Kasza Jaglana – dobre źródło odżywcze

Jest szybka w przygotowaniu, lekkostrawna, ma niewiele tłuszczu i wysoką wartość odżywczą. Posiada doskonałe wartości prozdrowotne, wzmacnia odporność i przeciwdziała zakwaszeniu organizmu. Można ją podawać na wiele sposobów i w każdej postaci jest wyjątkowa. Kasza jaglana, doskonałe danie w wielu odsłonach.

Jest szybka w przygotowaniu, lekkostrawna, ma niewiele tłuszczu i wysoką wartość odżywczą. Posiada doskonałe wartości prozdrowotne, wzmacnia odporność i przeciwdziała zakwaszeniu organizmu. Można ją podawać na wiele sposobów i w każdej postaci jest wyjątkowa. Kasza jaglana, doskonałe danie w wielu odsłonach.

Kasza jaglana, co powinniśmy o niej wiedzieć?

Kasza jaglana powstaje z prosa, jest lekkostrawna i przeciwdziała zakwaszeniu organizmu, co jest niezbędne dla zachowania zdrowia i dobrego samopoczucia. Kasza jaglana zawiera krzem, który wspomaga właściwe działanie stawów i mięśni oraz ich regenerację po urazach. Poprawia także wygląd skóry włosów i paznokci oraz przyspiesza przemianę materii. Zawiera również tryptofan, który obniża poziom stresu, a także jest bogata w antyoksydanty, które zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów. Kasza jaglana będzie również dobrym sposobem na oczyszczenie organizmu, gdyż nie wpłynie na złe samopoczucia, a dostarczy organizmowi wielu składników odżywczych. Jest także cennym źródłem żelaza, z niedoborem którego spotyka się wiele osób.

Odpowiednio przygotowana kasza jaglana smakuje bardzo dobrze. Można ją przyrządzić na wiele sposobów, zarówno na słodko jak i wytrawnie. Stanowi też doskonały i zdrowy zamiennik dla ziemniaków, makaronu czy ryżu. Zatem co jeszcze ma nam do zaoferowania kasza jaglana?

Kasza jaglana

Kasza jaglana – jej właściwości odżywcze i zdrowotne

Kasza jaglana jest bardzo popularna wśród osób, które cenią sobie zdrowy styl życia, ze względy na swoje wartości odżywcze i zdrowotne.  Jest w stanie zapewnić organizmowi to co niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. Przyjrzyjmy się bliżej tym właściwościom:

Kasza jaglana jest przede wszystkim lekkostrawna. Idealnie sprawdzi się u osób z problemami żołądkowymi, a także jako produkt rozszerzający dietę niemowląt.

– Jest artykułem naturalnie wolnym od glutenu, co dla wielu z nas jest niezwykle istotne,

– Jest także źródłem dobrze przyswajalnego białka i węglowodanów złożonych, oraz dostarcza naszemu organizmowi błonnik pokarmowy, potas, wapń, magnezsód.

– Kasza jaglana jest bogata w cenne witaminy z grupy B (B1, B2, B12)

– Poprawia pamięć i koncentrację, dzięki zawartej w niej witaminie E oraz lecytynie,

– Pomaga również w trakcie przeziębienia usuwając nadmiar śluzu z organizmu i ma właściwości rozgrzewające, antywirusowe oraz wspomaga odporność.

Kasza jaglana jest produktem, którego nie powinno zabraknąć w naszych domach. Będzie nie tylko dobrym urozmaiceniem naszej diety, ale także wartościowym i odżywczym jej składnikiem. Dużym atutem kaszy jaglanej, jest szybkość jej przygotowania. W krótkim czasie możemy stworzyć ciekawe i wykwintne danie. Wszystko to wpłynie na odpowiednie funkcjonowanie naszego organizmu i dobre samopoczucie.