Witamina B6 – właściwości i skutki niedoboru

Witaminę B6 można spotkać również pod nazwą pirydoksyna. Jest substancją, która rozpuszcza się w wodzie. Organizm nie ma zdolności do jej produkowania. Dlatego konieczne jest jego dostarczanie wraz z pożywieniem. Niedobór witaminy B6 może mieć poważne skutki zdrowotne.

Do czego potrzebna jest witamina B6?

Witamina B6 jest potrzebna organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Jej rola to:

  • udział w przemianie tłuszczów i węglowodanów,
  • udział w magazynowaniu energii,
  • udział w przemianie i rozkładzie aminokwasów,
  • udział w tworzeniu hemoglobiny,
  • udział w produkcji niektórych hormonów,
  • udział w tworzeniu się enzymów,
  • wspieranie pracy układu odpornościowego,
  • regulowanie pracy serca,
  • wspieranie pracy mięśni.

Warto wiedzieć, że witamina B6 wspiera funkcjonowanie układu nerwowego. Dodatkowo reguluje ciśnienie tętnicze krwi i wspomaga organizm w walce z bólem (np. miesiączkowym). Jej prawidłowy poziom zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych. Dowiedziono również, że suplementacja witaminy B6 wpływa pozytywnie na leczenie nerek, łojotokowego zapalenia skóry oraz może zapobiegać chorobie Parkinsona.

Zapotrzebowanie organizmu na witaminę B6

Dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę B6 wynosi 1–2 mg. W sytuacjach, w których zostały stwierdzone jej niedobory, konieczne jest zastosowanie większych dawek. Ustala je lekarz indywidualnie dla każdej osoby.

Czym grozi niedobór witaminy B6?

Niedobór witaminy B6 grozi pojawieniem się nieprzyjemnych objawów. Są to:

  • zaburzenia snu i bezsenność,
  • zaburzenia nastroju i depresja,
  • ogólnie złe samopoczucie,
  • zwiększona podatność na infekcje,
  • pogorszenie procesów myślowych,
  • apatia,
  • drgawki,
  • stany zapalne skóry,
  • zapalenie nerwów,
  • zmęczenie,
  • niedokrwistość,
  • drażliwość,
  • dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Niedobór witaminy B6 w organizmie zwiększa ryzyko rozwoju miażdżycy i kamicy nerkowej. U dzieci może powodować nieprawidłowości w budowie kości oraz opóźnienie umysłowe.

Czy nadmiar witaminy B6 jest groźny?

Również nadmiar witaminy B6 może być groźny. Prowadzi on do zaburzeń ze strony układu nerwowego. Niepożądane objawy mogą pojawić się już przy dawkach wynoszących 50 mg na dobę stosowanych przez dłuższy czas. Wszystkie nieprawidłowości ustępują wraz z zaprzestaniem przyjmowania dużych ilości witaminy B6.

Źródła witaminy B6 w pożywieniu

Witamina B6 powinna być dostarczana do organizmu wraz z pożywieniem. Jej bogatym źródłem są:

  • ryby (zwłaszcza makrela, dorsz i łosoś),
  • mięso (zwłaszcza wątróbka wieprzowa i wołowa oraz pierś z indyka),
  • ciecierzyca,
  • warzywa skrobiowe (ziemniaki),
  • jajka,
  • pieczywo pełnoziarniste,
  • soja,
  • biała fasola,
  • kasza bulgur,
  • komosa ryżowa,
  • kiełki pszenicy,
  • ryż brązowy,
  • orzechy,
  • kiszona kapusta,
  • owoce (maliny, banany, porzeczki, kiwi),
  • warzywa (biała kapusta, marchew, brokuł, brukselka, karczochy, awokado).

Dieta powinna być różnorodna, dzięki temu wzrasta szansa na dostarczenie organizmowi wszystkich niezbędnych produktów. Ponadto powinna ona dostarczać odpowiednią ilość energii, pierwiastków oraz innych witamin.