Hipoglikemia
Hipoglikemia (niedocukrzenie) do niższy niż prawidłowy poziom stężenia glukozy we krwi, zwykle poniżej 50-55 ml/dl. Jest to stan, który zazwyczaj obserwuje się u chorych na cukrzycę na skutek błędów w odżywianiu i związanym z tym nadmiarem insuliny, zbyt dużego wysiłku fizycznego, spożycia alkoholu, złych dawek leków.
Hipoglikemia u chorych na cukrzycę może pojawić się nawet wówczas, gdy przestrzegają diety i prawidłowo zażywają leki. Dlatego ważna jest umiejętność rozpoznania objawów przez chorego i przez otoczenie. Pierwsze objawy hipoglikemii to zdenerwowanie, kołatanie serca, pocenie się, niepokój, trudności wymowy. Jest to stan, któremu świadomy chory może zaradzić przyjmując glukozę. W ostrych stanach pojawia się bełkotliwa mowa, nieracjonalne, agresywne zachowanie aż do utraty przytomności. Są to objawy mylone ze stanem upojenia alkoholowego, więc chory często jest pozostawiony sam sobie. Chory w tym stanie nie pomoże sobie, dlatego należy wezwać pogotowie ratunkowe. Zastrzyk domięśniowy z glukagonem pobudzającym wątrobę do wydzielania glukozy do krwi albo glukoza dożylnie pomaga w tym przypadku. Często niezbędna jest hospitalizacja chorego. Hipoglikemia jest groźna, ponieważ może prowadzić do śmierci w drodze wstrząsu hipoglikemicznego.
Stwierdzenie hipoglikemii nie jest jednoznaczne z rozpoznaniem cukrzycy, ponieważ hipoglikemie mogą wywołać niektóre choroby psychiczne, udar mózgu, padaczka i wiele innych chorób.