Probiotyki, prebiotyki, synbiotyki w diecie i ich działanie

Na sklepowych półkach roi się od produktów mlecznych, napojów, tłuszczów do smarowania pieczywa itp. na których jest nazwa probiotyczne, a nie wszystkie z nich są takie.

Jak szukać produktów probiotycznych?

Jeżeli na opakowaniu produktu nie ma precyzyjnej informacji, jakiego konkretnego szczepu użyto do ich produkcji, to znaczy, że nie są one probiotyczne. Na opakowaniu probiotyku musi być podana nazwa rodzaju, gatunku i szczepu bakterii, której konsumpcja ma przysporzyć nam korzyści. Przykład oznakowania: Bifidobacterium (rodzaj) lactis (gatunek) DN-173 010 (szczep). Aby produkt wywierał korzystny wpływ na organizm, musi zawierać co najmniej 10mln żywych komórek bakteryjnych w 1 mililitrze produktu (zapisuje się to najczęściej jako 10 do potęgi 7/ml).

Przy zakupie żywności należy pamiętać, że również przedrostek BIO nie znaczy, że produkt spożywczy jest probiotyczny, najwyżej może oznaczać jego pochodzenie z ekologicznej uprawy czy hodowli.

Działanie szczepu bakteryjnego dodawanego do produkowanej żywności musi być naukowo udowodnione, czyli musi być poprzedzone wynikami wielu badań klinicznych. Rocznie robi się na świecie setki takich badań. Naukowcy od lat udowadniają, że niektóre szczepy probiotyczne wzmacniają nasze organizmy, poprzez wzmocnienie układu odpornościowego. Skoro w jelitach znajduje się 70% wszystkich komórek odpornościowych, to ich prawidłowe funkcjonowanie musi opierać się na pracy przyjaznych bakterii.

Bakterie te wydzielają związki pobudzające komórki układu odpornościowego do walki z patogenami. Probiotyki mogą obniżyć ilość złego cholesterolu, rozkładają niektóre substancje rakotwórcze wytwarzane przez chorobotwórcze mikroby, poprawiają wchłanianie związków mineralnych. W konsekwencji ich obecność i działanie zmniejszają ryzyko zachorowania na raka jelita grubego.

Kiedy suplementacja probiotykami ?

Leczenie niektórych chorób antybiotykami uszkadza nabłonek jelitowy poprzez zabijanie milionów bakterii odpowiedzialnych za choroby, ale niestety również tych dobrych. Jak odstawiamy antybiotyk, to proces niszczenia bakterii zatrzymuje się, ale namnażanie bakterii trwa nadal i tylko dostarczanie probiotyków w diecie może doprowadzić do tego, aby ilość bakterii dobrych namnożyła się w większej ilości niż tych złych.

Dieta z użyciem produktów z probiotykami po chorobie i antybiotykoterapii może nie wystarczyć, trzeba to robić w trakcie leczenia antybiotykami. Stosując leki osłonowe zawierające dobre bakterie, zwiększamy szansę, że dobre bakterie jako pierwsze wszczepią się do nabłonka jelitowego i ochronią organizm przed następną inwazją patogenów.

Odżywianie i suplementacja probiotykami jest bardzo wskazana u dzieci, osób z obniżoną odpornością, wyniszczonych chorobami oraz u osób starszych, u których z wiekiem dochodzi do osłabienia flory bakteryjnej.

Niestety nie można najeść się probiotykami na zapas, muszą one być dostarczane organizmowi każdego dnia regularnie i systematycznie.

Prebiotyki

Stosuje się też prebiotyki, które są substancjami wprowadzanymi do jedzenia po to wzmacniać rozwój flory bakteryjnej. W odróżnieniu od probiotyków nie zawierają mikroorganizmów – są pożywką pobudzająca ich wzrost i aktywność. Są nimi białka, polisacharydy i oligomery, wśród których są najczęściej to oligosacharydy np. inulina oraz fruktooligosacharydy zawarte w roślinach takich jak karczoch, szparagi, cebula, cykoria.

Synbiotyki

Synbiotyki to połączenie probiotyków i prebiotyków w jednym preparacie, czyli w jednym preparacie kultury dobrych bakterii z pożywką, na której mogą rosnąć bakterie.