Jesienne treningi. Jak wspierać organizm przy uprawianiu sportu?

Wysiłek fizyczny to cała lista zalet dla naszego organizmu. Niestety, aby osiągnąć sukces, konieczne jest wspieranie go specjalną dietą. Co powinno znaleźć się w menu takiego sportowca? Na jakie produkty i składniki warto stawiać, aby czuć się zdrowo i pewnie? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w naszym poradniku.

Podstawa diety sportowca – czyli co?

Uboga i mająca niską zawartość kalorii dieta nie jest właściwa dla osób uprawiających sport. Po prostu nie dostarcza im odpowiedniego ładunku energetycznego, w efekcie ich ćwiczenia nie przynoszą właściwego efektu. A ci, którzy chcą schudnąć, po prostu wpadają w sidła efektu jo-jo.

Dieta powinna zawierać wartościowe składniki, chodzi tu między innymi o witaminy A, E, C – mające charakter antyoksydacyjny. Niemały wpływ na metabolizm sportowca mają ponadto witaminy z grupy B, ponieważ pozwalają utrzymać optymalną masę mięśniową oraz siłę z wydolnością. Szczególnie cenne są: B1, B2, B6, B12.

Szybko i dobrze

Nie zawsze mamy czas, aby przygotować sobie sałatkę lub zdrową przekąskę. Wówczas można wesprzeć się gotowym produktem. Przykładem są tu batony proteinowe (https://ebakalland.pl/batony/batony-proteinowe). Szczególnie cenne są te, których receptura stworzona została przy wsparciu ekspertów takich jak dietetycy czy trenerzy sportowi. Dużą wartością jest to, by produkty te pozbawione były zupełnie syropu glukozowego, tłuszczów utwardzonych i cukrów. Zawierać mają natomiast składniki aktywne, które są wsparciem podczas aktywności fizycznej. Batony proteinowe to także inne cenne substancje, a wśród nich: L-karnityna, minerały oraz ekstrakty naturalne, np. z zielonej herbaty.

Dieta na odporność. Sportowcu, zadbaj o siebie!

Co powinno znaleźć się w jesiennym menu sportowca? Jeżeli jesteś aktywny, postaraj się dostarczyć swojemu organizmowi odpowiednią ilość witaminy D. Jej niedobór doprowadza do powstawania stanów zapalnych, a także pogorszenia funkcjonowania układu krążenia oraz mięśni. Szczególnie na brak tej witaminy narażeni jesteśmy właśnie podczas sezonu jesienno-zimowego, kiedy znacznie mniej wystawiamy swoje ciało na działanie promieni słonecznych. Poza tym źródła witaminy D musimy szukać w: maśle, jajach, tranie, cielęcinie.

Oprócz tego warto sięgać po miód. Jest on bogatym źródłem mikroelementów, a także białek enzymatycznych. To one mobilizują budowę silnego systemu odpornościowego. Wystarczą już dwie łyżeczki dziennie, aby wesprzeć swój organizm. Trzeba jednak pamiętać o tym, aby miodu nie dodawać do gorącej herbaty, wówczas traci swoje cenne właściwości.