Tradycyjne grzyby marynowane – smak jak dawniej

Marynowane grzybki to coś, czego dawniej nie mogło zabraknąć w żadnej babcinej spiżarni. Są doskonałym dodatkiem do wielu dań. Jednak, aby zachwycały one swym smakiem, muszą być dobrze zrobione. Jakie grzyby wybrać do marynowania? Gdzie kupić gotowe grzyby marynowane? 

Jeśli chcemy zatrzymać lato i wczesną jesień na dłużej, jest na to prosty sposób. Możemy zamknąć je w słoiku. I to dosłownie. Dzięki wspaniałym przetworom przygotowanym w sezonie letnim możemy cieszyć się ich niezwykłym smakiem przez cały rok. Tak jest na przykład z grzybami. Świeże znajdziemy w lesie jedynie przez kilka tygodni. Jednak gdy tęskno nam za ich charakterystyczną strukturą i aromatem, to możemy wybrać wspaniałe grzyby marynowane. Są przepyszną przekąską, a także wprost doskonałym dodatkiem wzbogacającym smak wielu dań. Takie grzybki w dość łatwy sposób przygotować możemy samodzielnie. Jeśli jednak nie mamy do tego odpowiednich warunków to też nic straconego, gdyż możemy kupić gotowy produkt. Gdzie dostaniemy najlepsze grzyby marynowane? Z czym je jeść? 

Jak przygotować grzyby marynowane? 

Grzyby przechowywać można na naprawdę wiele sposobów. Oczywiście nie ma to, jak te świeże, jednak one dostępne są przez bardzo krótki okres. W związku z tym chętnie je suszymy, mrozimy, robimy rozmaite pasty, a także marynujemy. Marynowanie to jeden z najczęściej stosownych sposobów obróbki grzybów. Jest on niezwykle charakterystyczny dla naszej tradycyjnej polskiej kuchni. Grzybki marynowane pojawiały się już na naszych stołach wiele lat temu. Taki sposób przygotowania pozwala bowiem na ich przechowywanie przez naprawdę długi czas. 

Grzyby marynowane, to nic innego jak ugotowane grzyby w zalewie octowej z dodatkami oraz przyprawami. Można przygotować je na naprawdę wiele sposobów. Zależnie od wybranych przez nas składników, możemy otrzymać grzybki o wyrazistym, kwaskowym, słodkim, a także pikantnym smaku. Wszystko zależne jest od naszych indywidualnych preferencji. Podstawowym składnikiem marynaty jest oczywiście ocet. Możemy użyć zarówno klasycznego, jak i winnego, czy też jabłkowego. Jeśli chodzi natomiast o grzyby, to do marynowania najlepiej sprawdzają się między innymi borowiki podgrzybki, czy też kurki. Najlepiej wybierać te mniejsze. 

Najlepsze grzyby marynowane — gdzie kupić? 

Marynowanie grzybów nie jest procesem skomplikowanym. Nie każdy jednak będzie miał dobre warunki do wykonania przetworów. W tym celu potrzebne są nam przede wszystkim odpowiednie składniki. Świeże grzyby znajdziemy jedynie w lasach. W sklepach natomiast są one dość drogie. Dlatego też, jeśli nie mamy możliwości wykorzystania tych samodzielnie zebranych, to znacznie bardziej opłacalną opcją będzie po prostu kupno gotowych przetworów. Warto jednak pamiętać, by wybierać jedynie te, które przygotowywane są według sprawdzonych receptur. Możemy kupić tradycyjne grzyby marynowane w Schronisku Spiżarni Smaków. Znajdziemy tam naprawdę ogromny wybór wśród pysznych przetworów. 

Grzyby marynowane — z czym jeść? 

Grzyby marynowane są doskonałą przekąską i dodatkiem do licznych potraw. Ich smak zależny jest od gatunku użytych grzybów oraz od dodatków, jakie zastosowaliśmy do marynaty. Przeważnie jednak takie grzybki są w smaku lekko kwaskowe i odrobinę słodkie. Przez to też od lat stanowią idealną przegryzkę do wysokoprocentowych trunków. Są także nieodłącznym składnikiem sosu tatarskiego. Grzyby marynowane świetnie smakują w towarzystwie pieczonych i smażonych mięs. Mogą wzbogacić również smak dań jednogarnkowych lub garmażeryjnych.