – kawa latem nierzadko zastępuje bowiem lodowe desery. A co, jeśli dbasz o linię bądź po prostu wolisz delektować się smakiem samego napoju, bez dodatków i słodyczy? Masz kilka możliwości przyrządzenia kawy na zimno. Sprawdź:

  • Espresso z lodem – najprostszy sposób na zimny napój: wystarczy, że zaparzysz swoje ulubione espresso, a następnie przelejesz je do odpowiednio schłodzonej szklanki z kostkami lodu i odrobiną zimnej wody. Kawa po chwili będzie przyjemnie chłodna.
  • Frappuccico – wariacja na temat cappuccino, czyli kawy z mlekiem. Do blendera wrzuć kilka dużych kostek lodu, dodaj espresso oraz 150 ml mleka. Następnie zblenduj całość do konsystencji zbliżonej do płynu i przelej do wysokiej szklanki. Pij przez słomkę i delektuj się smakiem gęstej kawy.
  • Kawa na zimno – przygotuj pół filiżanki swojej ulubionej kawy, przelej do dzbanka i dolej 3 szklanki zimnej wody. Taki napój przelewaj do szklanek uzupełnionych lodem. To najbardziej orzeźwiająca propozycja!

Przepisy na mrożoną kawę na słodko

Słodka kawa to nie tylko pobudzający napój, ale i doskonały deser. Z odpowiednią ilością cukru, syropami, lodami czy owocami może zastąpić latem nawet ulubione ciasto. Jakie zdrowe dodatki do kawy wybrać, a także jakie syropy są najbardziej popularne? Czytaj dalej!

Jeśli lubisz owoce, dobrym pomysłem będzie przepis na kawę mrożoną z bananami. Przygotuj urządzenia i składniki potrzebne do przygotowania klasycznego frappuccino, ale do kielicha blendera dodaj jeszcze pokrojonego (i wcześniej nieco zmrożonego) banana. Twoja kawa zyska dzięki temu dodatkową słodycz i kremową konsystencję.

Wielbicielom korzennych dodatków do kawy polecamy mrożony napój z dodatkiem cynamonu lub syropu orzechowego. Te dodatki możesz zmieszać z każdym rodzajem mrożonej kawy, my jednak proponujemy klasyczne espresso z lodem, do którego warto dodać bitą śmietanę.

Lubisz klasyczne propozycje niczym z włoskiej kawiarni? Doskonałym wyborem będzie więc affogato, czyli przepis na kawę mrożoną z lodami. Jego przygotowanie jest dziecinnie proste – do niewielkiej szklanki nałóż sporą porcję lodów waniliowych i wylej na nią ciepłe espresso. Gotowe!

Wiesz już, jak przygotować najsmaczniejsze napoje kawowe na lato – zarówno w wersji całkowicie wytrawnej, jak i deserowej. Nie zapomnij, że oprócz dobrego przepisu warto zaopatrzyć się w doskonałe ziarna oraz dobry młynek do kawy elektryczny, jak ten marki Zelmer!