TOP 5 produktów, które obniżają cholesterol

Nadmierne spożywanie fast foodów i wysoko przetworzonej żywności najczęściej prowadzi do wysokiego poziomu cholesterolu. Tak zwany “zły cholesterol” jest przyczyną wielu groźnych chorób, między innymi choroby wieńcowej, udaru mózgu, zawału serca i miażdżycy. Istnieją jednak produkty, których regularne spożywanie pozwala obniżyć poziom cholesterolu. Poniżej lista najpopularniejszych z nich.

Ryby morskie

Ryby to samo zdrowie! Dietetycy radzą, by jeść je nawet trzy razy w tygodniu. Niezwykłe właściwości odżywcze ryb wynikają głównie z wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych Omega-3. To właśnie ten kwas obniża poziom złego cholesterolu i reguluje ciśnienie tętnicze krwi. Jedyny minus to fakt, że ryby morskie są dość kaloryczne.

Lista ryb morskich, które obniżają cholesterol:

  • śledź,
  • sardynka,
  • węgorz,
  • makrela,
  • łosoś.

Awokado

To kolejny dość kaloryczny produkt, który jednak skutecznie obniża cholesterol. Awokado jest cennym źródłem zdrowego tłuszczu roślinnego. Poziom cholesterolu reguluje kwas oleinowy, za to potas wyrównuje ciśnienie krwi. Awokado je się zazwyczaj na surowo. Jest świetnym dodatkiem do kanapek i sałatek.

Siemię lniane

Siemię to nie tylko skuteczna broń w walce z problemami układu pokarmowego. Nasiona lnu, poza błonnikiem, zawierają także kwasy tłuszczowe Omega-3. Siemię świetnie sprawdzi się jako dodatek do sałatek, zup lub na kanapkę. Kisiel z siemienia to dobry sposób na pokonanie biegunki.

Orzechy i migdały

Orzechy i migdały poprawiają pracę mózgu oraz korzystnie wpływają na obniżenie poziomu cholesterolu. Są źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Orzechy występują w kilku odmianach. Mogą stanowić dodatek do innych dań (deserów, ciast i sałatek) lub być przekąską samą w sobie. Orzechy warto podjadać podczas pracy i wzmożonego wysiłku umysłowego. To świetna alternatywa dla słodyczy i innych niezdrowych przekąsek.

Najzdrowsze odmiany orzechów to:

  • włoskie,
  • ziemne,
  • brazylijskie,
  • nerkowce,
  • laskowe,
  • pekan.


Grejpfrut i inne cytrusy

Ostatnim produktem z naszego zestawienia są grejpfruty. Dieta niskocholesterolowa powinna zawierać dużo owoców bogatych w witaminę C. Najlepiej, jeśli będą to grejpfruty, które dodatkowo zapobiegają powstawaniu złogów cholesterolowych w tętnicach. Cytrusy można jeść jako przekąskę, deser lub robić z nich pyszne, świeże soki. 

Dieta niskocholesterolowa – samodzielnie czy na zamówienie?

Układanie diety dla osób zmagających się z podwyższonym poziomem cholesterolu powinno przebiegać pod kontrolą lekarza lub dietetyka. Jeśli nie chcesz lub nie masz czasu samodzielnie przygotowywać takich potraw, możesz skorzystać z oferty cateringu dietetycznego. Catering dietetyczny Gdynia, Kraków, Wrocław, Warszawa (lub inne dowolne miasto) to obecnie wręcz nieograniczone możliwości wyboru różnych typów diet. Poza tym decydując się na catering dietetyczny Gdynia / inne miasto od firmy Maczfit masz opcję skorzystania z bezpłatnej konsultacji z dietetykiem klinicznym.