Jakie mogą być skutki niedożywienia u pacjentów neurologicznych?

Choroby neurologiczne mogą mieć negatywny wpływ na stan odżywienia organizmu człowieka, dlatego problem niedożywienia dotyka szerokiej grupy pacjentów leczonych z ich powodu. Nieodpowiednie odżywienie organizmu z kolei wiąże się z licznymi konsekwencjami zdrowotnymi, utrudniającymi proces zdrowienia i rehabilitacji. Dowiedz się więcej o niedożywieniu i jego skutkach!

Niejednokrotnie próbowano ocenić, ilu pacjentów oddziałów neurologicznych boryka się z problemem niedożywienia. Okazuje się, że może dotyczyć on 16% chorych ze stwardnieniem zanikowym bocznym, 24% z chorobą Parkinsona, 62% chorych po przebytym udarze i nawet 70% po ciężkim urazie głowy. Oszacowanie precyzyjnej liczby jest jednak niezwykle trudne. Czym tak naprawdę jest niedożywienie? Zgodnie z definicją Europejskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego i Metabolizmu (ESPEN) niedożywienie to stan wynikający z braku wchłaniania lub spożywania pożywienia, który prowadzi do zmiany składu ciała, a tym samym upośledzenia jego funkcji fizycznych i mentalnych. Skutki niedożywienia ponadto wpływają negatywnie na wyniki leczenia.

Niedożywienie – jak je dostrzec?

Sugerujące niedożywienie objawy, które powinny zaniepokoić to na pewno nieplanowane chudnięcie widoczne gołym okiem. Często obserwujemy wtedy, że ubrania robią się luźne, spodnie potrzebują paska, a obrączka sama zsuwa się z palca. Jeśli po zważeniu osoby chorej okazuje się, że w okresie ostatnich 3-6 miesięcy masa ciała uległa znacznemu zmniejszeniu, koniecznie trzeba to skonsultować z lekarzem prowadzącym. Lekarz obliczy BMI, a także może przeprowadzić wywiad korzystając ze specjalnych skal, które pomogą mu ocenić, czy mamy do czynienia z niedożywieniem. Ponadto może zlecić dodatkowe badania, np. poziomu albumin w surowicy krwi. Spadkowi masy ciała może towarzyszyć także osłabienie, apatia i spadek odporności. Choroby neurologiczne często przyczyniają się do występowania niedożywienia, dlatego dobrym nawykiem jest kontrolowanie masy ciała regularnie.

Jakie są przyczyny niedożywienia?

Wymieniając przyczyny niedożywienia warto zacząć od wynikającego z choroby, przedłużającego się braku apetytu, który skutkuje zmniejszoną ilością i wielkością zjadanych posiłków. Mniej na talerzu to mniejsza ilość cennych składników dostarczanych do organizmu, których w okresie choroby potrzebujemy więcej. Do rozwoju niedożywienia mogą przyczyniać się także inne dolegliwości towarzyszące chorobie takie jak, np. ograniczenie sprawności ruchowej, trudności w samodzielnym jedzeniu, problemy z rozdrabnianiem i połykaniem pokarmów. Nie bez wpływu są również zaburzenia świadomości i funkcji poznawczych, depresja czy wymioty na tle neurologicznym. Ponadto chorobom neurologicznym towarzyszą często zaburzenia trawienia i wchłaniania. Warto wiedzieć, że do rozwoju niedożywienia predysponuje dodatkowo podeszły wiek, inne towarzyszące, choroby przewlekłe i przyjmowanie niektórych leków.

Niedożywienie – skutki. Poznaj je.

Często nie zdajemy sobie sprawy jak negatywne mogą być skutki niedożywienia. Nieprawidłowo odżywiony organizm to organizm osłabiony, w którym gorzej funkcjonują ważne układy, takie jak odpornościowy, krwionośny, oddechowy i pokarmowy. To wszystko powoduje, że rośnie ryzyko powikłań. Częściej obserwuje się odleżyny, zakażenia, a także spowolnione gojenie ran. Ponadto zły stan odżywienia przekłada się na wydłużony czas pobytu chorego w szpitalu, zmniejsza skuteczność jego rehabilitacji i zwiększa zależność od innych osób. Rośnie chorobowość i umieralność. Z tego względu wsparcie żywieniowe dostosowane przez lekarza do stanu zdrowia chorego (np. doustnymi preparatami odżywczymi marki Resource) powinno być nieodłącznym elementem leczenia pacjentów neurologicznych.

Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Stosować pod kontrolą lekarza.