Kiszonki ekologiczne – smaczny i zdrowy sposób na lepsze zdrowie
Zawartość podstrony
Kiszenie jest znanym od wieku sposobem na przedłużenia trwałości warzyw. Dzięki tej czynności można przez cały rok jeść ulubione warzywa, których przez większość czasu nie ma w sklepach. Warto przy tym zauważyć, że kiszonki są bardzo zdrowe, zwłaszcza te ekologiczne.
Kiszonki a ludzkie zdrowie
Kiszenie to sposób na przedłużenie trwałości warzyw. Co ważne, sposób ten jest znany, stosowany i ceniony od wieków. Warto przy tym zauważyć, że kiszonki BIO są bogate w cenne składniki odżywcze, które są niezbędne w codziennej diecie każdego człowieka. Kiszonki ekologiczne (BIO) dostarczają do układu pokarmowego probiotyki, czyli żywe bakterie, dzięki którym proces trawienia odbywa się prawidłowo. Znakomitym przykładem pysznej kiszonki jest kimchi, czyli tradycyjny produkt koreański.
Kiszonki ekologiczne – czyli jakie?
Kiszonki BIO to takie, które powstały z ekologicznych warzyw. Czym w ogóle są ekologiczne czy BIO warzywa? To po prostu bardzo zdrowe produkty spożywcze, które nie mają negatywnego wpływ ani na człowieka, ani na środowisko naturalne. Podczas produkcji takich warzyw nie stosuje się pestycydów ani nawozów sztucznych. A już podczas przygotowywania kiszonek, nie dodaje się do nich żadnych konserwantów, barwników, polepszaczy smaku czy innych chemicznych substancji, które sprawiają, że dany produkt jest dłużej zdatny do spożycia, lepiej wygląda czy lepiej smakuje.
Kiszone warzywa dodają energii, siły i wpływają pozytywnie na stan zdrowia. Przykładem kiszonych warzyw jest wcześniej wspomniane kimchi czy dobrze znana w Polsce kiszona kapusta. Takie warzywa powstają podczas kiszenia. To najstarszy znany sposób konserwowania żywności. Żeby powstał taki produkt, należy do warzyw (całych lub rozdrobnionych) dodać sól. W ten sposób zostaną usunięte bakterie powodujące gnicie. Podczas produkcji kiszonych warzyw, bakterie wytwarzają kwas mlekowy.
Ważne zalety warzyw kiszonych
Kiszonki spożywane regularnie usprawniają pracę układu pokarmowego, pomagają oczyścić organizm i go odkwaszają. Ponadto kiszonki przyspieszają przemianę materii, dzięki czemu wspomagają zrzucenie zbędnych kilogramów. Natomiast dzięki błonnikowi uczucie sytości zostaje na dłużej.
Kapusta kiszona – najpopularniejsza kiszonka w Polsce
Kapusta kiszona, czyli najpopularniejsza kiszonka w kraju nad Wisłą, powstaje również w procesie fermentacji. Posiada ona bakterie, które produkują kwas mlekowy i odbudowują florę bakteryjną jelit oraz wzmacniają odporność. Kiszoną kapustę powinno się spożywać regularnie, dzięki czemu usprawni się również układ nerwowy oraz pracę mózgu i uodporni się na stres.
Kiszonka kimchi
Coraz większą popularnością cieszy się kimchi, czyli orientalna kiszonka prosto z Korei. Kimchi to zasolone i doprawione warzywa, które fermentują w mieszance przypraw, sosu rybnego oraz chili. Jest to bardzo wyrazisty produkt. Ma ostry, ale przyjemny smak. Znakomicie sprawdza się jako dodatek do dań z ryżem czy do zup.